fbpx

Историята на легендарния часовник Pobeda  

Историята на легендарния часовник Pobeda  

Pobeda – това тържествено и красиво име носеха съветските ръчни часовници. Не е изненадващо, че всички, които ги притежаваха, бяха изключително горди от това. Като правило те се получават като спомен или като награда за трудови постижения в производството. 

До този момент в СССР часовникарската индустрия е слабо развита и се използват главно чуждестранни аналози, които са извън възможностите на населението. Но всичко се променило благодарение на Победа. 

Часовникът, наречен „Pobeda“, е направен за първи път през 1946 г. – за годишнината от победата на СССР във Великата отечествена война. 

„Победа“ е една от онези марки часовници от съветския период, които не са свързани с конкретно предприятие. Раждането на тази марка е заобиколено от легенди – до степента, в която се смята, че висшето съветско ръководство е имало пръст в одобрението на самото име, както и на дизайна и някои технически характеристики. А именно, през 1945 г. другарят Сталин решава да увековечи паметта на героите на съветския народ и инициира създаването на няколко проекта, наречени Pobeda“, – пускането на часовници и автомобили със същото име. 

Първите екземпляри били пуснати през първото тримесечие на следващата година. 

оригинални часовници Pobeda

Такъв период за подготовка за масовото промишлено производство на традиционни механични часовници едва ли изглежда реалистичен и не напразно: всъщност развитието на часовниците започва още в предвоенно време, а именно през 1936 г., когато с участието на специалисти от френската часовникарска компания Lip SA d’Horlogerie в Пенза на база на Завода Frunze, производството на часовници е създадено от нулата. 

В съответствие с договора, компанията Lip също предостави на съветската страна техническа документация за няколко механизма, включително кръгъл 26-мм калибър R26 („R“ – кръгъл), като в същото време започва работа по неговата адаптация и трансформация в калибър K-26 („K „- кръгъл), това е и калибърът „Pobeda, по-късно беше калибърът 2602 и неговите модификации. 

Работата, както е лесно да се разбере, е спряна още през 1939 г. поради избухването на Втората световна война. Проектът K-26 бил пуснат отново през 1945 г. и, интересно, заедно със завода Фрунзе (през май 1946 г. е преименуван на Пензенски орден на часовникарската фабрика за Отечествена война I степен), разработването на часовника „Победа“ е стартирано от Първата московска фабрика за часовници Киров, който също стартира производството им в началото на 1946г. 

И така, кой отговаряше за този проект, производителите на часовници в Пенза или Москва? Много вероятно е, освен техническия компонент – механизма, да е съгласуван и дизайнът на първоначалните модели, което съответства на легендата за най-високото одобрение на подробностите за проекта. Това е така наречената „Pobeda“, часовник с матов бял циферблат, минутни стрелки, черни арабски цифри на часовата скала от 1 до 11 и червено число 12. 

Първите часовници са сглобени във Фабриката за часовници в Пенза, а до пролетта на 1946 г. фабриката за часовници в Киров започва серийното си производство. 

Pobeda в класическия вид е произведена на конвейерите на Московската фабрика за часовници. Към средата на 50-те години 2-ра московска фабрика за часовници също започва да произвежда тези часовници. Освен това инициативата е поета от „ЗиМ в Куйбишев, който продължи да произвежда Pobeda до средата на 90-те. 

От техническа и практическа гледна точка „Победа“ може да се определи като напълно успешен проект – силна пружина издърпва механизма дори с лоша или удебелена смазка в продължение на 34 часа при пълна навивка, прост, без излишни украшения, но солиден дизайн върху 15 камъка прави механизма пригоден за ремонт. Часовникът обаче често се е използвал, докато не се износи напълно, когато всеки ремонт вече е безсмислен. Отбелязват се и недостатъците на K-26, като най-неприятният от тях е липсата на защита от удари по оста на баланса.  

Скоро след успешния рестарт, нов неочакван обрат очаква историята на Победа. Според официалната версия през 1949 г. е решено заводът в Пенза да бъде преориентиран към производството само на дамски часовници, така че производството на часовници Победа е прехвърлено от Пенза на други предприятия от бранша. 

В 1MCHZ „Петродворец“ и ЧЧЗ оборудвали часовници с противоударно устройство на оста на баланса, това засяга механизмите както с малки, така и с централни секундна стрелка, освен това часовниците били произведени в прахоустойчив корпус, с циферблат и стрелки, маркирани със „светеща маса с постоянно действие ”.  

Доста дълго време „Pobeda беше невероятно търсена по целия свят. Министри, военни, ветерани от труда и производството, художници, културни дейци! Нещо повече – този модел беше оценен не само в Съветския съюз, но и в чужбина – чуждестранни гости го купували за спомен. Днес в света на аксесоарите античните модели часовници са особено търсени. Часовниците Pobeda не слизат от сцената и си остават легенда 

Съвсем наскоро, през 2015 г., завод „Петродворец“ възобнови производството на часовници „Pobeda“, уви, не механични, а кварцови часовници, а до 70-годишнината от победата във Великата отечествена война, ограничен брой бяха произведени като паметни подаръци, които бяха наречени „Крим 2014 “, „ Ден на победата “ и „ Червено-12 “. 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *