С часовник на море – водоустойчиви часовници

Лятото е вече тук. Време за почивки, веселие с приятели, незабравими моменти и страстна любов…

Всеки желае да отиде на море и спокойно да прекарва времето си на плажа с напитка в ръка, докато морския бриз нежно гали косите му. Всичко изглежда толкова невероятно, докато не разберете, че онези няколко капки вода напълно са повредили скъпия ви марков часовник. Нещо толкова дребно може да развали целия ви ден, а никой не отива на море с идеята да седи пред ателието на часовникаря и да гледа намръщено. В тази статия ще научите за различните типове водоустойчивост и ще ви запознаем с няколко марки водоустойчиви часовници за всеки вкус.  

Първо ще започнем с разпознаването на различните типове водоустойчивост и какво могат да предложат те. Много хора се подвеждат и купуват часовници след като видят надпис “water resistant”. Да, тези часовници наистина издържат на контакт с вода, но е много важно да знаете нивото на водоустойчивост за да не се окажете разочаровани от покупката си. На всеки часовник освен надпис “water resistant” има и число. Спрямо това число се определя какъв контакт с вода може да поеме определения часовник. Числото се поставя от производителя и понякога са възможни неточности. Въпреки това, тези числа са главните критерии дали под “водоустойчив часовник” в магазина са имали в предвид такъв, който може да поеме само няколко капки вода или такъв, с който можете да се гмурнете във водата. 

Часовниците с най-нисък процент на издръжливост при контакт с вода имат само надпис за водоустойчивост или число 30м. Това означава, че часовникът може да се справи само с няколко капки вода при напръскване от вълни, дъжд или миене на ръце. Продължителното мокрене ще доведе до цялостна повреда, което означава, че не можете да се къпете с него. 

Следващата степен е 50м. При нея спокойно можете да излагате часовника под водна струя, например да измиете чиниите или да се къпете с него под душа. Той ще запази качеството си при кратък контакт с вода и няма да ви предаде, но не очаквайте, че можете да плувате и да се гмуркате с него. 

От степен 100м. и нагоре са часовниците от най-висок клас. Часовник с водоустойчивост от 100м. до 200м. е идеален за гмуркане в плитки води и спортно плуване. Той има по-високо ниво на издръжливост и няма да пропусне вода при дълго време под нея. С такъв часовник можете да се впуснете и в по-екстремни спортове като каране на водни ски, джетове или сърф. 

Часовниците с водоустойчивост 200м. са предназначени за професионална употреба и се използват от състезателни плувци, които се гмуркат в дълбочини и използват кислородни бутилки. Тези часовници са още известни като “Divers watch” и се използват придимно за засичане на прекараното време под вода. Направени са с много високо качество за да могат да издържат на налягането под водата. 

Какъв тип часовници са подходящи за море? 

За всички, които се надяват да се радват на плажа и водата през лятото се препоръчва да си вземат дигитален часовник, защото той има по-висока степен на водоустойчивост. Повечето механични часовници имат максимална степен до 30м. Те са направени с цел да бъдат луксозен аксесоар, затова лесно биха пропуснали вода. Все пак, ако възнамерявате кротко да си почивате на плажа и да четете книги, марките часовници като Moscow Classic, Orient Watch и Casio са отлични за вас. Те имат луксозна визия и много качествен механизъм. Ако се стремите повече към престижен външен вид, отколкото към водни приключения – механичният часовник е най-добрата ви опция. 

За по-сериозните плувци, които не се задоволяват само с релакс на плажа се препоръчва да се откажат от суетата си и да заложат на дигитален часовник с гумено уплътнение. Този тип часовници не изглеждат толкова престижни и със сигурност не са подходящ аксесоар за бизнес среща, но пък вършат добра работа при контакт с вода. Някои от качествените марки за дигитални часовници са Lorus и Q&Q. Те имат невероятни модели, които притежават своя чар и няма да ви предадат. Употребата им е подходяща за плувци, които стоят дълго време под вода, плуват на дълги разстояния или за хора, които просто забравят да си свалят часовника на време.

Може още да харесаш...