Как да изберем смарт часовник

В днешния модерен свят, където технологията играе важна роля във всяка част от живота ни, имаме голям избор от всякакви устройства, които ни улесняват. Една от последните тенденции в технологичния свят е смарт часовникът. За любителите на класическите часовници тази идея може да звучи странно и дори излишно. Но смарт часовниците не служат единствено за показване на часа. Многобройните функции, които това малко, но полезно устройство предлага бързо ще предизвикат интереса ви. А ако вече сте решили, че искате такъв часовник, но сте объркани от големия избор на пазара, тази статия ще ви помогне да вземете своето решение.  

Помислете за приоритетите си 

Както вече споменахме, различните видове смарт часовници предлагат и различни услуги. От това да приемате обаждания и да получавате съобщения до това да правите плащания само с едно докосване. Други пък отчитат броя крачки, които правите, качеството на съня ви и пулса ви. Часовници като Apple Watch, например, притежават всички тези функции. Освен това можете да го свържете към много от апликациите на вашия iPhone. И дори да правите снимки с вградената камера. За повечето смарт часовници е нужно да са свързани с телефона ви чрез Bluetooth. По този начин имате достъп до почти всичко от телефона си с едно докосване и на удобно място като китката ви. Затова първата стъпка, която трябва да направите, е да решите за какво искате да използвате часовника си. 

Обърнете внимание на операционната система  

Факт е, че повечето смарт часовници са свързани с телефона ви. Важно е да съобразите това и с операционната система. Ако двете устройства не използват една и съща система, то много от функциите на часовника ви няма да работят оптимално. Независимо дали телефонът ви работи с AndroidiOSWindows или друга система, трябва да вземете това предвид, когато купувате часовник. Както и при телефоните, часовниците, използващи Android позволяват по-широк избор от възможности. Също и апликации, докато тези с iOS са съвместими единствено с iPhone. Обърнете внимание и на това дали не само марката, но и моделът телефон, който използвате се поддържа от часовника. 

Водоустойчивост 

Несъмнено това да използваме часовника си във вода е голям плюс. Не само, че така ще сме спокойни в случай, че аксесоарът ни се намокри, но и можем да следим изгорените си калориите и пулса си, докато плуваме. Ако часовникът ни има камера, бихме могли дори да правим любимите на всички снимки под вода. Марки като Garmin, които предлагат голям избор от часовници, подходящи за любители на спорта, имат модели, с които можете да се гмуркате на дълбочина до 100 метра. Заклетите плувци пък също могат да използват и приложения за тренировки във вода, да следят времето си и да подобряват личните си рекорди. 

Garmin Swim 2 – Смарт часовник

Цена 

Цената на смарт часовниците силно варира. В зависимост от това, колко сте склонни да похарчите, може да елиминирате по-скъпите часовници. Ако не сте убедени, че ще използвате часовника си редовно и ако просто искате да разберете дали това е подходящият аксесоар за вас, може би не е разумно да инвестирате голяма сума веднага. От друга страна, има марки като Xiaomi и Huawei, които на достъпни цени предлагат голям брой услуги и функции. И ако сте скептични към китайските марки часовници, време е да помислите отново. Тези марки бързо навлизат в пазара с имидж на висококачествени технологии. Истината е, че работната ръка в източната страна е по-евтина, но тези марки работят усърдно, за да се конкурират със световноизвестните Samsung и Apple и да предлагат същото качество като тях. 

Издръжливост на батерията 

Също като при смартфоните, различните смарт часовници имат различна издръжливост на батерията. Някои модели издържат до две седмици без зареждане, а други едва до 2-3 дни. Разбира се, това зависи от времето, в което използвате функциите му, както и от дисплея на аксесоара. Часовници с дисплеи AMOLED и LCD са сред тези с най-кратък живот на батерия. Моделът Vivoactive на Garmin пък е сред едни от най-издръжливите. Ако притежавате този часовник, може да го зареждате веднъж на 21 дни. 

Дизайн 

Преди да купите смарт часовника си, помислете и за дизайна и стила. Не забравяйте, е преди всичко останало, това е аксесоар, а аксесоарите са, за да ви карат да се чувствате уверени, стилни и доволни. Разгледайте различните модели и бързо ще разберете, че можете да избирате измежду овални или кръгли форми, минималистични или такива, които почти напълно наподобяват класическите часовници. Също като обикновените часовници, размерът на циферблата е различен, затова трябва да изберете този, който ви е удобен. Освен това, „умните“ часовници предлагат широка гама от цветове, а много модели имат и опцията за смяна на каишката. Най-често тя е силиконова, която е и най-подходяща за активен начин на живот и хора, обичащи спорта. Въпреки това, можете да сложите метална или дори кожена каишка, ако предпочитате.   

GARMIN VÍVOMOVE STYLE СМАРТ ЧАСОВНИК

Смарт часовниците могат да бъдат голямо улеснение в живота на всеки човек. Ако сте активни личности, ако обичате новите технологии и интересните функции, до които можете лесно да имате достъп, то вие бързо ще се влюбите в този модерен аксесоар. А хубавото в днешния свят е, че тези часовници вече не са лукс, а почти всеки може да си ги позволи. Стилни, леки, модерни и лесни за управление, те са подходящи за хора с всякакви вкусове и от всички възрастови групи. С многобройните налични приложения и предизвикателства за спорт и фитнес, този вид часовници ще ви вдъхнови и мотивира да бъдете възможно най-активната си версия, да сте здрави и да се чувствате добре. А това вероятно е и най-голямото предимство на смарт часовниците.