7 ежедневни неща, които унищожават вашия часовник. Как да ги предотвратите или поправите?

Часовниците са незаменим аксесоар, който се откроява не само със стилна визия, но и с практичност. Затова независимо дали сте отделили няколкостотин, или няколко хиляди лева за вашия часовник – едно е сигурно – искате да го запазите в отлично състояние възможно най-дълго.

Истината е обаче, че някои ваши ежедневни дейности и навици имат потенциала да унищожат вашия часовник или да му нанесат сериозни повреди. За да ви помогнем, в тази статия обръщаме внимание на тези 7 ежедневни неща, които могат да повредят вашия часовник и как да ги предотвратите или поправите. Вижте кои са те:

Изпускане

Това вероятно е една от най-честите причини за повредата на часовниците. Неволно изпускане, особено от голяма височина, в повечето случаи може да е фатално за всеки часовник. Дори и да не успеете да повредите механизма, то по всяка вероятност ще получите други сериозни щети като надрасквания, счупено стъкло и т.н.

Ако сте от хората, които са се разделили не с един или два часовника по тази причини, то съветът ни е да инвестирате в часовници, проектирани специално да издържат на удари. Разбира се, най-популярни в тази категория са часовници от G-SHOCK серията на CASIO. Те са отличен избор за случаите, когато ще вършите всички онези ежедневни дейности: ремонти вкъщи, по колата, градинарство и др.

Прекаленото навиване

Това е проблем, който може да се появи при механичните часовници и е честа причина за тяхната повреда. Ако оказвате прекалено голяма сила при навиване, това може да доведе до счупване на коронката или друга повреда в механизма. За да предотвратите тези неприятни последствия, от важно значение е да внимавате  при навиването и когато усетите съпротивление, да намалите темпото и да бъдете деликатни.

Нагласяне на датата

Настройването на датата е нещо на пръв поглед доста стандартно като процес. Ако не сте си направили проучване обаче, възможно е да не сте чували за т.нар. “danger zone” (опасна зона), в която не бива да сменяте датата, тъй като това би могло да създаде проблеми. За повечето часовници тя е във времето между 21:00 до 03:00 ч. Все пак ви препоръчваме да прочетете внимателно инструкциите за вашия конкретен модел и винаги да движите стрелките по посока на часовниковата стрелка.

Неправилно съхранение

Невинаги повредите се случват, когато носите часовника. Неправилното съхранение на вашата колекция от аксесоари също може да е причина за повредата им. Двата основни фактора, от които да се пазите часовника ви са температура и влага.

Решението с влагата е използването е да съхранявате часовниците на сухо и проветриво място. Добра идея е сложите пакетчета със силикагел в кутията, в която държите часовника, за допълнителна защитите.

Големите температурни разлики  – нагоре и надолу – променят структурата на маслата и затрудняват правилната работа на механизма. Затова изберете място за съхранение, в което температурата е относително постоянна.

Магнитните полета

Магнетизмът е още един от познатите врагове на механичните часовници. Ако бъде изложен на магнитно поле с висок интензитет, часовникът вероятно ще се намагнетизира и това ще окаже негативно влияние върху работата му. Най-честият признат, по който може да познаете, че това се е случило, е ако забележите, че часовникът започва да избързва.

Дори в домът ви има предмети, които могат да бъдат източник на такова магнитно поле, като високоговорителите на вашия лаптоп или телефоните, поставени на вибрация, например. За да се справите с този проблем, има лесно и бюджетно решение – закупуването на специално устройство, наречено демагнетизатор.

Натискане на бутоните под вода

Ако сте от ентусиастите, които никога не свалят часовника от китката си, знайте, че не бива да натискате бутоните под вода. Това създава риск от пропускане на уплътненията и навлизане на вода в корпуса. Водата може да е причина за ръждясване на вътрешните части на вашия часовник, което да доведе  до отказ от функциониране. Решението е да не използвате часовника си под вода, освен ако той не е с поне 200 м. водоустойчивост.

Неправилна грижа за часовника

Начинът, по който се грижите за вашия часовник е от огромно значение за правилното му функциониране. За да сте сигурни, че всичко е наред, добре е поне веднъж на няколко години да минава профилактика при опитен и квалифициран часовникар.

В случай, че имате съмнения, че часовникът е повреден, не опитвайте да го поправите сами, а се доверете на специалист.

Надяваме се,че тази статия ви е била полезна. Открийте страхотни маркови часовници на атрактивни цени в онлайн магазина на Timedix.bg.