Как да изберем часовник за нашето дете?

Едно от най-големите удоволствия за всеки родител е да гледа как неговото малко дете расте, опознава света и учи нови неща. От първите плахи крачки, през написването на писмо до Дядо Коледа, до прекрачването на училищния двор, Вие сте там, за да засвидетелствате безрезервна подкрепа и да му помогнете да се справи. В списъкът със сантиментални моменти попада и денят, когато Вашия малчуган безпогрешно се научи да познава колко е часът. Тогава идва време и за една важна покупка, а именно детски часовник.

Да откриете подходящия модел, може да се окаже предизвикателство, тъй като на пазара има голямо разнообразие от детски часовници, между които да избирате. За да направим този процес възможно най-лесен, в тази статия сме събрали някои от важните неща, които трябва да съобразите, когато избирате модел за Вашето дете. Ето кои са те:

Кога е най-подходящото време да купите първия часовник?

Един от основните въпроси, които много родители си задават, е кога е правилното време да подарят първия часовник на своето дете. Разбира се, строго индивидуално е кога то ще се научи да разпознава часът, но обикновено това се случва някъде около петата година. Към 6-7-годишна възраст децата усъвършенстват това умение още повече. Според експертите, тогава е най-подходящото време да му подарите първия часовник. Разбира се, няма нищо лошо да го направите и по-рано. Може да бъде подарък за рождения ден или пък изненада без конкретен повод. Вашият малчуган ще бъде много щастлив.

На какво да обърнете внимание, когато избирате детски часовници?

Ако вече сте решили да зарадвате детето Ви с нов часовник, има някои важни неща, на които да обърнете внимание, когато избирате какъв модел да вземете. Както споменахме, възможностите са наистина много – различни марки, дизайни, цени, функции. Тогава как да сте сигурни, че сте намерили най-подходящия часовник? Ето няколко неща, за които да помислите, преди да е заемете с търсене в сайтовете или магазините:

  • Аналогов или дигитален часовник – това е една от първите дилеми, която ще трябва да разрешите. За децата е по-лесно да разбират колко е часът, използвайки дигитален часовник, тъй като на дисплея директно са изписани цифрите. При аналоговите часовници се налага те да се ориентират по стрелките.  Ако това ще е първият часовник на хлапето, по-добре изберете традиционен аналогов вариант, с  ясни означения на цифрите и разделения за минутите. По този начин, то по-лесно ще научи да познава часа. След това вече може спокойно да преминете към дигитален модел.
  • Механичен или кварцов часовник – механизмът е  “биещото сърце на часовника” и една от неговите най-важни характеристики. Основно на пазара ще откриете механични часовници, които се задвижват чрез навиване и такива с кварцов механизъм, които работят с  батерии. Двата вида имат своите предимства и недостатъци. Механичните часовници са устойчиви и имат дълъг живот. Това, което трябва да имате предвид е, че те обикновено са по-скъпи и често се налага да бъдат сверявани, за да показват точния час. При часовниците с батерии изоставането е минимално, но се изисква смяна на батерията през определен период от време.
  • От какъв материал да бъде? – материалите, от които ще бъде изработен часовникът, имат значение както за неговата издръжливост и устойчивост, така и за комфорта на детето Ви. Много важно е да се уверите, че те са безвредни и нетоксични. По тази причина Ви съветваме да избягвате прекалено евтините детски часовници, със съмнително качество и неясен произход. Потърсете модели с метален корпус или такива, които са удароустойчиви, тъй като знаем, че децата винаги са активни, тичат, скачат и имат нужда от здрав часовник. По възможност изберете модел със стъкло, което да бъде устойчиво на надраскване, за да може Вашият малчуган да се радва на новата си придобивка по-дълго време.
  • Дизайн и цветове – децата харесват цветовете, разчупения дизайн с богата украса, така че може да си позволите по-забавни и интересни модели. Тук е мястото на лъскавите камъчета, любими анимационни герои, нестандартни форми и т.н. Често хлапетата харесват часовници с каишки от пластмаса, гума или кожа, тъй като може да ги откриете в множество различни цветове и шарки. Добра идея е да позволите на детето да реши как иска да изглежда неговия часовник. Така ще сте сигурни, че ще го хареса.
  • Функционалности – те имат възможността да направят часовника още по интересен за Вашето малко момиче или момче. Тук може да изберете различни функционалности като: аларма, светещ дисплей и стрелки, календар и др. Те зависят както от личните Ви предпочитания, така и от бюджета, който сте определили.
  • Водоустойчивост – това е една характеристика, която изисква специално внимание, защото не са рядкост случаите, в които детския часовник мистериозно се озовава в пералнята, а след това спира да работи. По тази причина е добре да изберете модел, който е с по-високо ниво на водоустойчивост, за да не подападате в подобни неприятни ситуации.

Това са част от най-важните неща, на които да обърнете внимание, когато купувате часовник за Вашия наследник. Разгледайте нашия сайт за още актуални предложения: timedix.bg.