Как да научим детето да познава часовника – полезни съвети

Човешкият живот е строго организиран около нашата представа за времето. Ставаме всяка сутрин в определен час, работим от 9 до 17 ч., взимаме си тридесетминутна обедна почивка, гледаме да сме си легнали преди полунощ и т.н. Най-добрият помощник, благодарение на който успяваме да спазваме този стриктен график, е часовникът.

Това е едно от уменията, на които трябва да научим и децата си. Но докато за възрастните разпознаването на часовника се е превърнало в навик, то за малчуганите това е една напълно непозната концепция. Затова ученето на часовника може да се окаже трудна задача. Но не се притеснявайте. В тази статия сме приготвили няколко полезни съвети, които ще ви помогнат. Вижте кои са те:

 Започнете обучението, когато детето е в подходяща възраст

Един от основните съвети, които ще ви дадем, е да не прибързвате и да започнете с ученето на часовника, когато детето ви е вече на подходяща възраст. Разбира се, няма магическо число – 5 , 6 или 8 години. За да може максимално лесно то да усвои тази материя, детето трябва да има някои базови познания. В това число се включва способностите да брои до 60, да брои през 5, за да може да се ориентира по-лесно с часовете и минутите. Ако детето ви само проявява интерес, преди да е развило тези способности, насърчавайте го. Разкажете му повече за времето, за часовете, за частите на деня като сутрин, обед, следобед и вечер.

Започнете с нещо лесно и постепенно надграждайте

Да обясните  на детето часовете, минутите, секундите, ‘и 15”, “без 15” и т.н. може да се окаже прекалено сложно за усвояване наведнъж. Вместо това, започнете с най-лесната информация – обикновено това са часовете. Ако детето вече може да брои до 12, с малко практика бързо ще се научи да познава кръгъл час. Тук е моментът да го научите, че малката стрелка винаги показва часовете, а голямата – минутите.

След като вашият малчуган успешно започне да се справя с разпознаването на часовете, идва ред да започнете с минутите. Покажете му какво означава “и половина”, “и 15”, “без 15”.

Превърнете ученето в интересна игра

В тази възраст на децата им е трудно да фокусират вниманието за дълго. Но ако успеете да представите всичко това под формата на интересна игра, вместо като скучен и обременяващ урок, по всяка вероятност ще привлечете интереса на детето.

Има наистина много варианти как да го направите. Един от най-лесните и препоръчвани е да направите часовник, например от кръгла картонена чиния и добавите стрелки, които да се преместват. Ако на детето му е трудно да се ориентира със стрелките, може да ги надпишете или да ги оцветите в различни цветове.

Накарайте детето да настрои създадения часовник да показва същия час, който и часовникът на стената ви. Попитайте го колко е часа в момента.  Променяйте стрелките и изпитвайте детето. За да е по-интересно, сменете ролите и вие влезте в ролята на ученик. Позволете детето да задава въпроса. Така то постепенно ще се почувства все по-уверено в новите си знания.

Друга игра, която също може да приложите лесно, е като изборите някои важни рутинни активности. Като например закуска, прибиране от детска градина/училище, времето за вечеря, времето за лягане и т.н. Направете списък и отбележете в колко часа детето трябва да прави всяка една от тях. Направете уговорка всеки път, когато яде закуска или пък преди лягане, то да настрои с ваша помощ часовникът да показва съответния час.

Тренировки, търпение и награди

Най-важният съвет към родителите е да бъдат търпеливи и да не забравят, че никой не се е родил научен. С достатъчно тренировки, постепенно детето ще започне да се справя все по-добре. Така че всеки път щом се отдаде подходяща възможност играйте с часовника, а когато сте навън и видите часовник, отново може да го попитате колко часа показва.

Не на последно място – награди. За да поощрите детето, отбелязвайте колко добре се е справило всеки път. Една чудесна награда са детските часовници. Изберете му интересен детски часовник в любимия цвят или пък с любим анимационен герой. Това още повече ще го зарадва и ще му помогне да тренира често.

Това са няколко полезни съвети към всички родители, на които предстои да научат своите деца на това толкова важно умение – да познават часовника.