Как да разберем дали един часовник е оригинален?

Независимо дали сте запален колекционер на маркови часовници, или сте горд притежател на  един единствен оригинален часовник, със сигурност знаете, че чувството да носите тези специални аксесоари е съвсем различно. За съжаление, същото знаят в работещите в сивата индустрия, която ежегодно бълва на пазара милиони фалшиви часовници. Някои от тях лесно може да разпознаете, че са ментета, но други реплики са толкова изкусни, че могат да заблудят безпроблемно средностатистическия потребител.

За да не бъдете заблудени от изкусни имитации в тази статия сме обобщили детайлите, на които да обърнете внимание, за да разберете дали един часовник е оригинален. Вижте кои са те:

Направете внимателно проучване на желания модел

Най-лесно може да бъдете измамени от некоректни търговци, тогава, когато вие самите не знаете какво да очаквате от вашия  нов часовник. Затова е важно да проучите детайлите внимателно – как точно трябва да изглежда часовникът, какъв е механизмът, има ли поставени тайни знаци от производителя и къде да ги откриете и т.н. Много често репликите имат добавени елементи, които не присъстват в оригиналния часовник, а някои други елементи изцяло липсват. Ако вие знаете какво да очаквате, тогава много по-лесно ще разпознаете фалшивия часовник и няма да го купите.

Признаците, които издават, че часовникът не е оригинален

Както се казва дяволът се крие в детайлите. Така че ако сте достатъчно наблюдателни, може да го откриете лесно. Ето част от най-важните детайли, на които непременно трябва да обърнете внимание, когато избирате нов часовник:

  • Тиктакането – тромавото движение на стрелките, съпроводено от досадно тиктакане обикновено е ясен сигнал, че часовникът не е оригинален. Висококачествените маркови часовници разполагат с изкусно създадени механизми, които са безшумни. Доближете ухото си до часовника и се заслушайте, защото той лесно ще ви издаде, ако не е автентичен.
  • Теглото – за да намалят разходите за производство, производителите на фалшиви часовници, често използват по-нискокачествени и леки материали, което от своя страна се отразява и върху теглото. Обикновено по-лекото тегло може да е сигнал, че продуктът, който ви предлагат, не е оригинален.
  • Прецизността на изработката – оригиналните часовници се отличават с качество и висока прецизност на изработката. Погледнете часовника от близо и разгледайте изработката. Поставени накриво камъни, грешки при изписването на бранда, остри ръбове, груб вид на някои от частите – са гаранция, че часовникът не е автентичен. Никой скъпоструващ световен бранд не би си позволил да допусне подобен тип нискокачествено изпълнение.
  • Опаковката – кутията, в която пристига часовникът, също може да ви подскаже повече за неговата автентичност. Световните производители на часовници инвестират усилия и в детайли като опаковката. Тя трябва да е достатъчно здрава и стабилна, за да предпази продукта при транспортиране и съхранение. В случай, че кутията ви се стори твърде лека или некачествена, може би това е сигнал за часовник-менте. Когато часовникът е чисто нов, към кутията обикновено са добавени документи удостоверяващи произхода на часовника, а също и гаранция. Разбира се, имайте предвид, че отличната кутия и наличието на документи не означават непременно че продуктът е оригинален, тъй като те са едни от най-лесните неща за фалшифициране.
  • Цена – последна, но не и значение, в този списък поставяме цената. Проучете внимателно на каква цена се продава желания от вас модел от производителя. Възможно е да откриете оригинален часовник с намаление, но твърде ниската цена е показателна, че нещо не е наред с продукта, който ви предлагат.

В Timedix ние предлагаме единствено оригинални маркови модели, които са предварително проверени от нашите специалисти часовникари. Атрактивните им цени се дължат на факта, че продаваме ликвидационни часовници, които обаче са в отлично състояние и готови да зарадват своя нов притежател. Разгледайте разнообразието от модели в нашия онлайн магазин!