Как да различим реплика от оригинален часовник?

Безспорно марковият часовник, особено този, който се нарежда в луксозния клас, е едни от най-фалшифицираните стоки в световен мащаб. Според оценка на експерти тази незаконна индустрия печели милиарди долари. Всичко това превръща бизнеса с  фалшивите часовници в една сериозна част от сивата икономика, която печели на гърба да големите и разпознаваеми производители.

Статистиката сочи, че около една трета от потребителите са склонни да инвестират в реплики на луксозни модели. Причината е, че носенето на известните брандове се е превърнало в знак за  високо материално и обществено положение. А репликите са възможност да имате подобен часовник, без да плащате високата цена.

Проблемът обаче е, че някои търговци умишлено подвеждат клиентите си, представяйки им много добре изглеждащи реплики за оригинални часовници. В последните години фалшификаторите са се специализирали в това да пресъздават детайлите от марковите часовници максимално точно, така че лесно да заблудят неопитно око, а понякога дори и специалисти. Някои дори успяват да създадат точно копие на кутията, гаранционната карта и съпътстващите аксесоари. Затова трябва да внимавате.

За да не бъдете измамени, има няколко основни препоръки, които е добре да спазвате, ако сте решили, че искате да инвестирате в луксозен марков часовник. Вижте кои са те:

 

От къде да купувате оригинални часовници?

Нека бъдем реалисти, шансът да откриете оригинален Ролекс на сергия на пазара е повече от минимален. Това обаче не означава, че реплики не се продават и в по-големи магазини с лъскави витрини. Затова една от първите препоръки на специалистите е да подбирате внимателно търговеца и мястото, от където ще купите часовника. Изберете бутик на марката или магазин, който е включен в списъка с лицензираните представители на въпросния бранд.

Проучете предварително цената

Обикновено подозрително ниските цени са признак, че часовникът, който ви предлагат, вероятно е имитация. Скъпите марки успяват да държат високи цени и много рядко ще видите продуктите им с огромни намаления. Колекционерите дори избират да съхраняват стойност именно като инвестират в луксозни часовници с висока цена.

Така че, ако сте решили да купите чисто нов часовник, напишете си предварително домашното и проучете каква е цената на конкретния модел. Имайте едно на ум, ако ви го предложат със 75 % намаление. Ако търсите по-достъпни опции, тогава може да заложите на ликвидационни маркови часовници, чиято цена е по-ниска.

Внимателно разгледайте детайлите на избрания часовник

Ако имате възможност да разгледате часовника, преди да решите дали да го вземете, тогава обърнете внимание на детайлите. Те обикновено са най-трудни за изпипване. Сложете часовника на ръката си. Обикновено репликите са значително по-леки, тъй като са направени от по-евтини материали. Разгледайте логото на бранда и сравнете дали всички елементи са разположени както при оригинала. Обърнете внимание и на изработката. Оригиналните маркови часовници са изпипани до най-малкия детайл. Всякакви съмнителни отклонения са знак, че се опитват да ви измамят.

Ако решите да купите часовник онлайн

При покупката на часовник онлайн горните правила отново важат с пълна сила. В този случай обаче нямате възможността да видите продукта предварително. Затова най-добре е да поръчате от официалния сайт на марката, техен дистрибутор или сайт с доказана репутация и доволни клиенти.

Ако стойността да часовника е висока, съветваме ви да избягвате да го купувате от физически лица, които са го пуснали за продажба в сайт за обяви. Възможно е снимките и описанието да бъдат фалшиви. Ако все пак сте решили да се доверите, преди това е добре да поискате допълнителни снимки и продавачът да ви даде обстойни детайли за състоянието му. За да се застраховате, поискайте пратката да ви бъде изпратена с опция за преглед. Така, ако продуктът не покрие очакванията ви, имате възможност да го върнете веднага.

Следването на тези правила ще намали възможността да бъдете измамени. Не оставяйте изкушението от ниската цена и блясъкът на метала да ви съблазнят, защото може да се окаже, че сте изхарчили незаслужено много пари за часовник, който няма тази стойност.