Как се чисти силиконова каишка на часовник

Истинските любители на часовници знаят какво е внимателно да търсите, проучвате и избирате часовник, докато откриете този, който пасва на всичките ви критерии и на стила ви. Тогава той бързо се превръща в любимия ви аксесоар. А ако той е със силиконова каишка? За да го запазите в същото състояние, в което сте го купили, важно е да се грижите за него. Така вашият  часовник ще бъде с вас в продължение на дълги години. 

Една от грижите, които трябва да полагате за аксесоара си, е редовното, внимателно почистване и полиране. В зависимост от вида на каишката на часовника, начинът на почистване варира. Една от най-използваните, удобни и практични каишки за часовници е силиконовата. Тя е идеалният избор за хора, които обичат активния начин на живот и спортния стил. Но при неправилно поддържане, силиконовата каишка лесно може да потъмнее или да се изтърка. 

Как да почистим силиконова каишка?

Както вече споменахме, при дълго носене силиконовата каишка на  вашия часовник може да потъмнее или дори да се оцвети от някои ваши дрехи. Ако забележите това, добре е веднага да вземете мерки, защото след време потъмняването може да стане необратимо. Използвайте топла вода, деликатен сапун и мека гъбичка или четка. Сложете водата и сапуна в удобен съд, отделете каишката от часовника и я накиснете за няколко минути във водата. След това нежно я почистете. Едно от предимствата на силиконовите каишки е това, че не се надраскват лесно. Въпреки това, бъдете внимателни с почистването, особено ако каишката ви има някакви графики или надписи, защото те биха могли да се изтрият. След като сте я изчистили подсушете добре. 

В случай, че забележите по-упорити тъмни или цветни петна, полезен трик е да използвате малко сода за хляб. Тя е деликатна и има свойството да премахва нечистотии. Просто поръсете малко на мястото от замърсената силиконова каишка, нежно изчеткайте и след това изплакнете. 

Старайте се да извършвате тази процедура редовно, особено ако часовникът ви е неотлъчно на китката ви. Неизбежният прах на градската среда, кремовете за ръце, парфюмите и потта могат да повлияят на каишката на вашия часовник. А дори да е водоустойчив, внимавайте, когато миете ръцете си или го навлажнявате. Ако това се случи, старателно го избършете, за да не останат следи от капки или петна при изсъхването. 

Профилактичното поддържане на аксесоара ви може да ви звучи малко монотонно и дори досадно. Но помнете, че това ще ви се отплати и часовникът ви ще изглежда като нов в продължение на години. Така ще можете да му се наслаждавате и да сте чувствате добре всеки път, когато погледнете часа.