Как се полира и почиства часовник?

Истинските любители на часовници знаят колко важен е стилният аксесоар на ръката им. Часовникът е съвкупност от практичен и функционален аксесоар, модно изявление и израз на стила и индивидуалността ни. И както всичко, за което ни е грижа, важно е да поддържаме любимия си часовник чист и в добро състояние, за да може той да е част от ежедневието ни дълго време. В тази статия ще научите как да полираме и почистваме часовника си.

Защо трябва да почистваме и полираме часовника си?

В забързаното си ежедневие, работата ни, а дори и в свободното си време, почти постоянно използваме ръцете си. Ако през по-голямата част от това време любимият ни аксесоар краси китката ни, то той е в постоянен контакт с праха в градската среда и други неприятни условия. Дори скъпите часовници могат да потъмнеят, излющят или да се износят, ако не им отдаваме редовно нужната за тях грижа. Но нежните фини материали, от които са направени часовниците трябва да се почистват по специален начин, за да останат невредими. Как да го полираме?

Как да почистваме и полираме часовника си?

Ежедневна грижа

Не е нужно ежедневната грижа на вашия часовник да отнема дълго време. Но все пак, хубаво е веднъж на ден да забърсвате часовника си с мека и нежна, микрофибърна кърпичка. Фокусирайте се върху предната и задната част на циферблата, както и коронката му за навиване. Там често попадат прашинки, влага, парфюм, сапун или крем за ръце. Тази ежедневна поддръжка ще предпазва часовника ви и той ще е лъскав и красив, също като в първия ден на покупката му. Най-добре е да си създадете този навик в края на деня, когато мръсотиите, които се натрупват са най-много.

Месечна грижа

Всекидневната поддръжка ще ви гарантира красив часовник дълги години. Но веднъж месечно или поне веднъж на всеки няколко месеца, добре е да отделите малко повече време за вашия часовник от бързото забърсване, което не може да достигне до всички малки места. Свалете каишката или верижката на часовника си, след което добре забършете местата, където се свързва с циферблата. За доброто полиране на часовника ви, добро решение е кърпичка за бърсане на очила или бижута, която деликатно ще забърши и почисти аксесоара ви. 

Специална грижа за верижката или каишката

Естествено, различните материали се нуждаят от различен вид почистване. Винаги трябва да се съобразявате с това от какво е направен часовникът ви и дали е водоустойчив. А ако тепърва ви предстои да си купите часовник, попитайте консултанта за най-добрия начин за почистване на дадения модел. Ако часовникът ви е с верижка от неръждаема стомана, може да я свалите и почистите с малко вода и сапун. За най-ефикасно почистване може да използвате и четка, но се уверете, че тя е с мек косъм, който няма да надраска повърхността на верижката. След това подсушете добре с микрофибърна кърпичка. В случай, че часовникът ви е водоустойчив, може да процедирате по същия начин и с циферблата. Разберете как да почистите силиконова каишка на часовник тук.

Ако обаче каишката на часовника ви е от естествена кожа, в никакъв случай не използвайте вода. Тя може да напука и увреди каишката безвъзвратно. За почистването на кожени каишки използвайте единствено суха кърпичка или такава, напоена с малко препарат за естествена кожа, който може да откриете в специализирани магазини.

В случай, че не се чувствате достатъчно комфортно да почиствате часовника си в домашни условия, просто се доверете на специалист. Часовникарите могат да полират циферблата на часовника ви качествено, да се погрижат за леки надрасквания, наранявания или повреди. Хубаво е дори да носите часовника си профилактично в специализираните за това места, където могат да се погрижат за механизма и цялостната поддръжка на аксесоара ви. 

Заключение

И не на последно място, не забравяйте да се отнасяте с часовника си по същия начин като с всичко любимо от гардероба си. Съхранявайте го правилно, дръжте го далеч от вредни препарати, влага и директна слънчева светлина. А ако носите парфюм върху китките си, уверете се, че не пръскате директно върху часовника си и изчаквайте достатъчно дълго след напръскване, за да го поставите на ръката си. Следвайте тези съвети и часовникът ви ще ви е благодарен вечно!