Как се сверява часовник

Как се сверява часовник? Навремето часовниците са изисквали редовно пренавиване и сверяване, за да работят и да показват точно часа. Дълго време хората са били обременени от следенето на аксесоарите си, за да са сигурни, че няма да закъснеят за среща или че ще се събудят на време. За щастие, днес нямаме този проблем и това ни се струва безкрайно далечно. Тъй като повечето часовници в днешно време са доста точни и качествени, от нас се иска единствено да ги носим и да им се радваме, без да се притесняваме за постоянната им поддръжка и дали трябва да се сверява

Но колкото и да е точен един часовник, трябва да сверяваме часа му периодично, а не само при смяната на времето два пъти годишно. Истината е, че вашият часовник се влияе от магнитните полета, гравитацията и дори това колко време го носите. Всички тези фактори могат да въздействат на механизма и вашият аксесоар да избързва или да изоставя. На пръв поглед да се сверява часовник може би ви изглежда като лесна задача, но в тази статия ще ви представим някои полезни трикове и съвети, които ще ви гарантират възможно най-точния час. 

Времето за сверяване на часовник 

Ако имате дамски часовник или мъжки часовник, който има нужда от сверяване. Главно правило е да  гледате да избягвате сверяването в часовете между 20:00 часа вечерта и 4:00 часа сутринта. Този любопитен факт се отнася предимно за тези часовници, които отчитат и датата. Ако променяте времето в тези часове, това може да повлияе и на датата. Въпреки това, има много различни модели и механизми. Затова винаги четете инструкциите и съветите в книжката с ръководство от производителя, която идва с часовника ви. 

Приложения за точен час 

Със сигурност вкъщи имате поне един часовник, по който се ориентирате, когато трябва да настроите ръчния си часовник. Вероятно често използвате и компютъра си или телефона си за тази цел. Но колко точни са часовете, които те показват? Разликата между реалното време и това, което виждате може да е от няколко секунди до дори минути. За ваше улеснение модерният технологичен свят предлага приложения за телефон или таблет, чиято функция е да ви предоставят възможно най-точния час за сверяване. Ето и някои от тях: 

Atomic Clock & Watch Accuracy Tool 

Това е едно от най-високо оценените приложения за време, а както името му подсказва се базира на атомните часовници, известни с най-добрата си точност. Освен че ви показва точния час, това приложение ви дава възможността да следите времето на ръчния си часовник. Така приложението отчита с колко вашият аксесоар изостава или избързва. Предлага се за телефони или устройства, използващи Android.  

Toolwatch 

Toolwatch е още едно чудесно приложение, което можете да използвате както на устройства на Android, така и на iOs. Инсталирането и ползването му е безплатно и ви предоставя всички необходими функции, за да настроите ръчните и стенните си часовници на най-точното време. Приложението също така ви дава полезна информация за различни марки и модели часовници, както модерни, така и класически. Toolwatch също има висок рейтинг и е препоръчван от много потребители. 

Time Calibrator 

Това приложение е създадено с цел да предостави най-акуратната информация на потребителите си, независимо от географското им местоположение. То е свързано с главния атомен часовник в Швейцария и използва квантова технология. Чрез нея информацията се предава, където и да се намирате и можете да следите възможно най-точния час, минута и секунда. Освен че е безплатно, това приложение е налично както за Android, така и за Apple устройства. Научихме как се сверява часовник. Така можете да му се насладите независимо от избора си на телефон. 

Времето винаги е било едно от най-важните неща за човека. Все пак повечето неща, които правим през деня се влияят от часа. А днес повече от всякога, имаме нужда от възможно най-точното време. Със заетия си, забързан живот, множеството срещи и ангажименти, които имаме, за нас е важно да сме организирани и точни. Но със забързаното си ежедневие идват и модерните ресурси като гореспоменатите приложения, за които дори не сме си мечтали до преди няколко години. Затова трябва да се възползваме от тях и да сме благодарни за невероятните възможности, които имаме днес.