Как се скъсява верижка на часовник?

Почитателите на часовници знаят, че едно от основните условия, за да изглежда часовникът елегантно на китката ви, е той да ви бъде по мярка. Това е важно не само за красивата визия, но и от гледна точка на комфорта при носене. Затова трябва да изберем верижка за часовник, която ни е по-мярка.

Ако верижката е твърде хлабава, много е възможно часовникът да се изхлузи от ръката ви, което може да доведе до нежелани последствия – повреда, счупване или загуба. Ако сте инвестирали в марков аксесоар, със сигурност не бихте искали да му се случи нещо подобно. Затова добре идея е да скъсите верижката на вашия часовник, така че той да приляга добре. Как може да направите това? От Тimedix.bg ви даваме следните съвети:

Смяна на верижка за часовник в домашни условия

Докато с кожените и пластмасовите каишки е лесно да регулирате дължината, тъй като те имат вече пробити дупки, то металните верижки изискват една идея повече усилия. Един от възможните начини е да скъсите верижката в домашни условия, като сами премахнете излишните метални елементи, така че да постигнете желания размер.

  • Първа стъпка

Преценете дали наистина имате нужда да стесните верижката. Поставете часовника на ръката и го закопчайте. Ако е много хлабав и се изхлузва, тогава ще се наложи да премахнете няколко метални елемента. В случай, че пасва почти плътно по китката, но няма опасност да се изплъзне, тогава премахването на елемент може да го направи прекалено впит и некомфортен за носене.

  • Втора стъпка

Ако сте преценили, че имате нужда от регулиране на верижката, идва ред да се захванете със същинската част. Вижте колко точно елемента се налага да отстраните. Имайте едно на ум от коя част на верижката ще ги свалите, за да запазите симетрията непроменена.

Ще имате нужда от шило или друг остър предмет, с който да избутате тънките метални пинове, с които се свързват отделните елементи на верижка. Когато обърнете часовника на страни, ще видите малките дупчици, където са поставени въпросните пинове. Използвайте шилото или тънкия остър предмет, за да избутате пина.

След като го направите, използвайте малки клещи със заострен връх, с чиято помощ да извадите пина от другата страна и да прекъснете верижката. Извадете всички излишни елементи и след това свържете последните два от тях с пин, като при необходимост отново използвайте инструменти.

Важно е да работите много внимателно. Желателно е да поставите часовника върху кърпа или друга гладка повърхност. По този начин ще го предпазите от надраскване и повреди.

Ако сте ценител на часовниците и сте инвестирали време, усилия и финансови средства, за да изградите своята колекция, по всяка вероятност не бихте искали драскотини или счупен часовник. Затова може да се предпочетете втория начин – а именно някой друг да го направи вместо вас.

Занесете часовника при опитен часовникар

Ако не искате сами да рискувате, може да занесете часовника при майстор часовникар, който да регулира верижката вместо вас. Часовникарите разполагат със специални инструменти и уреди, които правят премахването на елементи от верижката много бързо и безопасно, а цената на услугата не е висока. Така ще си спестите главоболията и ще бъдете спокойни, че любимият ви аксесоар е в сигурни ръце.

Това са двата начина, по които може да скъсите верижката на вашия часовник. А кой ще предпочетете? Изборът е изцяло ваш.