Какво представляват соларните часовници?

Каква е първата асоциация, която изниква в съзнанието ви, когато чуете словосъчетанието “соларен часовник”? Може би огромен мраморен слънчев часовник от римско време? Ако това е така, днес ще ви разкажем за съвременния вариант на часовник, задвижван от слънцето.

Какво означава “соларен часовник”?

Соларните часовници са часовници използващи слънчева енергия, която преобразуват в електричество, за да работят. Те имат малък соларен панел на (или под) циферблата, който улавя слънчевите лъчи и ги превръща в електрическа енергия. По този начин се захранва механизмът.

Соларните часовници обикновено имат батерия, която се презарежда. Тя съхранява енергията, генерирана от слънчевия панел. Важно е да отбележим, че съвременната технология позволява тези часовници да се зареждат и от изкуствена светлина, например интериорно осветление или дори фенерче. Едно от огромните им предимства е, че могат да издържат с години и дори десетилетия, без да се налага смяна на батерията.

Соларните часовници са популярни сред любителите на природосъобразния начин на живот, както и сред хората, които искат да ограничат своя въглероден отпечатък максимално. Те също така са практични за всички, които не искат да се тревожат за смяна на батерии или навиване на часовника си.

Соларни часовници

Първият соларен часовник

Първият съвременен соларен часовник се нарича Synchronar и е произведен от изобретателя Роджър Рийл. Вероятно ще се изненадате да откриете, че това се случва още през март 1968 г. 4 години по-късно, през 1972, моделът вече е в производствената си фаза и навлиза на пазара. Synchronar има революционен за времето дизайн. С футуристичния си вид, той се вписва в направлението, наречено „дизайн на космическата ера“.

Видът му със сигурност е силно необичаен. Мястото, на което по традиция се намира циферблата, е заето от две слънчеви клетки, които зареждат батерията. А часът се показва на дигитален дисплей отстрани. Synchronar предлага някои доста прогресивни за времето си функции, например водоустойчивост до 210 м дълбочина, възможност за автоматично настройване на зимно и лятно часово време, както и високосни години.

Уникалният часовник бързо завладява сърцата на колекционерите и успява да се задържи на пазара в една или друга версия до 2007 г. Този небивал успех циментира неговата култова позиция и го вписва в аналите на часовникарската индустрия като моделът с един от най-дългите производствени цикли в историята.

Дизайнът от ранните години

Първоначално соларните часовници използват дизайн, който се фокусира върху уникалния им начин на задвижване. Отличен пример за това е първият соларен часовник с аналогов дисплей, Citizen Crystron, представен през 1976 г. Макар той да използва традиционни стрелки, за да отмерва времето, циферблатът е доминиран от четири слънчеви панела. Тяхното разположение има своето практическо приложение, но е и причината за уникалната естетика на този ранен модел. Именно Crystron е часовникът, който ще даде тласък на интереса на Citizen към часовниците, задвижвани от слънцето. Впоследствие този интерес ще доведе до разработката на тяхната емблематична серия Eco-Drive.

Соларните часовници днес

Важно е да уточним, че терминът “соларен часовник” предопределя единствено начина на захранване на аксесоара. Това означава, че в днешно време соларните часовници могат да бъдат както класически модели, които отмерват времето и го показват с помощта на аналогов циферблат, така и смарт часовници, предоставящи огромен набор от допълнителни функции.

Напредъка на технологията, както и промяната в модните тенденции изменят дизайна значително. Днес почти не се срещат модели, при които соларните панели са видими. Те най-често са скрити под повърхността на циферблата, изработен от светлочувствителен материал.

Някои емблематични марки и серии


Citizen Eco-Drive

Когато говорим за соларни часовници, няма как да не започнем със серията Eco-Drive на японския колос Citizen. Това са първите часовници, чиито слънчеви панели са невидими. До 2011 година 80% от моделите на марката включват Eco-Drive технология. Днес се предлагат стотици часовници Citizen, които използват соларно задвижване. Така че, независимо дали търсите спортно-елегантен мъжки хронограф като AT8125-05E или стилен дамски модел като EM0720-85Y, със сигурност ще откриете подходящ вариант.

Casio Tough Solar

Известната марка Casio също има популярна разработка за соларно задвижване, която се казва Tough Solar. Първото от нейните предимства е миниатюрният размер на соларните панели, който позволява те да бъдат вградени незабележимо практически във всеки модел часовници. В допълнение технологията на Casio е дотолкова усъвършенствана, че дори най-слабите източници на светлина са достатъчни, за да задвижат механизма или да зареждат акумулаторната батерия. Днес култовите модели на Casio, като например G-Shock могат да бъдат намерени в соларен вариант.

Seiko Solar

Тази линия часовникови механизми се счита за един наистина отличен вариант, задвижван от слънчева енергия. Специалистите казват, че соларните механизми на Seiko са значително по-точни от механичните. С отклонение от само 15 секунди за месец, резултатите им са наистина впечатляващи! А ако се притеснявате, че няма да носите своя часовник всеки ден и той може да спре, тревогите ви са неоснователни. Соларните часовници на марката са проектирани да издържат с един единствен заряд до 6 месеца!

Соларните часовници са аксесоар, който е подходящ за широк кръг ползватели. Те са по-достъпни от добре изработените механични часовници, по-удобни от кварцовите, поради факта, че смяна на батерията се налага твърде рядко и изключително точни и надеждни. Днес те придобиват все по-голяма почитателска база и със сигурност ще останат в полезрението на колекционерите и любителите на часовници още дълго време.

Подобни статии

Какво е аналогов часовник?
Какво е аналогов часовник?
Часовникът заслужено се нарежда сред едни от най-значимите изобретения на човечеството. Благодарение на него хората развиват концепцията за време, която днес е залегнала дълбоко в начина, по който...