Какво символизира часовникът като подарък?

“Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.”

― Антоан Дьо Сент Екзюпери, Малкият Принц

 

Случвало ли ти се е да си толкова прекомерно щастлив, когато подаряваш подарък на твой близък, че вълнението ти да засенчи това на получателя?

Не се притеснявай, причината не се крие в това, че по принцип си огромна топка от енергия и емоции, или поне не изцяло. Психолозите са стигнали до заключението, че в повечето случаи подаряващият, а не получателят на подаръци извлича най-големите ползи от подаръка. Когато подаряваме подаръци, ние подсилваме чувствата си към този, който ги получава и несъзнателно започваме да се чувстваме по-ефективни и полезни.

И ако успееш да изучиш добре изкуството да подаряваш, ще се наслаждаваш на по-емоционално заредени отношения и по-силна връзка с хората, които са важни за теб. Според изследователя Д-р Макграт, “Това кой е включен в списъка ти за подаръци, говори за това кой наистина е важен в твоя живот. То показва кой е значим и кой е по-малко значим”.

Обикновено свързваме подаряването на часовник със специални поводи и специални хора, тъй като часовникът е много личен, а в голяма част от случаите и луксозен подарък.

Избирането на ръчен часовник за подарък е доста изтощаващо преживяване за някои хора. Точно като при бижутата, е необходимо да познаваш човека изключително добре, ако планираш да виждаш аксесоара често на ръката на притежателя му.

Също като суеверието при розите, които подаряваме на любим човек – дали е червена, бяла или жълта, или когато подаряваме ножове като сватбен подарък, което се възприема за лош късмет в много култури, подаряването на часовник има символично значение.

В много култури, има широкоразпространено вярване, че подаряването на часовник носи лош късмет. Източникът на това суеверие идва от Китай, където фразата “подарявам часовник” звучи по същия начин като “присъствам на погребение”.

Но тъй като на нашия език да подариш часовник означава подаряване на часовник и зад тази фраза не стоят скрити пожелания за смърт, нека да разгледаме позитивния символизъм криещ се зад подаряването на часовник.

В зависимост от подаряващия и получателя, ако искаш да избереш часовник за подарък – това може да се интерпретира по разнообразни начини. И накрая – подарява ли се часовник? Вижте какво може да означава:

 

Ако мъж подари часовник на жена, то той:

● Декларира любовта си към нея “всяка секунда от деня”. Това е лесен начин и да спести пари от сметката си за телефон, тъй като няма нужда да ѝ се обажда/пише съобщения толкова често, защото часовника го прави вместо него.

● Напомня на любимата си за себе си всяка минута и всеки час от денонощието, винаги, когато тя поглежда към часовника си.

● Доверява времето си на жената.

 

Ако дама подари часовник на мъж, то тя: 

● Декларира, че “Моето време е твое време. Твоето време е мое време.” Ако си привърженик на сериала “Игра на тронове”, еквивалента на това послание там би бил: “Ти си мой и аз съм твоя!”

● Напомня на любимия си, че мисли за него всяка минута от денонощието, когато са далеч един от друг.

● Обещава да бъде до любимия, точно като часовника.

 

Ако подаряваш часовник на приятел, ти:

● Показваш, че цениш времето прекарано с тях и очакваш с нетърпение безценни моменти прекарани заедно.

● Обещаваш да бъдеш до него и се надяваш, че ще бъдат щастлив във всяка секунда, всеки час от деня.

 

Ако подаряваш часовник на дете, ти:

● Се надяваш да видиш как детето се наслаждава и радва на всеки момент от живота си.

● Пожелаваш на детето да използва времето си мъдро и да се цели към успехи.

 

Според нас, точно като при красотата, символиката при подаръците се крие в ‘очите на притежателя’. Независимо от вида подарък, това което наистина има значение са твоите искрени намерения и позитивната енергия и пожелания към получателя.

И не забравяй, часовникът никога не излиза от мода, а само става по-ценен с времето в преносен и буквален смисъл, и когато се подарява по повод успехи и постижения, той се превръща в сантиментален спомен за тези паметни събития в живота на притежателя му.

Важен съвет: Убеди се, че човекът, на когото планираш да подариш часовник всъщност обича да носи този аксесоар в ежедневието си.

 

А вие бихте ли подарили часовник на ваш близък и ако да, какъв?

Безплатна консултация от онлайн магазин за часовници Timedix.