Защо избързват механичните часовници?

Когато търсим часовник, ние имаме определени критерии, които той трябва да покрие. Сред тях са това стилът му да ни допада и да ни подхожда, да е удобен и да се вмества в бюджета ни. Но в крайна сметка, едно от главните ни изисквания е да е функционален и точен. В миналото часовниците масово са спирали, избързвали или забавяли. Днес повечето модели, независимо от марката и цената, са сравнително надеждни. Но въпреки това, механичните часовници имат незавидната слава за това, че често избързват.

Защо се случва това? Отговорът ще откриете в тази статия.

Какво представляват механичните часовници?

За да разберем откъде идва избързването им, нека първо разгледаме какво всъщност са механичните часовници. Изключителното при този вид часовници е това, че нямат нужда от батерии. Измерването на времето при тях се осъществява чрез специален механизъм, който произвежда енергия и кара стрелките на часовника да се движат. Този механизъм бива два вида – ръчен или автоматичен.

Днес рядко се срещат часовници с ръчен механизъм и те обикновено са стари и колекционерски модели. Те са и тези, които периодично трябва да се навиват на ръка, за да работят. За да се навиват автоматичните механични часовници, достатъчно е да бъдат носени. Това само по себе си е и огромно подобрение в света на часовниците. Но все пак често се случва и автоматичните механични часовници да показват неточности във времето. 

Причини за неточността на механичните часовници

  • Удар

Вероятно ви се е случвало или поне сте чували за случай, в който часовник спира да работи след изпускане. Силен удар може да повреди часовниковите компоненти, дори ако на пръв поглед часовникът си остане напълно здрав. В днешно време вече съществуват и модели, които са устойчиви на силни удари. Но, за съжаление, механичните часовници силно се влияят от това, затова бъдете внимателни с тях.

  • Гравитацията и магнитните полета

Може да ви звучи странно, но гравитацията и магнитните сили оказват голямо влияние върху часовниците, особено механичните. Те са и едни от причините механичните модели да избързват или да забавят.

Влиянието, което оказва константната гравитация върху всички миниатюрни частици, които се грижат за точността на часовника, може да повреди механизма и да спре часовника. А ако часовникът ви избързва с осезаема разлика, то това вероятно се дължи на намагнитизирания механизъм от магнитните полета. 

  • Температурата

Температурните изменения също влияят върху качеството на работа на вашия часовник. Високите температури са способни да разширят някои частици в механизма, а ниските – да ги свият. Логично, това води и до изменения във времето, което отчита часовника.

Повечето днешни механични модели, обаче, са направени така, че да устоят на температурните промени и те вече не са толкова важен фактор за точността на часовниците. 

  • Времето

Както всичко останало, и часовниците остаряват и се изтощават. Компонентите им се износват или разместват и дори честите посещения при часовникар не помагат особено. Ако искате да удължите живота и точността на вашия часовник, трябва да се грижите за него – винаги го поставяйте внимателно и в една и съща позиция, не го излагайте на екстремни температури и го регулирайте редовно.

А ако искате часовник, който ще бъде с вас много години, тогава инвестирайте в качествен модел от изпитана марка и ще можете да му се наслаждавате дълго.

Разгледайте голямо разнообразие от маркови часовници тук: https://timedix.bg