Как да поддържаме часовника си

Изработени преди повече от 150 години от човека, часовниците днес имат огромно значение в ежедневието ни. Бързото им разпространение в целия свят променя организационния процес, като те се грижат за точността и
стила ни. Но защо е важно ние да се погрижим за тях?

Ако всеки ден носиш своя стилен часовник на ръката си, без значение от обстоятелствата, е важно той да бъде почистван и поддържан редовно. Независимо дали си във фитнеса или нa следобеден крос, трябва да внимаваш с любимия си аксесоар. Освен, че те ориентира във времето, все пак е красив аксесоар и искаш да остане в перфектно състояние, нали така?

Кожените верижки, както и силиконовите, често „абсорбират“ човешката пот, колкото и странно да ти звучи това. За да избегнеш този неприятен момент, е нужно да почистваш редовно часовника си.

Честото почистване и полагане на грижи за твоя часовник, водят до подобряване функционалността и запазване на всяка механична част.
Няма значение дали цената на часовника ти е висока или не. По-важно е да се спазват основните методи за поддържане, за да не се налага да сменяш прекалено бързо любимия си аксесоар. След като отдадохме специално внимание на това защо е нужно да се грижим за любимия си аксесоар, ние от Timedix, ти предлагаме няколко съвета как да поддържаш часовника си:

1.Вечерно почистване преди лягане:

Всяка вечер преди лягане, всеки мие ръцете, зъбите и лицето си. Ако часовникът ти можеше да говори, щеше да ти напомни да се погрижиш за него, защото и той би искал това! Вероятно имаш по-важни задачи от това да мислиш и за него, но колкото и досадно да ти се струва – има огромна полза да го направиш.

 Начин на почистване:

Ето какво споделя Джулия Стюърт – един от супервайзърите на Victorinox Swiss Army : „Почистете вътрешната страна на верижката с мека, почистваща кърпичка. Добре е да почистите и задната част на часовника, където е механизмът. Така ще премахнете събрани течности, например лосион за тяло, влага и прашни частици, които са били там през целия ден.“

2.Почистване всеки месец

Верижката на часовник от неръждаема стомана може да почистваш сам и то в домашни условия. Необходими са ти течен сапун, купичка с вода и четка с мек косъм (за да постигнеш щадящ ефект и да избегнеш надрасквания).

 Начин на почистване:

Загрей предварително вода и добави няколко капки течен антибактериален сапун в нея. След това, потопи САМО верижкатa за 15 минути. Извади от водата, използвай четката (може и четка за зъби). Опитай се да изтъркаш желаните места по повърхността на часовника. Довърши като полираш със суха кърпа. Почистването може да е всеки месец, но зависи от теб.

3.Правилно съхраняване:

  • За удължиш живота и вида на красивия си часовник, е нужно да се избягва излагането му на пряка слънчева светлина.
  •  Избягвай контакт с вода, поне не за дълго време, освен, ако часовникът не e водоустойчив.
  • Тестовете с препарати и химикали не е добра идея. Трябва да се пази повърхността, както и механизмът далеч от агресивни разтвори, съдържащи алкохол.
  •  Ползвай специални кожени кърпички за почистване на часовници. Те ще ти спестят пари за поддръжка или чисто нов часовник. Подобна кърпичка може да намериш в специални магазини за аксесоари или часовници. Цената им варира от 10 до 50 лева.
  • Ако имаш кутия за съхранение за твоя часовник, ползвай я всеки път, когато свалиш часовника от ръката си. Но първо се се увери, че е добре почистен.

4. Довери се на професионалистите

Ако твоят автоматичен, механичен, кварцов или смарт часовник има следи от одраскване, дефектна повърхност, пукнато стъкло или повреден механизъм, тогава е нужно специализирано обслужване. Не опитвай да поправяш часовника си сам, защото рискуваш да навредиш повече, отколкото си мислиш. Потърси най-близкия до теб сервиз за аксесоари и занеси часовника в сигурни ръце, за да се погрижат добре за него!

 

Поддържай часовника си, както поддържаш външния си вид или здравето си, защото той е част от визитната картичка, която те представлява!

Надяваме се нашите съвети да са били полезни. Ако имаш предложения, може да коментираш в полето под статията. Бихме се радвали да споделиш мнението си.

Подобни статии

Как да поддържаме часовника си
Как да поддържаме часовника си
Изработени преди повече от 150 години от човека, часовниците днес имат огромно значение в ежедневието ни. Бързото им разпространение в целия свят променя организационния процес, като те се грижат за...