Как да поддържаме часовника си

Изработени преди повече от 150 години от човека, часовниците днес имат огромно значение в ежедневието ни. Бързото им разпространение в целия свят променя организационния процес, като те се грижат за точността и
стила ни. Но защо е важно ние да се погрижим за тях?

Ако всеки ден носиш своя стилен часовник на ръката си, без значение от обстоятелствата, е важно той да бъде почистван и поддържан редовно. Независимо дали си във фитнеса или нa следобеден крос, трябва да внимаваш с любимия си аксесоар. Освен, че те ориентира във времето, все пак е красив аксесоар и искаш да остане в перфектно състояние, нали така?

Кожените верижки, както и силиконовите, често „абсорбират“ човешката пот, колкото и странно да ти звучи това. За да избегнеш този неприятен момент, е нужно да почистваш редовно часовника си.

Честото почистване и полагане на грижи за твоя часовник, водят до подобряване функционалността и запазване на всяка механична част.
Няма значение дали цената на часовника ти е висока или не. По-важно е да се спазват основните методи за поддържане, за да не се налага да сменяш прекалено бързо любимия си аксесоар. След като отдадохме специално внимание на това защо е нужно да се грижим за любимия си аксесоар, ние от Timedix, ти предлагаме няколко съвета как да поддържаш часовника си:

1.Вечерно почистване преди лягане:

Всяка вечер преди лягане, всеки мие ръцете, зъбите и лицето си. Ако часовникът ти можеше да говори, щеше да ти напомни да се погрижиш за него, защото и той би искал това! Вероятно имаш по-важни задачи от това да мислиш и за него, но колкото и досадно да ти се струва – има огромна полза да го направиш.

 Начин на почистване:

Ето какво споделя Джулия Стюърт – един от супервайзърите на Victorinox Swiss Army : „Почистете вътрешната страна на верижката с мека, почистваща кърпичка. Добре е да почистите и задната част на часовника, където е механизмът. Така ще премахнете събрани течности, например лосион за тяло, влага и прашни частици, които са били там през целия ден.“

2.Почистване всеки месец

Верижката на часовник от неръждаема стомана може да почистваш сам и то в домашни условия. Необходими са ти течен сапун, купичка с вода и четка с мек косъм (за да постигнеш щадящ ефект и да избегнеш надрасквания).

 Начин на почистване:

Загрей предварително вода и добави няколко капки течен антибактериален сапун в нея. След това, потопи САМО верижкатa за 15 минути. Извади от водата, използвай четката (може и четка за зъби). Опитай се да изтъркаш желаните места по повърхността на часовника. Довърши като полираш със суха кърпа. Почистването може да е всеки месец, но зависи от теб.

3.Правилно съхраняване:

  • За удължиш живота и вида на красивия си часовник, е нужно да се избягва излагането му на пряка слънчева светлина.
  •  Избягвай контакт с вода, поне не за дълго време, освен, ако часовникът не e водоустойчив.
  • Тестовете с препарати и химикали не е добра идея. Трябва да се пази повърхността, както и механизмът далеч от агресивни разтвори, съдържащи алкохол.
  •  Ползвай специални кожени кърпички за почистване на часовници. Те ще ти спестят пари за поддръжка или чисто нов часовник. Подобна кърпичка може да намериш в специални магазини за аксесоари или часовници. Цената им варира от 10 до 50 лева.
  • Ако имаш кутия за съхранение за твоя часовник, ползвай я всеки път, когато свалиш часовника от ръката си. Но първо се се увери, че е добре почистен.

4. Довери се на професионалистите

Ако твоят автоматичен, механичен, кварцов или смарт часовник има следи от одраскване, дефектна повърхност, пукнато стъкло или повреден механизъм, тогава е нужно специализирано обслужване. Не опитвай да поправяш часовника си сам, защото рискуваш да навредиш повече, отколкото си мислиш. Потърси най-близкия до теб сервиз за аксесоари и занеси часовника в сигурни ръце, за да се погрижат добре за него!

 

Поддържай часовника си, както поддържаш външния си вид или здравето си, защото той е част от визитната картичка, която те представлява!

Надяваме се нашите съвети да са били полезни. Ако имаш предложения, може да коментираш в полето под статията. Бихме се радвали да споделиш мнението си.

Подобни статии