Опасностите при използване на кутии за навиване – каква да закупите и как да я ползвате правилно

Кутията за навиване представлява специфичен и много удобен инструмент. Той е предназначен специално за любимия аксесоар на китката ви – часовникът. Въпреки че повечето потребители твърдят, че кутията за навиване на часовници в действителност представлява голямо удобство, понякога тя може да ви създаде и доста сериозни проблеми. Опасности при използвате на това пособие са възможни, ако грешно боравите с нея или ако не подберете подходящия модел.

Какво точно представлява кутията за навиване на часовници?

Кутията за навиване на часовници, както става ясно и от името на аксесоара, се ползва именно за това – за да навива часовника. Специфичното е, че този инструмент се използва само за автоматични часовници.

За тези от вас, които не са ясно, уточняваме, че когато автоматичните часовници не стоят дълго време на китката ви, ги грози опасност, по-конкретно повреда. Причината е, че този вид часовников механизъм изисква да бъде постоянно „в движение“. Ако не му го осигурите, смазващото му масло ще се втвърди.

На практика обаче такъв тип часовник работи, само когато маслото е в нормално течно състояние. Без да бъде носен автоматичният часовник, той започва да губи от енергията си, а с това и възможността да се движи и да показва точно часа.

В моменти, в които не искате или не можете да носите автоматичния си часовник обаче, на помощ идва именно кутията за навиване. Тя е чудесен вариант и за потребителите, които са маниаци на тема автоматични часовници и имат цяла колекция от такива. Благодарение на кутията за навиване на часовници, всички „почиващи“ си извън обхвата на вашата нишка елементи от колекцията ви ще се съхраняват и ще бъдат предпазени от риска да спрат да работят. Не и ако обаче не изберете подходяща кутия за навиване на часовник и не я използвате правилно.

Как да избера кутия за навиване на часовници? 

Важно е да съобразите модела на своя часовник с кутията за навиване. Някак е нелогично маркови мъжки часовници да стоят в евтина кутия за навиване, нали? Заложете на някой качествен и наистина заслужаващ си модел – точно какъвто е и скъпият ви часовник.

В същото време, продължава да е спорно кой вариант да изберете, когато става въпрос за брой отделения в кутията. От една страна, да купите кутия с едно или две свободни гнезда е възможност да имате допълнително място за следващите часовници в колекцията ви.

От друга обаче – тези празни дупки буквално ще ви окуражават да купувате още и още автоматични часовници, а както вече споменахме, за мнозина колекционери те могат да се превърнат в истинска мания.

 Ако сте от хората, които често пътувате, добре е да закупите кутия за навиване на часовници, работеща не само на ток, но с батерии. Така, часовниците ви ще продължават да се поддържат с изряден механизъм дори когато сте на път и те са част от вашия бизнес антураж. Последно, но не по важност, изберете кутия с регулируем TPD. Зад абревиатурата TPD стои термина „turns per day” или дневни обороти. Когато имате възможността да ги контролирате, имате и пълния контрол върху перфектното съхранение на скъпите ви и любими автоматични аксесоари.

Съвети за използване на вашата кутия за навиване на часовник

  • Винаги спазвайте инструкциите в документацията на производителя.
  • В случай че това е вашата първа кутия за навиване, задължително се консултирайте с обслужващия персонал в магазина, откъдето я закупувате.
  • Преди да поставите автоматичния си часовник в кутията, се уверете, че тя е достатъчно добре захранена без значение дали е на батерии, или работи на ток. Всяко прекъсване на захранването може да е пагубно за скъпия ви часовник.
  • Кутията за навиване не може да замени човешкото използване на автоматичния часовник напълно и завинаги. Това е добър временен метод за поддържането на механизма. Ето защо от време на време носете часовника или ги сменяйте, ако разполагате с цяла колекция.

Успех в избора и използването на кутия за навиване на вашия автоматичен часовник!