Избирай правилно: как да разберем кой часовник е за нас

Най-важните неща, които биха повлияли избора ви по пътя към подходящия за вас часовник.
Един от вечните аксесоари е часовникът.
Несъмнено днес на пазара ние откриваме огромно разнообразие от модели на стотици световноизвестни и не дотам известни марки. Затова като всеки останал избор, и изборът на часовник се оказва нелека задача. И от нас се изисква да подходим към него с внимание и отговорност.

Разбира се, информираният избор е най-добрият избор

Импулсивната покупка е нещо, което би поглезило сетивата ви, но когато става дума за маркови часовници, има много неща, които е редно да премислите, за да не съжалявате в бъдеще. Важно е да се информирате за нужните грижи и поддържка, които часовникът изисква, както и за комплекса от качества, които искате той да притежава. Само така ще можете да го запазите максимално дълго в безупречно състояние. В настоящия текст ще се опитаме да ви улесним, като разгледаме подробно най-важните неща, които биха повлияли избора ви по пътя към подходящия за вас часовник.

На първо място, важно е да изберете какъв тип часовник искате – дигитален, аналогов или комбинация от двата типа

Разбира се, важно е да сте наясно с разликите между различните типове часовници. Например – дигиталните често се предпочитат от клиентите, тъй като са сравнително устойчиви на удар. Цифрите на дисплея са големи, което улеснява човека в забързания начин на живот днес. Батерията на дигиталните часовници е обикновено с дълъг живот, което печели доверието на клиента в дългосрочен план. В допълнение те могат да се ползват и на тъмно – важно практическо улеснение. Освен часа те често показват датата и годината, а някои съвременни модели дават информация дори за ритъма на сърцето. Притежават редица характеристики като хронометър, калкулатор и аларма, което ги превръща в наистина подходящи за спортисти или за хора с по-динамично ежедневие.

Друго, което трябва да имате предвид при избора, е материалът, от който е изработена каишката – дали тя да е метална, кожена или на базата на някакъв полимерен материал като пластмаса или силикон. Обърнете внимание и на сърцето на часовника – а именно вида на механизма. Кварцовите механизми са задвижвани от батерия, която обикновено се сменя на няколко години. Тези механизми са по-разпространени и са на по-достъпни цени. Традиционният часовник винаги е добър вариант – било то механичен, самонавиващ се от движенията на китката или такъв чрез навиване на коронката. Важно е и стъклото на предпочитания часовник. То може да е плексиглас – това са стъклата, изработени от материал на базата на пластмасата, те са добър вариант на достъпна цена, здрави, но по-лесно драскащи се. За сметка на това почти всеки часовникар може да ги полира и да изглеждат като съвсем нови, така че плексигласът е добър и сравнително евтин вариант. Друга опция е минералното стъкло – среден клас стъкло, достатъчно издръжливо при надраскване, но чупливо при удар. Характерни за него са прозрачността и цветоулавянето, които често печелят вниманието на клиента. Трети вариант е сапфир-кристал стъклото, което е почти невъзможно да бъде надраскано, но пък е по-чупливо при удар. Това е доста по-скъп вариант и поради тази причина се среща повече при високия клас часовници, тъй като излъчва несравнимо изящество, класа и елегантност.

Друга характеристика, която би повлияла вашия избор, е водоустойчивостта

Редно е да вземете предвид водозащитните свойства на часовниците, ако това е важно за вашата професия или начин на живот. Съществуват различни категории водоустойчивост в зависимост издръжливостта на налягане. Някои часовници са устойчиви само при частично и кратко намокряне, при миене на ръце или дъжд. По-високите категории са издръжливи при къпане и плуване. Най-високата категория водоустойчивост пък позволява гмуркане на големи дълбочини.

Както вече споменахме, от изключително значение е да съобразите своята покупка с начина си на живот. Не бива да забравяте, че часовникът подчертава вашия характер, затова е важно да се доверите на себе си. Ако нямате голямо разнообразие от оригинални часовници и търсите подходящ за вашето ежедневие, то наистина трябва да обмислите това внимателно. Дали ще го носите всеки ден или единствено по официални поводи? Ако сте елегантен и изтънчен тип човек, то класически изчистен аналогов часовник с черна каишка би бил идеален за вас. Не забравяйте, че официалните часовници са символ на изтънченост, излъчват класа и са гарант за добър социален статус. Избирайте такъв внимателно, тъй като официалните часовници са по-изискващи и е редно да се съчетаят с облеклото и останалите аксесоари. Ако сте активен спортист – то дигитален или комбиниран тип часовник би бил в синхрон с ежедневието ви, особено пък ако притежава различни специализирани функции като хронометър, измерване на пулса или изгорени калории. Ежедневните часовници пък често се асоциират с по-висококачествени материали, които биха издържали проверката на времето.

Марк Твен съветва: „Когато часовникът ви се развали, има два изхода: да го хвърлите в огъня или да го отнесете при часовникар. Първият е по-бърз“. Вслушвайки се в думите на писателя, не бива да забравяме и нещо от съществено значение, а именно – да се определи ценовият диапазон. Естествено, по-скъпите часовници притежават по-голям комплекс от характеристики, но това не означава, че абсолютно винаги високата цена е еквивалент на най-доброто качество. Съществува огромно разнообразие от часовници, които са едновременно практични, елегантни и достъпни. Така че преди да изберете, задължително отделете време да зададете ориентировъчен интервал на цена, която сте способни да отделите. Това ще ви помогнете да се насочите в разнообразието от нисък, среден и висок ценови клас.

При избора на часовник много хора залагат и на предпочитана марка като гарант за високо качество

Това също е от голямо значение – дали сте вече убедени в професионализма на конкретна марка. Ако не сте, препоръчително е да прочетете за нея допълнително, както и да разгледате различни отзиви за качеството, което предлага. Важно е да обърнете внимание и на гаранцията – утвърдените световноизвестни марки часовници обикновено се продават с двугодишна гаранция. Освен това предлагат добре уредено професионално обслужване във веригата магазини на марката в целия свят, където към всеки клиент се подхожда с внимание, търпение и подходящо отношение.

Не забравяйте: модата може да се изменя непрекъснато, но часовникът винаги подчертава стила на своя притежател. Надяваме се, че този текст би ви помогнал при следващия избор. Защото часовникът не е просто аксесоар, с който да допълните визията си. Той изразява вашия характер. Затова избирайте внимателно и отговорно. Следете за още интересни статии в нашия блог.