С часовник на море – водоустойчиви часовници

Най-големият враг на часовника е водата. Когато купувате ръчен часовник, който да носите, когато работите, тренирате или участвате в любимите си водни спортове, или приключения на открито, където часовникът влиза в контакт с вода, или дори се гмуркате, ще искате водоустойчив часовник, който може да издържи на любимите ви дейности. 

Всеки желае да отиде на море и спокойно да прекарва времето си на плажа с напитка в ръка, докато морският бриз нежно гали косите му. Всичко изглежда толкова невероятно, докато не разберете, че онези няколко капки вода напълно са повредили любимия ви ръчен часовник. Нещо такова може да се превърне в един наистина неприятен момент за всяка почивка.

В тази статия нашият екип ще ви запознае с това какви характеристики да търсите в часовника си и няколко бранда, предлагащи модели подходящи, както за дамите, така и за господата.

Какви видове нива на водоустойчивост има?

Първо ще започнем с разпознаването на различните типове водоустойчивост и какво могат да предложат те. Много хора се подвеждат и купуват часовници след като видят надпис “water resistant”. Да, тези часовници наистина издържат на контакт с вода, но е много важно да знаете нивото на водоустойчивост, за да не се окажете разочаровани от покупката си.

На гърба на всеки водоустойчив часовник има изписано число, което се поставя от производителя. Това число е главният отговорник за нивото на водоустойчивост на часовника – дали няма да му навредят няколко капки вода или може да практикувате гмуркане, докато е на китката ви.

  • Часовниците с най-нисък процент на издръжливост при контакт с вода имат само надпис за водоустойчивост или число 30 метра. Това означава, че часовникът може да се справи само с няколко капки вода при напръскване от вълни, дъжд или миене на ръце. Продължителното мокрене ще доведе до цялостна повреда, което означава, че не можете да се къпете с него.
  • Следващата степен е 50 метра. При нея спокойно можете да излагате часовника под водна струя, например да измиете чиниите или да се къпете с него под душа. Той ще запази качеството си при кратък контакт с вода и няма да ви предаде, но не очаквайте, че можете да плувате и да се гмуркате с него.
  • От степен 100 метра и нагоре са часовниците от по-висок клас. Часовник с водоустойчивост от 100 до 200 метра е идеален за гмуркане в плитки води и спортно плуване. Той има по-високо ниво на издръжливост и няма да пропусне вода при дълго време под нея. С такъв часовник можете да се впуснете и в по-екстремни спортове като каране на водни ски, джетове или сърф.
  • Часовниците с водоустойчивост 200 метра са предназначени за професионална употреба и се използват от състезателни плувци, които се гмуркат в дълбочини и използват кислородни бутилки. Тези часовници са още известни като “Divers watch” и се използват предимно за засичане на прекараното време под вода. Направени са с много високо качество, за да могат да издържат на налягането под водата.
  • Часовниците, индикиращи водоустойчивост до 300 метра са подходящи за търсачите на силни усещания. Гмуркането с акваланг не е никакъв проблем за работата на тези часовници и можете да ги носите, без да се притеснявате, дали когато излезете от водата на любимия ви марков часовник няма да му има нещо.

Какъв тип часовници са подходящи за плажа?За всички, които се надяват да се радват на плажа и водата през лятото се препоръчва да си вземат дигитален часовник, защото той има по-висока степен на водоустойчивост.

Повечето механични часовници имат максимална степен до 30 метра. Те са направени с цел да бъдат луксозен аксесоар, затова лесно биха пропуснали вода. Все пак, ако възнамерявате кротко да си почивате на плажа и да четете книги, за дамите предлагаме часовниците като OLIVIA WESTWOOD BOW10012-833, а за господата – BEN SHERMAN MENS ANALOGUE CLASSIC QUARTZ.

Вземете под внимание и каишката

За да влизате с часовника си във водата, съветваме ви да помислите и за това, че може той да падне от ръката ви и да изчезне безследно. Наистина. Каишката е изключително важен елемент при избора на часовник, тъй като добре трябва да пасва на китката ви. Може да сте закупили най-добрия часовник, но ако каишката не ви пасва добре, замислете се за нейната подмяна. Каишките с дупчици са изключително подходящи, тъй като може да регулирате колко точно да бъдат широки, а и се захващат добре.

Ако сте избрали часовник с високо ниво на водоустойчивост, шансът и каишката да е от подходящ материал са високи. Ако обаче искате да подмените каишката, убедете се, че каишката не помръдва във водата.

Избягвайте материали, абсорбиращи вода или променящи формата си под влиянието на водата. Не оставяйте настрана и комфорта. Ако часовникът ви доставя дискомфорт, то шансът да не желаете да го носите е голям. Каишката трябва да бъде от дишаща материя.

Аналогов или дигитален часовник да изберете

Производителите създават все повече различни модели и варианти часовници – аналогови и дигитални. Когато стане въпрос за разликата между двата вида часовници, то изборът е изцяло личен.

Аналоговите часовници се смятат за по-добрия вариант, когато говорим за водоустойчивост. Това е така, защото има по-малко части, които се нуждаят от предпазване от вода.

Дигиталните часовници от друга страна пък разполагат с много повече функции от аналоговите. Имат нужда от зареждане, но съвременните модели могат да работят дълъг период на работа преди да се наложи да се заредят. Дигиталните часовници разполагат с таймер, хронометър, и много други функции.  

Съветваме ви да разгледате множеството варианти налични в Timedix, като може да филтрирате часовниците спрямо необходимите ви функции и характеристики. Консултирайте се със специалистите и изберете най-подходящия часовник за вашето ежедневие и начин на живот.