Смени каишката, не сменяй часовника

Щом четете тази  статия вероятно и Вие обмисляте да закупите ръчен часовник или вече притежавате такъв. А може би и дори повече от  един.

Ръчният часовник е устойчив на времето  и  вечно на мода аксесоар, който прави силно впечатление и рядко остава незабелязан.

Възприемете ли носенето  на този аксесоар на китката си, трудно можете да останете равнодушни и да се ограничите само с един модел. И  все пак има начин да се сдобиете със съвсем различен часовник без да се налага да купувате нов – просто  сменете каишката!

 

Каишката е главен елемент  от  цялостната визия на часовника, дори често е по-забелязваща се от  самия циферблат и  нейната смяна може коренно  да измени  цялостния вид на часовника. Можете да закупите колкото желаете различни каишки  за своя часовник и така често  да променяте визията му спрямо настроението, личните си предпочитания, облеклото или повода.

 

Без значение дали  става дума за дамски  часовници или  мъжки  часовници, този  аксесоар излъчва стил, красота и  вечна мода. Днес ще насочим вниманието  Ви върху така важната част от  този  аксесоар, а именно каишката и ще Ви запознаем с няколко вида каишки и историите, които  стоят  зад  тях.

 

Каишка “Рали”

Този вид може да бъде разпознат по трите (или повече) големи дупки, които  са перфорирани  върху  каишката. Вдъхновението идва  от  старовремските ръкавици на рали състезателите.  Друга важна функция на тези перфорации е охлаждането. Тъй като ще има по-малка площ от  кожа или  друг материал върху китката Ви, тя няма и  да се запарва толкова. Това също  е свързано  със състезанията с автомобили, които  са загрявали  до  много високи температури  и  правенето  на дупки по определени части  е допринасяло  за по-бързото охлаждане. Още една прилика е и добавената лекота, която  се появява след отстраняване на част от  материала. А лекотата е важна както  за развиването  на скорост в ралито, така и за удобството при носенето на часовник.

 

Каишка “НАТО”

Счита се, че този  вид каишки  възниква през 70те години на 20ти век и  е създадена за войниците от  британската армия.Този  вид каишки бързо набира популярност  сред военните сили  и  след време се разпространява и  сред цивилните граждани.

Една от  главните характеристики  на НАТО каишките е, че за разлика от повечето каишки  за часовници, тя се състои  от  само  една част. Обикновено смяната на каишка на часовника отнема време, понеже стандартните каишки  се прикрепят  на две места към самият часовник и  трябва да се премахнат и сложат новите каишки. Това не важи за НАТО каишките. Те са съставени  от  само  една “лента” и подмяната им е изключително лесна и бърза –  просто  се промушва през съответните места.

 

Каишка тип “Стрида”

Това е може би най-популярният вид каишка за часовник. Той е лансиран от  марката “Ролекс” през 30те години на миналия век и представлява метална конструкция от  три свързани помежду си звена. Този вид каишка е също така много функционален и издръжлив, заради твърдостта, сглобката и разположението на отделните звена. Може да се регулира лесно и стои изключително добре на почти  всеки  вид часовник. Тук недостатък е, че начинът, по който са разположени звената,  може да направи каишката по “твърда” на усещане, но като  се изключи този факт, “Стрида” каишките са предпочитан избор на мнозинството от  собствениците на ръчни часовници.

 

Това бяха три от  многото видове каишки  за часовници за китка. Надяваме се, че статията Ви е вдъхновила и подхранила въображението  Ви с нови  и свежи  идеи!