Не го изхвърляй! Съвети за наранен часовник

Знаеш ли кой е най-сигурният начин да запазиш часовника си без нито една драскотина? Лесно е – просто не го носи!

Разбира се, това е доста радикално решение и не сме тук да те съветваме как да съхраняваш часовника си като сувенир по лавиците в хола, а точно обратното.

От личен опит знаем колко е разочароващо да надраскаш стъклото на ценен за теб часовник – независимо дали ти е скъп, тъй като е подарък от любим човек или просто си платил висока цена за него. И въпреки че според някои, една-две драскотини тук и там придават ‘характер’ на часовника, ние определено предпочитаме да поглеждаме към добре запазен часовник, колкото и ‘безхарактерно’ да е това! 

Ако си от онзи тип хора, които се чувстват голи без оригинален часовник и обичаш да го носиш навсякъде без повод и с повод, то продължавай да четеш, за да получиш полезни съвети как да вдъхнеш нов живот на часовника си след няколко драскотини.

Преди да преминем към домашните решения за наранен часовник, ще обърнем специално внимание на самия часовник и материалите, от които е направен.

Опознай стъклото/кристала


Стъклото на часовника играе изключително важна роля при защитата на циферблата от външни фактори като вода и прах.

До към края на 20-ти век, повечето стъкла на часовници са били акрилни (плексигласови) и много малка част от тях минерални, докато най-скъпият вид стъкло продължава да е сапфирният кристал.

Акрилно стъкло/Плексиглас

Предимствата на акрилното стъкло са, че е изключително издръжливо, но в същото време уязвимо към драскотини. Или с други думи, можеш да изпускаш часовника си на земята с минимален риск да го повредиш, но всяко едно падане ще бъде отразено за спомен чрез драскотина или две. Повечето луксозни марки за часовници са използвали акрилно стъкло до към края на 80-те години, тъй като е било по-изгодно и лесно за поправяне.

За щастие има много начини за полиране на акрилно стъкло, включително и метода с пастата за зъби (в случай, че нямаш полираща паста под ръка).

Знаеше ли, че Rolex Perpetual бе последният часовник на марката с акрилно стъкло до 1991 г.? Днес всички часовници на Rolex са със сапфирен кристал.

Минерално стъкло

В днешно време повечето производители преминаха към употребата на минерално стъкло и въпреки, че при по-евтините часовници все още се използва акрил, то повечето часовници от среден клас, като Timex и Tommy Hilfiger, са направени с минерално стъкло.

Производството на този вид кристал представлява стопяването на микс от стъкло и минерали, създавайки материал, който е няколко пъти по-издръжлив от акрила.

Отстраняването на драскотини от минерално стъкло е изключително трудно и времеемко, ако се извършва в домашни условия и нашият съвет е да се обърнете към специалист, който професионално да полира стъклото или да го смени изцяло, в случай че драскотините са прекалено дълбоки.

Вероятността да нараниш минерално стъкло е минимална, имайки предвид твърдостта му, но ако все пак това се случи, драскотината ще е прекалено дълбока, за да се поправи. Едно бързо търсене из форумите ще ти даде резултати с доста противоположни мнения, от една страна, на хора предлагащи полирането на минерално стъкло с паста за зъби до такива, които не биха рискували цялостта на часовника си.

Сапфирено стъкло/кристал

Повечето сапфирени кристали не са създадени от естествен корунд, а са изкуствено синтезирани. Те притежават същите характеристики като тези на естествения сапфир, но в същото време са много по-изгодни.

Сапфиреният кристал е най-издръжливият и най-скъпият материал от трите вида. Той е изключително твърд и устойчив на драскотини, което го превръща в перфектния избор за часовници от най-висок клас като Rolex и Tag Heuer.

Поправяне на стъклото с ръчно полиране

Ръчното полиране е най-популярният метод за отстраняване на драскотини и може да се използва върху всякакъв вид стъкло, но е добра идея да инвестираш в по-качествена полираща паста в случай, че часовникът ти е със сапфирено или минерално стъкло (например, диамантена паста).

Независимо от вида стъкло, методът на полиране е много лесен и като цяло няма как да сгрешиш с него.

Имай предвид, че за да има резултат от този метод при минералните и сапфирени стъкла, драскотината трябва да е доста плитка.

За да постигнеш успех при ръчното полиране, ще имаш нужда от:

– Хартиено тиксо, за да покриеш безела и предотвратиш евентуалната му повреда по време на полирането.

– Полираща паста – най-препоръчваните са Polywatch, Brasso и Displex или Dia Paste, които са налични в Amazon. Алтернативно, би могъл да потърсиш подобна паста в строителните хипермаркети у нас.

– Мек плат – Използвай микрофибърно, памучно или вълнено парче плат, с което да намажеш полиращата паста с въртеливи движения. Препоръчваме да избереш вълнен плат за по-упорити драскотини, тъй като е по-абразивен.

– Търпение – Повтаряш процедурата, колкото пъти е необходимо, докато драскотината не е напълно отстранена.

Преди да се заемеш с този процес, имай предвид, че според някои върли почитатели на часовниците, ръчното полиране на минерално стъкло е просто едно “упражнение за заздравяване на китката” и нищо повече.

Полиране на верижката

Ако притежаваш часовник с верижка от неръждаема стомана, то нараняването му е неизменна част от всекидневната му употреба. Ако каишката на часовника ти е силиконова, виж какво да направиш тук.

Ето и някои съвети, които активните потребители на форуми за часовници силно препоръчват:

 При леки ожулвания: Най-добре работи полирането с бижутерската кърпа, която можеш да закупиш от специализирани магазини онлайн. Имай предвид, че този метод е най-подходящ за гланцови покрития и трябва да внимаваш при почистването на матови повърхности, тъй като е вероятно да възвърнеш блясъка им ако упражняваш прекалено силен натиск върху тях.

 При по-дълбоки драскотини: Която и да е висококачествена полираща паста в комбинация с вълнена или микрофибърна кърпа би трябвало да изчисти драскотините.

За да запазиш часовника си като нов за по-дълго време е необходимо рутинно (веднъж на няколко месеца) да повтаряш процедурите посочени по-горе.

Съветите, които събрахме тук са основно за поправяне на незначителни ожулвания и драскотини, за които не си струва посещението при часовникар. Ако обаче драскотините по часовника ти са прекалено дълбоки, силно препоръчваме да смениш стъклото или да се обърнеш към професионалист, тъй като поправянето му в домашни условия е прекалено рисковано и отнема твърде много време.

Не забравяй, че драскотините са доказателство, че часовникът ти е обиколил разнообразни места заедно с теб. Полагай грижи за своя часовник и го носи гордо навсякъде със себе си, а той в замяна ще ти служи дълги години.