Важни часовникарски термини и какво означават? Част 1

Ако обичате часовниците, несъмнено често срещате думи като калибър, радиосверяване, турбийон и скелетна орнаментика. Но знаете ли какво точно означават те? Днес ще ви разясним някои интересни и важни термини от областта на часовникарството, които всеки любител на часовници трябва да познава. Разбирането на тези думи ще ви даде ценни познания за това вълнуващо изкуство. И така, ако тиктакането на часовника кара сърцето ви да бие неудържимо, продължавайте да четете!

Автоматичен часовник (автомат)

Всеки часовников механизъм има нужда от някакъв източник на енергия, който да го задвижва. Автоматичните механизми се захранват от естествените движения на ръката по време на носене. Ето защо те нямат батерия и не изискват ръчно навиване. Това са едни от най-предпочитаните механизми сред любителите на класическите ръчни часовници. Недостатъкът им се крие в това, че ако не се носят редовно, те спират. Поради това, в случай че притежавате няколко автоматични часовника, е препоръчително да ги съхранявате в специална кутия, която да ги “навива” периодично.

Атомен часовник

Ако се инстересувате от историята на часовникарството, вероятно знаете, че не съществува механизъм, който да е абсолютно точен. Причината за това е, че всеки часовник се влияе от редица елементи на околната среда и явления, като влага, температурни разлики, магнитни полета, дори гравитацията. Основна задача пред майсторите през вековете е била да подобрят точността на механизмите.

Атомният часовник е най-точният механизъм, който съществува в наши дни. За отмерване на времето той използва явления от атомната физика и свойства на определени радиоактивни елементи. Постигнатата точност е наистина впечатляваща: цезиевите атомни часовници имат отклонение от 1 секунда на 3 милиона години, а съществуват разновидности, които са дори още по-прецизни!

Виброграф

Уред, който диагностицира състоянието на механизма при механичните часовници. Той може да показва важна информация като дневно отклонение, амплитуда и центровка на баланса.

Видим баланс

Важен елемент на часовникарството винаги е бил естетиката. А за огромна част от любителите на часовници, няма нищо по-очарователно от часовниковия механизъм! Тук идва ролята на видимия баланс. Това е дизайн, при който циферблатът позволява да се види баланса (част от механизма), посредством отвор с кръгла или друга форма. Друг тип часовници, които показват “вътрешната красота” на часовника са тези със скелетна орнаментика.

Водоустойчивост

Както вече споменахме, редица елементи на околната среда биха могли да предизвикат същински катаклизъм в работата на един часовник. Водата е един от тях. В началото на 20 век майсторите постигат същински пробив в защитата на механизмите от влага, изобретявайки допълнителните уплътнения и завинтващата се коронка. Така през 1926 Rolex пускат модела Oyster: първият водоустойчив ръчен часовник в света. На следващата година Мерседес Глайтце доказва неговата надеждност, като преплува ламанша, носейки го на китката си.

Днес огромна част от моделите се произвеждат с едно или друго ниво на водоустойчивост. Това означава, че можете спокойно да се изкъпете или дори да поплувате със своя любим аксесоар, без това да му навреди. Ако сте любител на водните спортове и ги практикувате редовно, със сигурност имате нужда от специализиран часовник с тази характеристика!

Вторичен дисплей

Това е допълнителен циферблат, вграден в основния, който е индикатор за допълнителните функции на часовника. Той може да показва например ниво на батерията, ден/дата, времето в друга часова зона и др.

Калибър

Думата за пръв път се използва в индустрията през 17 век. В днешно време често се използва като синоним на термина “часовников механизъм”. Разбира се, съществува лек нюанс между двете. Часовников механизъм е цялостният “уред”, който задвижва часовника, включително основните компоненти като главна пружина, зъбни колела, спирачен механизъм и колело за баланс. Той обхваща както техническите, така и функционалните аспекти на часовника. Калибър, от друга страна, се отнася до дизайна и спецификацията на определен модел или тип механизъм.

Кварцов часовник

И като стана дума за видове механизми, няма как да не си поговорим за кварцовия часовник, който предизвиква революция в индустрията през 70-те години. Те използват кварцов кристал, за да постигнат голяма точност при отмерване на времето. Механизмите от този тип са леки, малки и евтини за производство. Ето защо за броени години след пускането си на пазара, кварцовите часовници буквално завладяват света!

Компликация

Този термин означава допълнителните функции на един часовник. Компликациите могат да бъдат много и разнообразни - например хронограф (хронометър), календар, времето във втора часова зона и др. Впрочем, често използван синоним на “компликация” е и терминът “функция”.

Кутия за часовници

Може би си мислите в момента, че “кутия за часовници” едва ли може да се класифицира като някакъв особено сложен термин. Вярно е, че смисълът му се разбира от само себе си: това е кутия, снабдена със специални отделения и облицовка, които ви позволяват да съхранявате вашата ценна колекция. Включваме словосъчетанието в нашия списък заради една специфична разновидност: кутията за навиване на автоматични часовници. Както вече споменахме, този тип механизми се задвижват от движението на ръката при носене. Ето защо, ако дълго време стоят в шкафа, те имат нужда от специална грижа. Кутията за навиване е снабдена със специален механизъм, който симулира движението на ръката. По този начин поддържа автоматичните ви часовници в отлично състояние - все едно изобщо не сте ги сваляли.

Магнитна резистентност

Спомняте ли си многото фактори, които биха могли да попречат на часовниците да отчитат времето правилно? Магнетизмът е един от тях. Най-често срещаният проблем е намагнетизирането на пружината на баланса. Това я кара да “залепне за себе си”, ставайки по-къса. Поради това, започва да трепти по-бързо, а оттук и часовникът избързва. В днешно време има множество уреди, които излъчват магнитни полета, например телефони, тонколони, хладилници, по-старите модели телевизори, дори прахосмукачката! Ето защо магнитната резистентност става все по-ценен от любителите на механични часовници.

Има различни начини да се постигне устойчивост на магнетизъм. Най-популярният в днешно време е за направата на часовниковия механизъм да се използват материали, които не се влияят от магнити. Някои емблематични модели с това свойство включват Rolex Milgaus и Omega Railmaster, а също някои модели от серията G-Shock (например G100) на Casio.

Механизъм

И така, вече много пъти споменаваме термина “механизъм”. Но какво всъщност представлява той? Ако двигателят е сърцето на един автомобил, то при часовника тази роля играе механизмът (на английски - movement). Той задвижва всичко - и стрелките, и компликациите. В днешно време съществуват две основни разновидности калибри: механични и кварцови. Първият вид се задвижва от сложна система пружини и зъбни колела, която се навива ръчно или автоматично. Вторият използва енергията от батерия, която кара кварцов кристал да трепти, изпращайки импулс към електрическа верига веднъж в секунда.

Отклонение на хода

Спомняте ли си, че не съществува часовник, който да измерва времето абсолютно точно? Дори атомният дава разлика веднъж на 3 милиона години. Отклонение на хода е величината, която описва тази разлика. Разбира се, никой от нас не притежава свой личен атомен часовник, а при ръчните разновидности отклонението е значително по-голямо. Ето защо тази величина е от огромно значение.

Отклонението на хода би могло да варира значително, в зависимост от това какъв е калибърът на вашия часовник, а също така и неговото състояние. Кварцовите часовници обичайно дават отклонение до 5 секунди на ден, а механичните - от 10 до 60. Към момента най-точният ръчен часовник в света е Citizen Caliber 0100. Представен през 2019, той има отклонение от само 1 секунда за година!

Прецизна настройка

Както предполага името, този инструмент ви позволява да регулирате скоростта на хода на вашия часовник. Един от моделите, включващи тази функция, е Urwerk UR-103.

Радио сверяване

Това е функция, която ще откриете в модерните часовници. Представлява автоматично сверяване на времето спрямо атомен часовник, посредством радиосигнал (оттук идва и името). Тази функция се предлага от марки като Citizen и Casio. В днешно време стават все по-популярни и часовниците, които се сверяват автоматично с помощта на GPS сигнал.

Ретрограден индикатор

Това е вид дисплей, който не прави пълно завъртане. Вместо това се връща в началната си точка и започва да работи отново, след като покрие целия си измервателен сегмент. Ретроградните индикатори най-често се използват като вторични дисплеи. Такива са например индикаторите за дата и ден от седмицата на Patrimony retrograde от марката Vacheron Constantin.

Скелетен часовник/Скелетна орнаментика

При този тип часовници циферблатът позволява да се види голяма част или дори целият часовников механизъм. Концепцията е въведена за пръв път през 18 век от френския придворен хоролог Андре Шарл Карон и остава изключително популярна до днес. Често изработката на часовници със скелетна орнаментика включва и сложни гравюри, допълващи естетиката на изделието.

Соларен механизъм

Този тип часовници се захранват от енергията на светлината. Това става посредством батерия, зареждана от соларни клетки. Най-известните часовници със соларен механизъм вероятно са тези от серията Eco-drive на Citizen, но и други марки, като Casio, Seiko, Timex и дори Orient също предлагат соларни модели.

Турбийон

Това е допълнение към спусковия механизъм, което подобрява точността, ограничавайки влиянието на гравитацията. Иновацията е патентована през 1801 от Абрахам Луи-Бреге. През 20 век обаче технологията претърпява сериозно развитие и днес съществуват много различни видове турбийон: двуосен, триосен, двоен, четворен, а също и забележителният жиро-турбийон на Jaeger-leCoultre.

Удароустойчивост

Часовниците са сложни и деликатни инструменти. В продължение на векове дори най-малкият удар е можел да повреди безвъзвратно финия механизъм. През 20 век обаче се изобретяват и въвеждат в употреба различни начини за неговото предпазване. И така, днес повечето съвременни часовници се разработват така, че да бъдат в една или друга степен удароустойчиви. Някои известни модели с това свойство включват G-shock Mudmaster и Victorinox I.N.O.X. ‘Autumn Spirit’. Изключително любопитни са и събитията, с които марките демонстрират удароустойчивостта на своите продукти. Те обикновено включват хвърляне на часовника пред публика от емблематични високи сгради, като Айфеловата кула или кулата в Сиатъл.

Хронограф

Вече неведнъж споменахме различните видове компликации, които би могъл да има един часовник. Най-популярната от тях несъмнено е хронометърът. Моделите, които имат тази функция се наричат хронографи. Най-често ще разпознаете хронографа поради това, че освен коронката има още 2 допълнителни бутона: за стартиране и нулиране на хронометъра. Голямата популярност на тази компликация се дължи на нейното широко приложение в почти всички сфери: от прецизно отмерване на времето, през пресмятане на разстояния и скорост, до засичане на пулса и други.

Разбирането на важни часовникарски термини е от съществено значение за всеки любител на часовници, който иска да задълбочи познанията си и да оцени това изтънчено изкуство. Запознавайки се с тези думи, вие получавате по-ясна представа за изработката и сложността на механизмите. Знанията не само подобряват разбирането ви за устройството им, но и ви позволяват да оцените още по-пълно умението, необходимо за изработката на всеки часовник.

Ако светът на часовниците ви вълнува, следвайте редовно блога на Timedix, за да навлезете все по-задълбочено в света на часовникарското изкуство.