Войната между часовника и смарт телефона

Днес ще си поговорим за войната между смарт телефоните и часовниците

В последните десетилетия често чуваме въпроса дали мишката ще изяде книжката.

Отговор нямаме, но пък с напредването на технологиите подобни въпросителни изскачат от всеки ъгъл. Ще изместят ли компютрите хората, ще бъдат ли заменени старите занаяти и майстори от машини на техни места, ще бъде ли всичко електронно?

За някои това звучи като разказ на Рей Бредбъри, но пък за други би могло да бъде едно по-хубаво и, със сигурност, улеснено бъдеще.

Зачудихме се наистина какво ще се случи със старите занаяти, с нещата, на които младото поколение сега казва old school, а ние израснахме с тях. Ето, най-точен пример – каква е реакцията ви, когато някой ви попита „Колко е часът?“, Поглеждате си китката или вкарвате ръката си бързо в джоба? Едното придружава човечеството в последните няколко века, а другото за десетилетия успява (уж) да го измести. Ние няма да ви даваме конкретен отговор кой ще спечели тази война, даже ще се постараем да не си проличи какво е нашето мнение (колкото и да ни е трудно да направим това), но пък ще ви дадем факти. Кои са най-добрите страни както на часовниците, така и на смарт телефоните. Приятно четене!

Смарт телефони

Всички ли помним тухлите от 90-те години, чиято антена беше по-дълга от тази за радиото в колата ви? Само двадесет години по-късно те са заменени от възможно най-тънките модели телефони, които не си личат, независимо в джоба на колко тесни дънки ги сложите. Преди три години New York Post излизат с гръмкото заглавие „Смарт телефоните убиват часовникарската индустрия!“. Факт – в джоба на всеки средностатистически човек стои машина, която е по-силна и умна от тази, която е изстреляла Аполо 11 на Луната. Телефоните управляват мейлите ни, социалните мрежи, а с гласова команда може да ти запише час за фризьора и ти напомнят, че е шест и половина и ти трябва да тръгваш за среща с приятелите ти. Много от часовниците дори нямат възможност за настройване на аларма. Колкото и странно да ви звучи, смарт телефоните са доста по-прецизни и точни, говорейки за време. Трябва да върнем часовете час напред или назад? Е, телефонът ви сам ще разпознае, че е този ден от годината и ще го направи вместо вас. Да, някои часовници също го умеят това, признаваме си, но ето още един пример. Летите за Италия? Няма проблем, телефонът ви сам ще разпознае, че часовата зона е сменена и ще се актуализира. Любопитно е, че доста часовници все още нямат възможност за осветяване в тъмното, което прави невъзможно да видите колко е часът в помещение без светлина. С телефон подобен проблем няма да имате, след като на всички дисплеите им са добре осветени…стига да имат батерия.

Часовници

Първият механичен часовник датира от XXIV век! Това е история, която не може да бъде подмината с лека ръка. С годините механизмите са се сменяли, подобрявали и развивали така, че да бъдат в помощ на човека и неговото ежедневие. Кое е най-хубавото на механичните часовници? Не е нужно да ги зареждате всеки ден. Разбира се, батериите се изхабяват с времето, но животът им дори не може да се сравни с този на смарт телефоните. Могат да минат месеци и години преди да се наложи да отидете при часовникаря, за да ви ги смени. Да не говорим, че вероятно смарт телефонът ви като цяло няма да издържи толкова, колкото батериите на часовника ви. Откъм качество на изработка несъмнено часовникарската индустрия влага много повече както в материали, така и в идеите си, за да може часовникът ви да бъде верен другар възможно най-дълго време, което често е не само до живот, но и продължава през поколенията.

Телефонът е в чантата ви или може би във вътрешния джоб на якето?

Е, ако искате бързо да видите колко е часът, със сигурност по-бързо е да си погледнете китката, отколкото да започнете грандиозно търсене из вещите си. Веднъж станал част от животът ти, часовникът никога не те напуска. Даже и в банята, защото много от часовниците са водоустойчиви и няма проблем да влезете с тях в банята, морето, а с някои и да сме гмуркате в дълбините на океана. Все още не знаем дали смартфон може да издържи на напрежението в космоса, но пък е доказано, че часовниците се справят чудесно и на повърхността на Луната.

Е, технологиите се развиват бързо, не го отричаме, затова и ръчните часовници се приспособяват умело. Създават се все по-нови, по-модерни и по-умни, за да задоволят модерния човек. Това, което технологиите не могат да дадат, обаче, е усещането за класа и изтънченост, което часовниците могат. Виждайки човек с модерен телефон, ти веднага си казваш „Е, той разбира от технологии. Супер!“, но виждайки човек с часовник, чиято марка датира от три века, например, това, което може да ти мине през ума е, че това със сигурност е някой, който държи на качеството и на естетиката. Телефоните често говорят за моментните ни чувства и желания, те са нещо преходно. Купуваш си телефон с ясното съзнание, че ще го смениш до една година, максимум две. Днес един телефон е модерен, а утре друг, докато с часовниците не е така. С времето те стават все по-хубави и носят не само материална, но и емоционална стойност на собственика си.  Един часовник говори за същността ни и цялостния начин, по който живеем и може да ни представи с най-добрата светлина пред другите.

 

Пример: На интервю за работа би направило впечатление, че сте с часовник. Това казва, че вие сте сериозен, отговорен човек, който е винаги точен. Сега си представете какво ще се случи ако изкарате своя телефон по време на интервюто и започнете да гледате в него. Разбира се, хората които трябва да ви наемат на работа веднага ще си помислят, че сте несериозен и разсеян и вероятността да ви се обадят се смалява значително.

 

Вярно е, че казахме, че няма да сме пристрастни, но фактите са неоспорими. А вие кой мислите, че ще спечели тази война – телефонът или часовникът? Споделете ни вашето мнение в коментар и не забравяйте да следите блога на Timedix за още интересни статии.