На испански думата mido означава „измервам“. През 1918 г. основателят на компанията Джорджес Шерен избира това име за новия си бизнес, защото смята, че то отразява желанието за технически иновации и прецизен дизайн. 
Ранните години на Mido съвпадат с появата на автомобилната индустрия. Поради това е естествено производителят да се специализира в ръчни часовници, вдъхновени от радиаторни решетки, използвани от ранните автомобилни производители.
Един от най-ранните успехи на швейцарската компания идва през 1934 г. под формата на Multifort. Този модел остава основен продукт от каталога на Mido и до днес. 
Изданието на Ocean Star го следва през 1959 г. и също става хит. Днес преките потомци на Ocean Star се намират в колекцията Commander, докато името Ocean Star е дадено на нова серия водолазни часовници.
Mido изключително произвежда своите продукти с висококачествена, устойчива на корозия неръждаема стомана 316L. Някои модели получават и PVD покритие.
 Компанията екипира всеки часовник с доказан базов калибър ETA. Най-често срещаните движения на часовниците пък са Mido 60 и Mido 80. Числото означава резерва на мощността на движението: съответно 60 или 80 часа. 
Можете да намерите сертифицирана за хронометър версия на калибър 80 със силиконова пружина в различни модели "Super Precision" Ocean Star и Multifort.