Историята на легендарния часовник Pobeda

Историята на легендарния часовник Pobeda  

Pobeda – това тържествено и красиво име носеха съветските ръчни часовници. Не е изненадващо, че всички, които ги притежаваха, бяха изключително горди от това. Като правило те се получават като спомен или като награда за трудови постижения в производството. 

До този момент в СССР часовникарската индустрия е слабо развита и се използват главно чуждестранни аналози, които са извън възможностите на населението. Но всичко се променило благодарение на Победа. 

Часовникът, наречен „Pobeda“, е направен за първи път през 1946 г. – за годишнината от победата на СССР във Великата отечествена война. 

„Победа“ е една от онези марки часовници от съветския период, които не са свързани с конкретно предприятие. Раждането на тази марка е заобиколено от легенди – до степента, в която се смята, че висшето съветско ръководство е имало пръст в одобрението на самото име, както и на дизайна и някои технически характеристики. А именно, през 1945 г. другарят Сталин решава да увековечи паметта на героите на съветския народ и инициира създаването на няколко проекта, наречени Pobeda“, – пускането на часовници и автомобили със същото име. 

Първите екземпляри били пуснати през първото тримесечие на следващата година. 

Такъв период за подготовка за масовото промишлено производство на традиционни механични часовници едва ли изглежда реалистичен и не напразно: всъщност развитието на часовниците започва още в предвоенно време, а именно през 1936 г., когато с участието на специалисти от френската часовникарска компания Lip SA d’Horlogerie в Пенза на база на Завода Frunze, производството на часовници е създадено от нулата. 

В съответствие с договора, компанията Lip също предостави на съветската страна техническа документация за няколко механизма, включително кръгъл 26-мм калибър R26 („R“ – кръгъл), като в същото време започва работа по неговата адаптация и трансформация в калибър K-26 („K „- кръгъл), това е и калибърът „Pobeda, по-късно беше калибърът 2602 и неговите модификации. 

Работата, както е лесно да се разбере, е спряна още през 1939 г. поради избухването на Втората световна война. Проектът K-26 бил пуснат отново през 1945 г. и, интересно, заедно със завода Фрунзе (през май 1946 г. е преименуван на Пензенски орден на часовникарската фабрика за Отечествена война I степен), разработването на часовника „Победа“ е стартирано от Първата московска фабрика за часовници Киров, който също стартира производството им в началото на 1946г. 

И така, кой отговаряше за този проект, производителите на часовници в Пенза или Москва? Много вероятно е, освен техническия компонент – механизма, да е съгласуван и дизайнът на първоначалните модели, което съответства на легендата за най-високото одобрение на подробностите за проекта. Това е така наречената „Pobeda“, часовник с матов бял циферблат, минутни стрелки, черни арабски цифри на часовата скала от 1 до 11 и червено число 12. 

Първите часовници са сглобени във Фабриката за часовници в Пенза, а до пролетта на 1946 г. фабриката за часовници в Киров започва серийното си производство. 

Pobeda в класическия вид е произведена на конвейерите на Московската фабрика за часовници. Към средата на 50-те години 2-ра московска фабрика за часовници също започва да произвежда тези часовници. Освен това инициативата е поета от „ЗиМ в Куйбишев, който продължи да произвежда Pobeda до средата на 90-те. 

От техническа и практическа гледна точка „Победа“ може да се определи като напълно успешен проект – силна пружина издърпва механизма дори с лоша или удебелена смазка в продължение на 34 часа при пълна навивка, прост, без излишни украшения, но солиден дизайн върху 15 камъка прави механизма пригоден за ремонт. Часовникът обаче често се е използвал, докато не се износи напълно, когато всеки ремонт вече е безсмислен. Отбелязват се и недостатъците на K-26, като най-неприятният от тях е липсата на защита от удари по оста на баланса.  

Скоро след успешния рестарт, нов неочакван обрат очаква историята на Победа. Според официалната версия през 1949 г. е решено заводът в Пенза да бъде преориентиран към производството само на дамски часовници, така че производството на часовници Победа е прехвърлено от Пенза на други предприятия от бранша. 

В 1MCHZ „Петродворец“ и ЧЧЗ оборудвали часовници с противоударно устройство на оста на баланса, това засяга механизмите както с малки, така и с централни секундна стрелка, освен това часовниците били произведени в прахоустойчив корпус, с циферблат и стрелки, маркирани със „светеща маса с постоянно действие ”.  

Доста дълго време „Pobeda беше невероятно търсена по целия свят. Министри, военни, ветерани от труда и производството, художници, културни дейци! Нещо повече – този модел беше оценен не само в Съветския съюз, но и в чужбина – чуждестранни гости го купували за спомен. Днес в света на аксесоарите античните модели часовници са особено търсени. Часовниците Pobeda не слизат от сцената и си остават легенда 

Съвсем наскоро, през 2015 г., завод „Петродворец“ възобнови производството на часовници „Pobeda“, уви, не механични, а кварцови часовници, а до 70-годишнината от победата във Великата отечествена война, ограничен брой бяха произведени като паметни подаръци, които бяха наречени „Крим 2014 “, „ Ден на победата “ и „ Червено-12 “.