Колко време издържа оригиналната батерия на един часовник?

Часовниците с кварцов механизъм се появяват за пръв път в края на 60-те години и предизвикват истинска революция в часовникарската индустрия. Благодарение на това, че работят с батерия, те успяват да осигурят на потребителите точност и  непрекъсната работа, съчетани със все така стилен и впечатляващ дизайн.

Днес кварцовите часовници доминират на пазара и се предлагат от повечето световноизвестни брандове. Ако и вие сте заложили на този вид механизъм, вероятно имате някои въпроси, свързани с използването му и най-вече с живота на батерията и кога и как трябва да я смените. За да ви помогнем, в тази статия специалистите на Timedix.bg обобщват отговорите на често задаваните от потребиелите въпроси. Вижте кои са те:

Колко дълго издържа батерията на часовника? 

Всеки собственик на кварцов часовник, както и хората, които обмислят да закупят такъв, се вълнуват от отговора на този въпрос. Колко време издържа оригиналната батерия на един часовник?

Отговорът на този въпрос не е съвсем категоричен. Традиционно като стандарт се приема, че оригиналната батерия на нов часовник би издържала 2 години. Трябва обаче да имате предвид, че издръжливостта на батерията зависи от много фактори. На първо място, съвсем логично се нарежда това колко често и как използвате вашия часовник. Моделите, които предлагат многожесто и разнообразни функции – LED дисплей, аларма, хронограф и т.н., обикновено изискват повече от батерията, съответно тя се изтощава по-бързо.

Как е бил съхраняван часовникът преди да го закупите, както и грижите за него от ваша страна, са друг фактор, които има значение за живота на батерията. Влагата или корозията могат окажат негативно влияние върху представянето на вашия аксесоар и да се налага по-честа подмяна на батерията.

Някои модели часовници, които предлагат повече функции, понякога имат не една, а няколко батерии. Това от своя страна може да наложи подмяната им по различно време.

Как да разберете, че е време да смените батерията? 

Най-ясният признак, че е време да смените батерията, разбира се, е, когато часовникът спре да работи напълно. Тогава сте поставени пред свършен факт и може да е неприятна ситуация, ако сте планирали да използваме часовника в този момент.

Ако сте достатъчно наблюдателни обаче, има някои по-ранни признаци, показващи, че батерията е на път да се предаде. Обикновено малката стрелка започва да прескача, както и е възможно часовникът да стане неточен. Прибавете към това и факта, че не сте сменяли батерията скоро и картинката става ясна. В натък случай, най-добре е да го занесете при професионалист, който да извърши смяната, а вие отново да се радвате на функциониращ и точен часовник.

Колко време издържа подменената батерия? Обикновено по-малко от оригиналната – приблизително 18 месеца, като отново правим уговорката, че споменатите по-горе фактори имат влияние върху живота на батерията. Също така, има значение какъв ще бъде видът и качеството на новата батерия, която ще ви бъде поставена. Струва си да инвестирате в качествена батерия, която да гарантира безпроблемната работа на вашия часовник за по-дълго време.

Това са няколко от важните детайли, които трябва да имате предвид, ако използвате кварцов часовник, или обмисляте да закупите такъв за себе си или за подарък. Ако го поддържате правилно, може да се възпозлвате от неговите практични предимства!

Открийте оригинални маркови часовници на атрактивни цени в онлайн магазина на Timedix. В случай, че искате да научавате още полезна информация и интересни факти за тези страхотни аксесоари, разгледайте нашия блог!