Историята на часовниците Festina

Часовниците Festina имат дълга история, традиция и влияние от различни култури. Въпреки че поставя началото си още през 1902 година, Festina се прочува истински чак през 1989 година. Може би поради факта, че са масово популярни от сравнително скоро, вероятно ще чуете по-рядко тази марка в сравнение с конкурентите ѝ. Въпреки това, часовниците Festina са луксозни, висококачествени, удобни и невероятно красиви.

Развитие на компанията Festina

Първите модели на Festina са пуснати в производство през 1902 в малка фабрика за часовници в швейцарското градче Ла Шо дьо Фон. Основателите ѝ са семейство Stüdi, но след това компанията има много различни собственици. През 1935, Festina е продадена на бизнесмена Willy Burkhard von Wilhelm, а по време на Втората световна война, компанията се мести в Барселона.

1989 година е една от най-важните за Festina. Тогава испанският часовникар Miguel Rodríguez Domínguez придобива марката, заедно с всичките ѝ права и създава т.нар. Festina Lotus Group. Групата държи и други марки часовници като Calypso, Candino, Jaguar и Lotus, както и компаниите за бижута Lotus Style и Lotus Silver. И до днес централата на Festina Lotus Group се намира в Барселона, а годишно продава близо 5 милиона часовници.

Въпреки че седалището на Festina се мести в Испания, швейцарската традиция за безкомпромисно качество в часовниците не се променя. Компанията не просто запазва репутацията си за висококачествена работа, но и имплементира в моделите си иновативни промени, нови материали, модерен дизайн и невероятна прецизност. Усъвършенстваните японски кварцови механизми на часовниците Festina дори стават известни като най-точните.

Брандът предлага както мъжки, така и дамски часовници, а сред широкия спектър от стилове откриваме по нещо за всеки вкус – елегантни и изчистени модели, класически и ретро изглеждащи или такива с дръзки и ярки цветове. Дигитални, аналогови или хронографи, използвани за аксесоар или за професионални спортни цели – възможностите са безкрайни. В каишките на часовниците също има разнообразие – кожени, гумени, титаниеви или от неръждаема стомана.

Сред всички дизайни най-известните и разпознаваеми на Festina остават тези с емблематичните хронографи, които освен стилни са и практични. Те притежават и всевъзможни функции – хронометър, календар, втора времева зона, таймер, аларма и други. Друга отличителна черта на Festina са часовниците с т. нар. Mecaquartz движение. Това е единствено по рода си механично кварцово задвижване без батерия. Използва се при най-луксозните часовници.

През последните няколко години, часовниците Festina се превърнаха в една от водещите европейски и световни марки. Истинските любители и колекционери, които ценят хубавите часовници са щастливци да носят Festina на китките си. И въпреки че испанската компания мисли за всеки вкус и стил, сферата, в която е най-популярна, е тази на спорта. Festina спонсорира много спортни събития – предимно такива за колоездене.

През 1992 година става и официален, сертифициран времеизмервач и спонсор на Tour de France. Дори пуска на пазара часовници Tour de France, които се превръщат в хит и сериозна конкуренция за другите производители. Освен най-голямото колоездачно състезание в света, Festina отчита времето и на други важни събития. Някои от тях са Обиколката на Италия, Обиколката на Великобритания и Обиколката на Испания. Вдъхновени от спортния свят, часовниците на Festina представят много спортни модели, с функции, които професионални спортисти и любители обожават. Компанията има невероятен екип, чиято задача е да създава и усъвършенства модели, които да бъдат полезни на спортистите, изглеждайки невероятно стилни в същото време.

Festina в Европа и по света

Бизнес стратегията на компанията се оказва изключително успешна. Благодарение на спортните събития, които спонсорира, Festina се прочува масово и си печели репутация на качествена марка. Освен в Европа и най-вече в Испания, часовниците на Festina са бестселъри и в САЩ. Първоначално компанията започва да предлага часовниците си в САЩ в магазини за колела. Постепенно набрала популярност като все още хората я асоциират с колоезденето.

Днес магазините на Festina се намират в 90 държави, на 5 континента из целия свят, а освен доброто качество и красивите модели, компанията си печели фенове и благодарение на достъпните си цени.

Festina Group

Вече 30 години, Festina Group специализира в производството на часовници, часовникови части и бижута. Компанията обединява следните марки: Festina, Lotus, Candino, Jaguar, Kronaby, Calypso, Lotus Style и Lotus Silver.

Двата главни центрове за производство се намират в Швейцария и Испания, но има дъщерни дружества на Festina Group във Франция, Германия, Чехия, Италия, Полша, Чили и в държавите от Бенелюкс. Компаниите за часовници във Festina Group продават модели в широк ценови спектър и по този начин отговарят на нуждите от голяма група клиенти. С над 100-годишен опит, отличителният дизайн и непрекъснатия технологически прогрес са някои от главните ценности на Festina. Съотношението между цена и качество при тези часовници е едно от най-добрите, затова ако искате лускозен аксесоар на достъпна цена, можете да се доверите на тях. Името на компанията е вдъхновено от латинския израз festina lente, чийто еквивалент на български е “Бързай бавно“. Това е и в основата на философията на компанията и ако притежавате часовник Festina, бъдете сигурни, че са отделени много време и търпение в усъвършенстването на всеки детайл. А интересната смесица от японски механизъм, швейцарско качество и испански дизайн ще се превърне в любимата ви комбинация.