Историята на марката Casio

Името Casio говори по нещо на хиляди хора по целия свят. Широката гама от продукти, които марката предлага, популяризира Casio в различни сфери и сред хора с различни интереси. Но има нещо, което обединява всички продукти под името Casio – всички те са иновативни, качествени и отговарящи на нуждите на клиентите.

История

Японската компания Casio е основана през 1946 година от инженера Tadao Kashio. Днес можем да си купим телефони, компютри, калкулатори, фотоапарати, часовници и дори музикални инструменти на Casio. Но началото си Casio поставя с интересен продукт, различен от всичко споменато по-горе. Той представлява едновременно пръстен и лула за пушене и е наречен yubiwa. Функцията на тази лула-пръстен е да придържа цигарата, като по този начин ръцете на човек са свободни и може да допуши цигарата си до край. Макар това да ни звучи странно днес, след Втората световна война Япония обеднява и количеството на цигари е оскъдно. В това положение Кашио вижда възможност за бизнес. Затова изобретението му се превръща в успех, купува се масово и му носи голяма печалба.

С тази печалба по-късно той развива първите си калкулатори, но благодарение на знанията си в електрониката, Тадао Кашио не спира дотук. Следват дигитални фотоапарати, компютри и електрически музикални инструменти, всички от които стават бестселъри. Но днес ще разгледаме в частност часовниците Casio, които се превръщат в едни от най-разпознаваемите и носени часовници в света.

Часовниците Casio

Стилни, надеждни, достъпни и иновативни, моделите на Casio са изборът на много хора. А създателите на тези часовници сякаш предвиждат бъдещето, тенденциите и технологичния напредък. Малко хора знаят, че именно дигиталните часовници на Casio са предшествениците на модерните днес смарт часовници. Casio предлага първия в света дигитален кварцов часовник през 1974 година и оттогава марката продължава да бъде сред челните позиции на производителите на часовници.

По това време компанията вече има достатъчно опит и успех с калкулаторите, които продава и решава да създаде нов продукт – часовник. Първоначално изглеждало странно производител на калкулатори да се захване с часовници, но всъщност именно тези знания в електрониката помагат на Casio да създаде иновативния часовник Casiotron. През 70-те години се наблюдавала революция в света на часовниците, като все по-често се правели кварцови, а не механични часовници, тъй като кварцовите са много по-надеждни и прецизни. Дигиталният кварцов часовник Casiotron използва т.нар. LSI технология, разработена за електронни калкулатори. Чрез тази технология се изчислява отминаването на всяка секунда, минута и час. Освен да показва времето, Casiotron може автоматично да изчисли дните във всеки месец, а всичко това се изписва на LCD екран.

Почти 10 години по-късно, през 1983-та, на пазара излиза още един иновативен модел на Casio с името G-Shock DW5000C. Уникалното при този модел е, че е първият часовник, устойчив на удари. В разрез с модата през 80-те, когато нашумяват леките и тънки часовници, G-Shock е масивен и тежък. Въпреки това, според създателите той може да остане цял и здрав, дори ако е  изпуснат от върха на висока сграда. G-Shock е и сред моделите на Casio, които имат система, захранвана от слънчева батерия. Дамският вариант на този модел носи името Baby-G, който също е много популярен.

Благодарение на G-Shock и Baby-G, Casio си печели репутация на марка, която създава висококачествени часовници. И днес моделът G-Shock е силно търсен и е фаворит дори на много известни личности.

Casio и Холивуд

Говорейки за известни личности, важно е да споменем, че моделите на Casio неведнъж се появяват и на големия екран. Благодарение на иновативния си вид, за времето си изглеждат така, сякаш са дошли от бъдещето. От този факт се възползват и създателите на научно-фантастичния филм от 1985 година Обратно в бъдещето. В него главният герой носи модела CA53W Twincept Databank, който има калкулатор, календар, аларма, хронометър и е водоустойчив до 50 метра. Часовникът освен LCD екран има и клавиатура, с която се контролират всички тези функции.

Споменатият вече G-Shock пък сме виждали и във филмите от серията Мисията невъзможна, в които Том Круз участва, както и в екшъна Скорост с участието на Киану Рийвс.

Това са само някои от филмите, в които забелязваме тази японска марка. Но освен във филмовата индустрия, много известни личности са привърженици на Casio. Сред тях са Бил Гейтс, Джордж Клуни, Еминем, принц Хари и дори папа Франсис. За някои това е странно, защото часовниците на Casio са на достъпни цени, а това са хора, които могат да си позволят много по-луксозни марки. Но именно това доказва, че важно е качеството, а цената на часовниците Casio в никакъв случай не е за сметка на надеждността и здравината им.

Иновации на марката Casio

Главната стратегия на Casio е да изненадва хората, да им представя функции и услуги, които до този момент не са били асоциирани с ръчните часовници. Точно затова са толкова интересни. А най-хубавата част е, че всяка от тези функции е практична.

В зората на кварцовите часовници, Casio е една от първите марки, които се възползват от този механизъм и създават както дигитални, така и аналогови кварцови часовници. През 80-те години на 20-ти век, всеки следващ модел на Casio се превръща в сериозна заплаха за конкурентните компании. Емблематичните часовници с клавиатури от този период могат да се използват не само за калкулатори, но и за въвеждане и запаметяване на телефонни номера, имена, адреси, както и ангажименти. След Casio и други производители на часовници разработват такива аксесоари, но Casio остават на челно място в класацията.

Някои модели на японската марка имат и термометри, а други притежават опцията за превод на 1500 думи от японски на английски. Това е впечатляващо дори днес, а през 80-те години е било съвсем нечувано.

Много преди масовия бум на смарт часовници, през 1991 година Casio представя своя модел с тъч скрийнVDB-1000. Той имал телефонен указател, бележник и органайзер. В същата година излизат на пазара и часовници, създадени за хората с активен начин на живот. Те измерват броя стъпки, изчисляват изгорените калории и следят пулса и кръвното налягане.  

До началото на 21-ви век, Casio вече знаят, че телефоните на хората ще бъдат все по-неизменна част от живота ни и че ще бъдат навсякъде с нас. Така през 1994 година, произвеждат модел, който вибрира на китката ви, когато долови звънящия ви телефон. Това часовникът установява чрез антена.

Малко по-късно вече съществуват и часовници с вграден GPS, Mp3 плейър, функция за прехвърляне на данни от и към компютър, и дори дигитална камера. Всички тези неща днес се откриват лесно на стотиците видове устройства, които имаме и много от нас се възползваме от тези удобства. Но със сигурност е изненада за повечето хора, че това е било достъпно още през миналия век. От колекционери до успешни бизнесмени, предприемачи и звезди или просто хора, които обичат часовниците, всички оценяват футуристичното мислене на японската компания Casio. Здрави, висококачествени, световно признати и достъпни за почти всеки, тези часовници заслужават вниманието и репутацията, които получават. А ние сме сигурни, че и в бъдеще ще продължават да ни изненадват.

Подобни статии

Историята на марката Casio
Историята на марката Casio
Името Casio говори по нещо на хиляди хора по целия свят. Широката гама от продукти, които марката предлага, популяризира Casio в различни сфери и сред хора с различни интереси. Но има нещо, което...
Историята на часовниците Swarovski
Историята на часовниците Swarovski
Днес всеки асоциира името Swarovski с искрящи луксозни кристали, блестящи върху стилни обици, гривни, пръстени, колиета и т.н. Но освен масово популярните бижута и часовници, камъните Swarovski...
Най-продаваните модели часовници за 2021г.
Най-продаваните модели часовници за 2021г.
Часовникът е аксесоар, който допълва почти всяко облекло и е неизменна част от ежедневието на всеки от нас. Именно затова е много важно да изберете най-подходящия за вашето ежедневие модел или да...
История на часовниците Versace
История на часовниците Versace
В началото на 80-те години на миналия век Джани Версаче , основателят на световноизвестната модна къща, за първи път проектира часовник. Първият модел е изработен от позлатена неръждаема стомана, а...
Ревю на Guess часовници
Ревю на Guess часовници
Guess е популярна американска модна марка. Тя специализира в сферата на облеклото и обувките, като разполага както с мъжка и дамска, така и с детска, а отскоро и с бебешка колекция. ...
Историята на часовниците Festina
Историята на часовниците Festina
Часовниците Festina имат дълга история, традиция и влияние от различни култури. Въпреки че поставя началото си още през 1902 година, Festina се прочува истински чак през 1989 година. Може би...