Топ 10 най-скъпи часовници в света

Часовникът е прекрасен аксесоар, който може да допълни облеклото ви със стил. Благодарение на стотиците видове часовници, които се предлагат на пазара днес, имаме възможността да избираме от елегантни и класически модели до ежедневни, спортни, водоустойчиви и дори смарт часовници. Това позволява носенето им всеки ден и за всеки повод. Също както при моделите, наблюдаваме разнообразие и при стойността на часовниците. Ценовият диапазон варира между едва няколко долара до хиляди и дори милиони. И въпреки че всеки избира часовник в зависимост от финансовите си възможности, замисляли ли сте се все пак колко струват най-скъпите часовници в света? Отговорът на този въпрос може да ви стъписа, затова продължете да четете по-надолу и разберете сами.

Защо някои часовници са толкова скъпи?

Правенето на часовници не е лесно, но защо някои са  скъпи? Факторите, от които зависи стойността на часовниците са много, но основните са следните три:

Ръчната изработка

Часовникът има сложен механизъм, направен от стотици детайли, които са отговорни за изрядната му работа. Този механизъм изисква пълно внимание към всяка малка частица и при луксозните часовници всичко това се прави на ръка. Някои майстори на часовникови механизми се обучават в продължение на години, за да усъвършенстват уменията си. И както знаем, всичко, което се прави ръчно изисква много труд и следователно, струва скъпо.

Лимитираната бройка

Някои модели часовници се произвеждат само в специални лимитирани серии. Това означава, че има само няколко бройки от този модел. Но въпреки лимитирания брой, се оказва специално внимание върху моделите. Това е по-трудоемко и следователно – по-скъпо. Освен това, лукс е да притежаваш нещо, което малко хора могат да имат. Затова и някои от най-скъпите часовници от даден модел са едва няколко.

Марката

Когато купуваме нещо, не плащаме единствено за продукта. Често цената е висока заради името на марката, а не заради самия продукт. Най-луксозните и скъпи часовници се произвеждат от компании, доказали себе си в продължение на години. Печелейки си имидж на качествена марка, те могат да си позволят и да продават часовниците си за повече.

Но нека сега разгледаме и кои са всъщност 10-те най-скъпи часовника в света:

10. Louis Moinet Meteoris

На десето място е този швейцарски часовник, който е истинско произведение на изкуството. Цената му възлиза на $4.6 милиона долара. Ако на пръв поглед това ви шокира, вероятно ще възприемете по-лесно тази сума, когато разберете от какво е направен този часовник. Както самото му име подсказва, този уникален аксесоар е съдържа редки материали от Космоса. В механизма му има части, направени от миниатюрни Лунни метеорити, паднали на Земята.

Освен това в изработката му влизат 18-каратово розово злато, 2 скъпоценни камъка сапфири, преминали през антирефлексна обработка и ръчно зашита кожа от луизиански алигатор. Тъй като има само 4 бройки от този модел, часовникът Louis Moinet Meteoris е и един от най-редките в света, което го прави достоен за истински колекционери.

9. Hublot Big Bang

Цената на следващия часовник в категорията е малко по-скъпа – той струва $5 милиона долара и се произвежда от швейцарската марка Hublot. Самите Hublot казват, че това е най-ценният модел часовник в 39-годишната им история.

Този модел е наистина забележителен със своите общо 1282 инкрустирани диаманта! 140-каратовите диаманти блестят върху 18-каратово бяло злато на абсолютно целия часовник – върху каишката, циферблата, дори върху коронката за навиване. За този часовник е била нужна усилената работа на 17 специалисти в продължение на 14 месеца. Интересен факт е, че рапърът Jay-Z е подарил такъв часовник на половинката си Beyonce за 43-тия ѝ рожден ден.

8. Vacheron Constantin Reference 57260

Обявеният за най-сложен часовник, създаван някога струва цели $8 милиона долара и е всъщност джобен часовник. Reference 57260 е кръстен така заради 57-те му механични усложнения и в чест на 260-та годишнина на швейцарската компания Vacheron Constantin. Плод е на  работата на трима гениални часовникари. За създаването му са били необходими цели 8 години.

Този джобен часовник отчита всичко, за което можете да се сетите – показва времето, Грегорианския календар, еврейския календар, астрономическия и дори лунния календар. Във функциите му също влиза и възможността да си навиете аларма.

Щастливецът, сдобил се с този сложен, но интересен часовник е американски колекционер, който е предпочел да остане анонимен.

7. Patek Philippe Ref. 1518

Patek Philippe е още една швейцарска компания, която създава часовникови шедьоври. Ръчният часовник модел Ref. 1518 се е продал на търг за малко над $11 милиона долара (в точност $11.136.642) през 2016 година. Една от причините оценката му да е толкова висока е фактът, че корпусът му е направен от неръждаема стомана. Това при тази швейцарска компания е рядкост, понеже повечето корпуси на луксозните им часовници са от жълто или розово злато. 

Този модел часовници е произведен само в 4 броя.

 

6. Jacob & Co. “Billionaire Watch”

Часовникът за милиардери, както името подсказва, е доста екстравагантен модел на Jacob & Co. Цената на този часовник-бижу е $18,268,000 милиона долара и известният боксьор Floyd Mayweather, прочут и с афинитета си към лъскавите неща, е един от щастливците, които го притежават.

Целият правоъгълен корпус на часовника е с инкрустирани 260-каратови диаманти, а самия корпус е направен от 18-каратово бяло злато. Циферблатът пък е подкрепен от специален механизъм турбийон, който противодейства на ефектите от гравитацията, способни да направят часовника неточен. Този вид механизъм се среща само при най-високия клас часовници.

5. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication

По-напред в класацията ни отново поставяме джобен часовник. Този път на Patek Philippe, а цената на това колекционерско удоволствие е внушаващите $24.000.000 милиона долара. Часовникът носи името на известния американски банкер Хенри Грейвс. Той възлага направата му на Патек Филип, с цел да надмине друг производител на часовници – Джеймс Пакард.

Само за дизайна на този шедьовър са били нужни цели 3 години, а още 5, за да се произведе. Представен е през далечната 1933 година, затова освен всичко останало, притежава и антична стойност. Часовникът Supercomplication е един от най-сложните на света и има 24 различни функции като всевъзможни видове календари и часовете, когато слънцето изгрява и залязва. И ако от всичко, прочетено досега това не ви впечатлява особено, то фактът, че върху циферблата е изобразена небесната карта на Ню Йорк, видяна от апартамента на Хенри Грейвс на 5-то Авеню, може би ще промени мнението ви.

4. Chopard 201-carat

Швейцарската компания за луксозни бижута и часовници Chopardе създадена през 1860 и оттогава е произвела над 75 000 часовника. Но този е доста по-различен и специален от всичко, разгледано до сега, а и от всичко на тази марка. За $25.000.000 милиона долара бихте получили истинско диамантено бижу. Целият часовник е покрит в диаманти с различни форми и цветове.

В центъра на бижуто е корпусът от бяло и жълто злато, заобграден от 3 големи диаманта във формата на сърца – един 11-каратов бял, един 12-каратов син и един 15-каратов розов. Самата гривна също е инкрустирана със стотици бели и жълти диаманти, подредени така, че да наподобят цвете.

Невероятно лъскавата гривна-часовник притежава и още едно внушително качество. При натискането на специален механизъм, трите сърцевидни диаманта в центъра се разтварят като венчелистчета, докоснати от слънчева светлина. Това всъщност разкрива и циферблата на часовника, който, както вече очакваме, също е покрит с диаманти.

3. Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Стигаме до челните позиции, в които трето място заема разкошният джобен часовник Breguet No. 160, по-известен като Мари-Антоанет или Кралицата. Швейцарският часовникар Breguet представя шедьовъра си през 1827 година, но се смята, че моделът е бил възложен на него още през 1782. За съжаление създателят му загива през 1823 година, но часовникът е довършен от синът му.

Цената му днес е $30.000.000 милиона долара, а в самия часовник са включени всички съществуващи тогава функции. Корпусът му е от жълто злато, а циферблатът е прозрачен и през него се виждат всевъзможните механизми. Освен злато, в направата на часовника влизат платина, рубини и сапфири.

2. Graff Diamonds The Fascination

Сребърният медал в класацията се полага на The Fascination от английската компания Graff Diamonds. Уникалната гривна-часовник The Fascination струва $40.000.000 милиона долара и е инкрустирана със 152-каратови бели диаманти. В центъра си има изключително рядък голям крушовиден диамант, тежащ 38.13 карата. Този диамант покрива циферблата и така се превръща в невероятна лъскава гривна. Но също така може и  да се отделя от часовника и да се превърне в пръстен.

Компанията споделя, че се вдъхновява от истински ценните и редки диаманти и затова се старае да ги имплементира в шедьоврите си.

1. Graff Diamonds Hallucination

Почетното първо място се присъжда на часовник от същата компания, но този път с името Hallucination. Струва $55.000.000 милиона долара и е още по-лъскав и екстравагантен от подвластника си. Усещането за сюрреалистичност и както самото име говори, халюцинация, е предизвикано от стотици диаманти в различни цветове и нюанси. Някои от тях са с тежест от 110 карата и са инкрустирани върху платинена гривна. Нежните цветове на диамантите варират между светло жълто, бяло, бледо синьо, светло зелено и наситено розово. Освен голямото разнообразие в цветовете, диамантите са и в различни форми. Някои са овални, други като капки, трети –  крушовидни. Тази смесица от фигури и нюанси зашеметява окото с бляскавост и лукс.

Циферблатът в центъра на гривната също е обсипан с внимателно подбрани скъпоценни камъни.  Ръчно направен, запленяващ, магичен и невероятно скъп – това е един от най-желаните часовници в света и победител в класацията ни.

Ако желаете и вие да притежавате стилен и отличаващ се аксесоар, Timedix предлага изобилие от маркови часовници, които са на достъпни цени!