Топ 10 най-скъпи часовници в света

Часовникът е прекрасен аксесоар, който може да допълни облеклото ви със стил. Благодарение на стотиците видове часовници, които се предлагат на пазара днес, имаме възможността да избираме от елегантни и класически модели до ежедневни, спортни, водоустойчиви и дори смарт часовници. Това позволява носенето им всеки ден и за всеки повод. Също както при моделите, наблюдаваме разнообразие и при стойността на часовниците. Ценовият диапазон варира между едва няколко долара до хиляди и дори милиони. И въпреки че всеки избира часовник в зависимост от финансовите си възможности, замисляли ли сте се все пак колко струват най-скъпите часовници в света? Отговорът на този въпрос може да ви стъписа, затова продължете да четете по-надолу и разберете сами.

Защо някои часовници са толкова скъпи?

Правенето на часовници не е лесно, но защо някои са  скъпи? Факторите, от които зависи стойността на часовниците са много, но основните са следните три:

Ръчната изработка

Часовникът има сложен механизъм, направен от стотици детайли, които са отговорни за изрядната му работа. Този механизъм изисква пълно внимание към всяка малка частица и при луксозните часовници всичко това се прави на ръка. Някои майстори на часовникови механизми се обучават в продължение на години, за да усъвършенстват уменията си. И както знаем, всичко, което се прави ръчно изисква много труд и следователно, струва скъпо.

Лимитираната бройка

Някои модели часовници се произвеждат само в специални лимитирани серии. Това означава, че има само няколко бройки от този модел. Но въпреки лимитирания брой, се оказва специално внимание върху моделите. Това е по-трудоемко и следователно – по-скъпо. Освен това, лукс е да притежаваш нещо, което малко хора могат да имат. Затова и някои от най-скъпите часовници от даден модел са едва няколко.

Марката

Когато купуваме нещо, не плащаме единствено за продукта. Често цената е висока заради името на марката, а не заради самия продукт. Най-луксозните и скъпи часовници се произвеждат от компании, доказали себе си в продължение на години. Печелейки си имидж на качествена марка, те могат да си позволят и да продават часовниците си за повече.

Но нека сега разгледаме и кои са всъщност 10-те най-скъпи часовника в света:

10. Louis Moinet Meteoris

На десето място е този швейцарски часовник, който е истинско произведение на изкуството. Цената му възлиза на $4.6 милиона долара. Ако на пръв поглед това ви шокира, вероятно ще възприемете по-лесно тази сума, когато разберете от какво е направен този часовник. Както самото му име подсказва, този уникален аксесоар е съдържа редки материали от Космоса. В механизма му има части, направени от миниатюрни Лунни метеорити, паднали на Земята.

Освен това в изработката му влизат 18-каратово розово злато, 2 скъпоценни камъка сапфири, преминали през антирефлексна обработка и ръчно зашита кожа от луизиански алигатор. Тъй като има само 4 бройки от този модел, часовникът Louis Moinet Meteoris е и един от най-редките в света, което го прави достоен за истински колекционери.

9. Hublot Big Bang

Цената на следващия часовник в категорията е малко по-скъпа – той струва $5 милиона долара и се произвежда от швейцарската марка Hublot. Самите Hublot казват, че това е най-ценният модел часовник в 39-годишната им история.

Този модел е наистина забележителен със своите общо 1282 инкрустирани диаманта! 140-каратовите диаманти блестят върху 18-каратово бяло злато на абсолютно целия часовник – върху каишката, циферблата, дори върху коронката за навиване. За този часовник е била нужна усилената работа на 17 специалисти в продължение на 14 месеца. Интересен факт е, че рапърът Jay-Z е подарил такъв часовник на половинката си Beyonce за 43-тия ѝ рожден ден.

8. Vacheron Constantin Reference 57260

Обявеният за най-сложен часовник, създаван някога струва цели $8 милиона долара и е всъщност джобен часовник. Reference 57260 е кръстен така заради 57-те му механични усложнения и в чест на 260-та годишнина на швейцарската компания Vacheron Constantin. Плод е на  работата на трима гениални часовникари. За създаването му са били необходими цели 8 години.

Този джобен часовник отчита всичко, за което можете да се сетите – показва времето, Грегорианския календар, еврейския календар, астрономическия и дори лунния календар. Във функциите му също влиза и възможността да си навиете аларма.

Щастливецът, сдобил се с този сложен, но интересен часовник е американски колекционер, който е предпочел да остане анонимен.

7. Patek Philippe Ref. 1518

Patek Philippe е още една швейцарска компания, която създава часовникови шедьоври. Ръчният часовник модел Ref. 1518 се е продал на търг за малко над $11 милиона долара (в точност $11.136.642) през 2016 година. Една от причините оценката му да е толкова висока е фактът, че корпусът му е направен от неръждаема стомана. Това при тази швейцарска компания е рядкост, понеже повечето корпуси на луксозните им часовници са от жълто или розово злато. 

Този модел часовници е произведен само в 4 броя.

 

6. Jacob & Co. “Billionaire Watch”

Часовникът за милиардери, както името подсказва, е доста екстравагантен модел на Jacob & Co. Цената на този часовник-бижу е $18,268,000 милиона долара и известният боксьор Floyd Mayweather, прочут и с афинитета си към лъскавите неща, е един от щастливците, които го притежават.

Целият правоъгълен корпус на часовника е с инкрустирани 260-каратови диаманти, а самия корпус е направен от 18-каратово бяло злато. Циферблатът пък е подкрепен от специален механизъм турбийон, който противодейства на ефектите от гравитацията, способни да направят часовника неточен. Този вид механизъм се среща само при най-високия клас часовници.

5. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication

По-напред в класацията ни отново поставяме джобен часовник. Този път на Patek Philippe, а цената на това колекционерско удоволствие е внушаващите $24.000.000 милиона долара. Часовникът носи името на известния американски банкер Хенри Грейвс. Той възлага направата му на Патек Филип, с цел да надмине друг производител на часовници – Джеймс Пакард.

Само за дизайна на този шедьовър са били нужни цели 3 години, а още 5, за да се произведе. Представен е през далечната 1933 година, затова освен всичко останало, притежава и антична стойност. Часовникът Supercomplication е един от най-сложните на света и има 24 различни функции като всевъзможни видове календари и часовете, когато слънцето изгрява и залязва. И ако от всичко, прочетено досега това не ви впечатлява особено, то фактът, че върху циферблата е изобразена небесната карта на Ню Йорк, видяна от апартамента на Хенри Грейвс на 5-то Авеню, може би ще промени мнението ви.

4. Chopard 201-carat

Швейцарската компания за луксозни бижута и часовници Chopardе създадена през 1860 и оттогава е произвела над 75 000 часовника. Но този е доста по-различен и специален от всичко, разгледано до сега, а и от всичко на тази марка. За $25.000.000 милиона долара бихте получили истинско диамантено бижу. Целият часовник е покрит в диаманти с различни форми и цветове.

В центъра на бижуто е корпусът от бяло и жълто злато, заобграден от 3 големи диаманта във формата на сърца – един 11-каратов бял, един 12-каратов син и един 15-каратов розов. Самата гривна също е инкрустирана със стотици бели и жълти диаманти, подредени така, че да наподобят цвете.

Невероятно лъскавата гривна-часовник притежава и още едно внушително качество. При натискането на специален механизъм, трите сърцевидни диаманта в центъра се разтварят като венчелистчета, докоснати от слънчева светлина. Това всъщност разкрива и циферблата на часовника, който, както вече очакваме, също е покрит с диаманти.

3. Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Стигаме до челните позиции, в които трето място заема разкошният джобен часовник Breguet No. 160, по-известен като Мари-Антоанет или Кралицата. Швейцарският часовникар Breguet представя шедьовъра си през 1827 година, но се смята, че моделът е бил възложен на него още през 1782. За съжаление създателят му загива през 1823 година, но часовникът е довършен от синът му.

Цената му днес е $30.000.000 милиона долара, а в самия часовник са включени всички съществуващи тогава функции. Корпусът му е от жълто злато, а циферблатът е прозрачен и през него се виждат всевъзможните механизми. Освен злато, в направата на часовника влизат платина, рубини и сапфири.

2. Graff Diamonds The Fascination

Сребърният медал в класацията се полага на The Fascination от английската компания Graff Diamonds. Уникалната гривна-часовник The Fascination струва $40.000.000 милиона долара и е инкрустирана със 152-каратови бели диаманти. В центъра си има изключително рядък голям крушовиден диамант, тежащ 38.13 карата. Този диамант покрива циферблата и така се превръща в невероятна лъскава гривна. Но също така може и  да се отделя от часовника и да се превърне в пръстен.

Компанията споделя, че се вдъхновява от истински ценните и редки диаманти и затова се старае да ги имплементира в шедьоврите си.

1. Graff Diamonds Hallucination

Почетното първо място се присъжда на часовник от същата компания, но този път с името Hallucination. Струва $55.000.000 милиона долара и е още по-лъскав и екстравагантен от подвластника си. Усещането за сюрреалистичност и както самото име говори, халюцинация, е предизвикано от стотици диаманти в различни цветове и нюанси. Някои от тях са с тежест от 110 карата и са инкрустирани върху платинена гривна. Нежните цветове на диамантите варират между светло жълто, бяло, бледо синьо, светло зелено и наситено розово. Освен голямото разнообразие в цветовете, диамантите са и в различни форми. Някои са овални, други като капки, трети –  крушовидни. Тази смесица от фигури и нюанси зашеметява окото с бляскавост и лукс.

Циферблатът в центъра на гривната също е обсипан с внимателно подбрани скъпоценни камъни.  Ръчно направен, запленяващ, магичен и невероятно скъп – това е един от най-желаните часовници в света и победител в класацията ни.

Ако желаете и вие да притежавате стилен и отличаващ се аксесоар, Timedix предлага изобилие от маркови часовници, които са на достъпни цени!Подобни статии

Топ 10 най-скъпи часовници в света
Топ 10 най-скъпи часовници в света
Часовникът е прекрасен аксесоар, който може да допълни облеклото ви със стил. Благодарение на стотиците видове часовници, които се предлагат на пазара днес, имаме възможността да избираме от...
Часовниците Seiko – Как го правят японците
Часовниците Seiko – Как го правят японците
Часовниците на японската марка Seiko вече години наред продължават да са на една от водещите позиции в индустрията. Известни са с изчистения си, семпъл дизайн, деликатните линии и отличното качество,...
Топ 3 часовници подходящи за спортуване
Топ 3 часовници подходящи за спортуване
Активният начин на живот набира все по-голяма популярност сред хората от различни възрасти. Това никак не е учудващо, имайки предвид големите предимства, които редовният спорт предоставя на нашето...
Историята на марката Casio
Историята на марката Casio
Името Casio говори по нещо на хиляди хора по целия свят. Широката гама от продукти, които марката предлага, популяризира Casio в различни сфери и сред хора с различни интереси. Но има нещо, което...
Историята на часовниците Swarovski
Историята на часовниците Swarovski
Днес всеки асоциира името Swarovski с искрящи луксозни кристали, блестящи върху стилни обици, гривни, пръстени, колиета и т.н. Но освен масово популярните бижута и часовници, камъните Swarovski...