Швейцарски Часовници

Тайната на качествените швейцарски часовници и кое ги прави най – желани вече повече от 6 века.

Изразът „швейцарско производство“ винаги е бил свързван с класа, елегантност и качество, и това е особено вярно за швейцарските часовници.

Те са известни с майсторската си изработка и използването на висококачествени продукти, но за да можем напълно да разберем стойността им, трябва да се върнем назад във времето, когато тези часовници за първи път превземат и трансформират пазара.

Модерните часовници произлизат от часовници, задвижвани от пружина, които се появяват още в началото на 14 век. Първите часовници са били механични и прости, и златната ера на часовникарството не започва до 1657 и изобретението на балансиращата пружина, която драматично подобрява прецизността и точността. Швейцарски майстори започват да задават нов стандарт за качество още от 16 век, но за първи път почват да налагат новаторство в изкуството през 19 век с изработката на автоматични и само навиващи се часовници. Първите кварцови електронни часовници са изработени в Швейцария през 1960 и от тогава насам електронната технология при часовниците продължава да се развива и до днес.

Днес, Швейцарските часовници продължават да бъдат най-точните, устойчиви и скъпите на пазара, въпреки че дефиницията за „швейцарска изработка“ се е променила с годините. За да може една компания да нарича продуктите си „швейцарски“, те трябва да спазват определени правни стандартни, които са създадени на 23 декември 1971 година.Един часовник може да се нарича швейцарски, само ако е пакетиран или инспектиран в Швейцария и задвижващия механизъм е произведен в страната. Един механизъм може да се зачита за швейцарски само ако а сглобен и инспектиран в държавата и компонентите му допринасят за 60% от цената.

За много хора е трудно да си обяснят цените на швейцарските часовници, но има редици неща, които ги кара да изпъкват:

 

1. Материал

Например, материалите, които се използват при изработката на часовниците са изключително високо качество и скъпи сами по себе се. Не е необичайно производители да използват платина или злато, както и други скъпоценни метали и материали.

2. Механизъм

Механизмите са изключителни сложни и изискват множество часове да се сглобят, тъй като някои от тях съдържат над 390 частици. Те са ръчна изработка и обикновено само един човек работи върху тях.

3. Създават се от майстори експерти

Швейцарският труд е един от най-скъпо платените в света, затова компаниите продават продуктите си на по-високи цени, за да могат да направят печалба. Още повече, по-голямата част от часовникарите в държавата са майстори експерти и сглобяват и създават часовниците сами.

4. Изискват време

Създаването на уникален, висококачествен часовник консумира изключително много време. По тази причина, компании като Vacheron и Breguet създават само 40 000 часовници на година, въпреки високото търсене на продуктите им.

Други неща, които правят швейцарските часовници толкова популярни сред масовата публика са използването на механичен механизъм, който не се нуждае от батерии и създава усещане за класа и изисканост, както и защитното сапфирено, кристално стъкло, което предотвратява одрасквания и има анти рефлективни свойства.

Въпреки че, истинската причина, поради която швейцарските часовници са толкова скъпи, най-вероятно се крие във времето, прекарано в изработката на само един единствен часовник. Голяма част от часовниците отнемат около 11 месеца да бъдат изработени, а има и случаи за такива, чието изработване е отнело 4 години. Това води до извода, че хората плащат за заплатата на изключително талантливи часовникари, майсторство и ексклузивност.

Когато говорим за швейцарски часовници, не можем да не споменем, че та си считани за луксозни стоки – продукти, чието търсене се увеличава с увеличаването на цените. Въпреки че за по голямата част от хората да похарчиш 300 000 долара за часовник звучи възмутително, тези с пари го правят, просто защото могат да си го позволят. За един богаташ, да похарчи почти половин милион за един единствен часовник, е същото, като един обикновен човек да похарчи няколко долара за чаша кафе. Може да звучи неразбираемо от икономическа гледна точка, но това е причината за съществуване на пазара за луксозни стоки.

Вярно е, че днес същата прецизност и майсторство може да се постигне от всеки един талантлив часовникар, без значение от къде идват, но славата на швейцарските часовници продължава да живее и да се развива. Вероятно, зависи от всеки един индивидуално да реши, дали плаща за качеството на продукта или просто за ексклузивноста му. А ако търсите часовник с високо качество, не забравяйте да разгледате нашите предложения тук.Подобни статии

Митове за Часовниците
Митове за Часовниците
От мига, в който започваме да отмерваме времето, магическите движения на тиктакащите устройства не спират да ни удивляват. От слънчеви часовници до джобни часовници, през механичните до модерните ...
Най-популярните марки часовници в света
Най-популярните марки часовници в света
Не толкова за научаване на часа, колкото за луксозен аксесоар и показване на статус – ръчен часовник . Часовник с механизъм, който да допълва изцяло неговата същност и вашия стил. Часовник, който...