Митове за Часовниците

От мига, в който започваме да отмерваме времето, магическите движения на тиктакащите устройства не спират да ни удивляват.

От слънчеви часовници до джобни часовници, през механичните до модерните смарт часовници, всички те успяват да задържат интереса ни с историите, които ни разказват и със сложните механизми, които крият в себе си.

Изглежда, сякаш, има пропорционална връзка между това колко скъп и популярен е даден часовник и слуховете свързани с него. Съв своята вековна и интересна история, Patek Philippe и Rolex са едни от най-обсъжданите брандове за луксозни часовници, непрестанно поддържайки интереса на потребителите.

Днес влизаме в ролята на “Ловци на Митове” по MTV, но за часовници и ще ви разкрием някои от най-популярните митове и погрешни схващания за часовниците.

Колкото повече камъни, толкова по-добър е часовникът

Знаеш ли защо се използват камъни в механичните часовници (и в някои по-качествени кварцови)?

Причината е проста – за да се намали фрикцията между отделните части в механизма на часовника и да се удължи техният живот и този на часовника. По-ниският коефициент на триене допринася и за по-ефективния механизъм и по-точен часовник. Брилянтната идея да се поставят камъни в часовниците е на Nicolas Fatio de Duillier, Peter Debaufre и Jacob Debaufre от 1704 г., за което те имат и патент. Логиката тук се крие в това, че камъните са по-твърди от метала и по този начин значително се намаля износването на отделните метални части по време на триенето им.

Нали знаеш как диамантите са най-добрият приятел на жената? Оказва се, че те са най-добрият приятел и на часовника. Диамантите, сапфирите и рубините вършат перфектна работа при запазването на часовника от износване, а днес най-често срещаният камък е синтетичният рубин.

По-големият брой камъни е бил индикатор за високото качество на часовника, но в миналото. Всичко това се променя, когато Auguste Verneuil открива метод за създаване на синтетичен сапфир и рубин през 1902 г.

След като става много по-лесно и евтино да се добавят камъни към часовник, часовникарите започват да ги добавят безразборно, дори и към излишни части, където реално не са необходими. Маркетолозите бързо се включват в тренда и започват смело да промотират часовници с по 100 камъка.

За сведение, средният брой камъни, необходим за нормалното функциониране на даден часовник е между 16 и 18.

 

Rolex създава автоматичния механизъм

Автоматичният механизъм съществува доста преди основаването на Rolex.

През 18-ти век, Abraham Louis Perrelet и Hubert Sarton създават автоматичния джобен часовник, докато първият ръчен часовник с автоматичен механизъм е създаден от английския часовникар John Harwood през 1924 г. Неговият механизъм или така наречения Hammerautomatik разчита на ротор с тежест в часовника, който се завърта на 180 градуса, предизвиквайки движение напред и назад, точно като при чука. Ето и откъде механизмът получава името си, а часовниците, от своя страна, са били наричани “bumper” часовници.

Нека поясним, Rolex не създава автоматичния механизъм при ръчните часовници, но значително допринася за подобрениетто му. Когато компанията Harwood фалира, заради неправилен мениджмънт, Rolex поемат смело напред, усвоявайки автоматичния механизъм и подобрявайки го със завъртащ се на 360 градуса ротор.

 

‘Swiss-made’ означава, че часовникът е изцяло създаден в Швейцария

Надписът ‘Swiss-made’ отбелязва, че даден часовник е създаден или сглобен в Швейцария, но не гарантира, че той изцяло е създаден в региона.

Според швейцарския стандарт, за да има надпис “Swiss-made” на даден продукт, е необходимо минимум 60% от производствените разходи да са вътрешни, което е добре познато като “правилото за 60%”. При някои часовници съществува надписа ‘Swiss movt’, който означава, че минимум 50% от частите на часовника са произведени в Швейцария.

През годините е имало не малко опити за това да се засилят изискванията в този закон, но мнозина швейцарски часовникари са им се противопоставяли, тъй като звучи прекалено идеалистично да не се възползват от глобализацията и по-ниските производствени разходи извън държавата.

 

Patek Philippe е бащата на първия ръчен часовник и на вечния календар при ръчните часовници

Съществува широкоразпространен дебат за това кой пръв е създал ръчния часовник. Причината всички да са толкова раздвоени, е че трансформацията от джобен към ръчен часовник се случва постепенно през годините и е трудно да се определи кога точно сме започнали да носим ръчни часовници.

От Patek Philippe твърдят, че те са създали първия ръчен часовник за графиня Koscewicz от Унгария през 1868 г. Това им постижение дори е включено в Книгата на Гинес, но има множество данни, които сочат към конкурентния бранд Breguet, на които им е било наредено да създадат ръчен часовник за кралицата на Неапол няколко десетилетия преди това – през далечната 1812 г.

От Patek Philippe също така смятат, че са изобретили първия ръчен часовник с вечен календар през 1898 г. и въпреки, че часовникът наистина е имал вечен календар, калибърът е бил първоначално предназначен за дамски часовник-медальон, което не е същото.

През 1929 г., отново Breguet създават първия ръчен часовник в историята с калибър за вечен календар, създаден специално за ръчен часовник.

 

Митът (овете) около 10:10 

Ако до сега не си забелязал, то тогава отвори Google и задай търсене на думата “часовник”. Може би ще се изненадаш и дори леко шокираш след като установиш, че почти всички часовници показват часа: 10:10.

Вероятно хорското любопитство и естествения порив да разберат причината за това води до съчиняването на доста интересни теории, някои, от които звучат сякаш току що са излезли от филм на Хичкок.

Някои от теориите твърдят, че 10:10 е времето, в което американския президент Ейбрахам Линкълн умира. Всъщност, Линкълн е бил застрелян в 22:15 ч. и издъхва в 7:22 на следващата сутрин. Друга теория свързва смъртта на Мартин Лутер Кинг с феномена ‘10:10’, която също не е истина, тъй като той умира в 19:05 ч. А според трети теории, 10:10 е часа, в които САЩ пуска една от атомните бомби над Нагазаки и Хирошима в края на Втората световна война. Фактически, бомбите са били пуснати в 8:15 ч. и в 11:02 ч.

Всъщност, истинската причина повечето часовници да сочат към часа ‘10:10’ е доста скучна и е свързана с маркетинг и психология. Часовниците изглеждат по-щастливи, когато стрелките сочат нагоре, в сравнение с това да сочат надолу, при което часовникът сякаш ни се мръщи.

Това бяха една част от митовете и погрешните разбирания свързани с часовниците. А ти чувал ли си някой мит за часовниците? Ако е така, ще се радваме да го споделиш в коментарите по-долу.