Часовниците, които промениха индустрията

В свят, в който измерването на времето се е превърнало в съществена част от ежедневието ни, има някои часовници, които са надхвърлили функционалното си предназначение и са оставили незаличима следа в цялата часовникарска индустрия. Тези часовници, със своя иновативен дизайн, авангардни технологии и несравнима изработка, не само са направили революция в начина, по който възприемаме времето, но и са се превърнали в емблематични символи на стил и изтънченост. Присъединете се към нас, за да навлезем в завладяващия свят на часовниците, които завинаги са променили индустрията, и да откриете историите зад тези изключителни аксесоари, издържали проверката на времето.

Cartier Santos

Мнозина любители на авиацията поставят бразилеца Алберто Сантос-Дюмон редом с братята Райт като един от пионерите в авиацията. Благодарение на огромното си състояние, наследено от кафеената плантация на родителите му, той успява да разработи и построи едни от първите самолети с неподвижни крила. Често ги пилотира сам. Веднъж се оплаква на своя приятел Луи Картие, че докато е във въздуха не може да проверява джобния си часовник, тъй като ръцете му са заети. Ето защо известният бижутер разработва един от първите ръчни часовници в света за Сантос-Дюмон, който авиаторът впоследствие носи при всичките си полети. Така, един от първите ръчни часовници се превръща и в първия авиаторски часовник.

Rolex Oyster Perpetual

Най-големите врагове на ранните часовници са прахът, потта, водата и влагата. Влизайки в касата, те могат да причинят ръжда, повреди по механизма или дори могат да го накарат да спре да работи изцяло. Първият часовник, който успява да елиминира до голяма степен влиянието на външните елементи върху часовниковия механизъм е моделът Oyster, разработен от Rolex през 1926. Както кристалът, така и капакът са специално уплътнени, а патентованата коронка, която се завинтва, доближава модела максимално до херметическото затваряне.

През 1927 надеждността на Oyster е доказана нагледно от плувкинята Мерседес Глайтце, която преплува Ламанша, носейки часовника. Такъв модел е носил и Едмънд Хилари по време на експедицията от 1953 година, в която заедно с Тенсинг Норгей стават първите хора, успели да изкачат Еверест и да се завърнат благополучно.

Pulsar Digital

Това е първият дигитален часовник. Той е разработен от Пулсар - подразделение на Hailton Watch Company. Това става през 1970, когато Станли Кубрик се обръща към Хамилтън, за да разработят футуристичен часовник за неговия визионерски филм “2001: Космическа одисея”. Овалният часовник със светещи червени цифри веднага грабва вниманието на ценителите.

Това е не само първият ръчен часовник, който показва времето по дигитален начин (с помощта на диоди), но и първият изцяло електронен часовник, чийто механизъм няма движещи се части. А това е една от най-значимите иновации в часовникарската индустрия за повече от половин хилядолетие!

Seiko Astron

1969 е годината, която завинаги преобръща часовникарската индустрия - такава, каквато е съществувала дотогава. Именно тогава е представен Seiko Astron - първият кварцов ръчен часовник в масово производство. Той се задвижва от батерия, която изпраща заряд през кристал, трептящ с много точна честота. Това позволява на верига да генерира електрически импулси точно на една секунда.

Макар първият часовник от този тип да струва колкото една лека кола, кварцовите механизми бързо стават изключително евтини за производство. Освен много достъпни, те са и изключително точни и надеждни, без да изискват особена поддръжка. Поради това успяват да завладеят пазара с главоломна скорост, а японските компании задълго изместват швейцарските като лидерите на пазара за часовници. Ето защо този часовник предизвиква същинско сътресение, познато като “кварцовата криза”.

Swatch

Компанията Swatch е опитът на Швейцария да се измъкне от кризата. Тя се заражда от сливането на двете най-големи обединения на часовникари. Компанията започва да произвежда достъпни кварцови часовници, които са характерни със своя ярък, младежки дизайн. Смелата стъпка изключително много се харесва на по-младата аудитория и в средата на 80-те Swatch вече се търси и от колекционерите.

Комбинацията от странни, цветни дизайни в ограничени бройки става популярна и Swatch почти еднолично успява да спаси часовникарската традиция в Швейцария. Постепенно тя успява да възстанови своята репутация на иноватор и преживява своя часовникарски Ренесанс.

G-Shock

Този емблематичен модел на Casio е разработен от японския инженер Кикуо Ибе през 1983. Неговата цел е да създаде часовник, който да има 10 години живот на батерията, да бъде водоустойчив до 10 бара и да “оцелее” при падане върху твърда повърхност от височина 10 м. Създадени са 100 прототипа, а тестовете включват хвърляне през прозорците на третия етаж.

Дизайнът на G-Shock е безспорно уникален: часовникът е обемист, забележим и дори натрапчив. Популярността му обаче бързо става голяма и продължава да расте през 90-те години на ХХ век. До края на века са продадени повече от 19 милиона бройки по целия свят! Днес серията предлага модели с модерни функции, включително слънчево зареждане, синхронизация с атомен часовник, както и редица полезни и желани компликации: от хронометър до будилник.

Audemars Piguet Royal Oak

Royal Oak е всичко, което не трябва да бъде луксозният часовник. Или поне това е било схващането в годината на неговото пускане на пазара, 1972. По това време кварцовата криза вече тече с пълна сила, застрашавайки традициите на Швейцария. С други думи: най-неподходящото време за радикални иновации.

Именно това обаче прави Audemars Piguet, създавайки първия часовник от неръждаема стомана, с вградена гривна, която представлява елегантно продължение на осмоъгълния корпус. Цената съответства на концепцията: това е несъмнено луксозен часовник. И въпреки мрачните пророчества на скептиците, той не просто успява да открие своята ниша, но до ден днешен остава един от иновативните дизайни, които са търсени и ценени от колекционерите.

Urwerk UR-103 (2003)

Urwerk е основана през 1997 и е сред най-нестандартните компании в индустрията. Всички техни разработки са уникални по своему. През 2003, на панаира в Базел, те представят модела UR-103, който веднага предизвиква сензация. С цена от 60 000 швейцарски франка, футуристичният стоманен часовник няма стрелки, а показва времето с помощта на орбитален механизъм (въртящи се дискове). Той прилича повече на космически кораб, отколкото на ръчен часовник.

Коронката е значително по-голяма и се намира на “12 часа”. И ако това не е достатъчно, гърбът на часовника включва допълнителни компликации: хронометър, отчитащ секунди и 15-минутни интервали, ниво на батерията и фина настройка.

Всеки от тези 8 часовници промени индустрията, и посвоему преобърна начина, по който възприемаме измерването на времето. От въвеждането на кварцовия механизъм до единствените по рода си механизми на Urwerk, те не само подобриха точността, но и показаха, че иновациите са възможни! А какво ли носи бъдещето? Ще следим с огромно любопитство развитието на индустрията в очакване на още по-революционни постижения в часовникарството, които да разширят границите на дизайна и производителността.