Видове механизми и техните ползи за теб

Всички сме чували, че има различни видове часовникови механизми, но какво всъщност знаем за тях? Механизмът кара часовника да тик-така и задвижва стрелките му, както и различните му допълнителни функции (календар; време; фази на луната; температура и т.н.). Този механизъм, познат още като “калибър” може да бъде или кварцов, или механичен.

Днес ще обърнем внимание именно на видовете механизми и основните разлики между тях. Нека започнем!

Кварцови механизми

Кварцовите часовници или още познати като часовници “на батерия” възникват през 20-ти век и моментално стават абсолютна сензация. Те са известни със своята точност и прецизност, а също и с лесната си поддръжка, която се изразява в подмяна на батерията веднъж на няколко години.

Името на този вид идва от кристалния кварцов резонатор, който се зарежда от батерията и задвижва стрелките. Той е със специфична форма, наподобяваща малка вилица. След като му бъде предадено електричество от батерията, резонаторът трепти с много висока скорост ( около 32 800 пъти в секунда ) и така задвижва стрелките.

Вариации на начина на работа на такива механизми могат да бъдат соларните часовници. Те работят на същия принцип, но вместо батерия са захранвани от малък соларен панел, който е разположен върху циферблата.

Марката CITIZEN е широко разпространен производител на соларни часовници, като те се произвеждат по патентованата им технология Eco-Drive. Друг мащабен бранд за соларни часовници е Casio с технологията Tough Solar.

Механични часовници

Движещата сила на този вид часовници е така наречената “главна пружина”. Тези механизми са изключително здрави и могат да продължат да работят за вас в продължение на дълги години, стига да бъдат поддържани правилно.

За тях е важно да се отбележи, че е необходимо да бъдат сервизирани на всеки 18-24 месеца, за да бъдат почистени, смазани и в случай на необходимост да бъдат обслужени както часовникарят ви прецени. Механичните могат да изостанат с до 30 секунди на денонощие.

Механичните часовници трябва да бъдат навивани и тук те се делят на два вида – с автоматично и с механично навиване.

Тези с автоматично навиване (Автоматични) се захранват от кинетичната енергия, създавана при естественото движение на ръката и изискват да бъдат носени постоянно. Обикновено са създадени така, че да съхраняват енергия от 36 до 48 часа и в случай че няма да бъдат носени за по-дълъг период, трябва да бъдат настроени.

Другият вид е часовници с ръчно навиване (Механични). При тях навиването се случва чрез обтягане на главната пружина посредством коронката на часовника. След това пружината започва бавно да се развива и така задейства стрелките до следващото навиване.

Отпускането се регулира от т. нар. “балансиращо колело”. Механичните часовници трябва да бъдат навиване един или два пъти дневно, за да бъдат максимално точни.

Как да различим двата вида механизми само по външен вид?

Стрелките на кварцовите часовници се движат насечено и рязко. Стрелката за измерване на секундите прави едно движение за една секунда. При механичните часовници случаят е друг. Техните стрелки за отмерване на секунди се движат много по-плавно и бързо.

Те могат да направят няколко миниатюрни премествания в рамките на една секунда, докато кварцовите ще направят само едно преместване.

Това беше кратко представяне на видовете часовникови механизми и основните разлики между тях. Ако желаете да прочетете още полезна информация, свързана с часовници, можете да разгледате блога на Timedix.bg.