Часовниците на Русия

Русия е не само една от водещите политически сили в света, а и най-голямата по територия страна. Разположена на два континента – Европа и Азия, тя разполага с обща площ от 17 125 191 km². Това я прави цели два пъти по-голяма от САЩ.

Страната има богата културна и политическа история, но в настоящата статия ще се концентрираме върху руското производство на часовници, което е завещало на света някои от следните легендарни марки: Ракета, Молния, Слава и др.

Внос от Запада

 През XVI век в Русия часовници се внасят главно под формата на подаръци. Писмени извори сочат, че владетелят Иван Грозни е получил като подарък от шведски посланици часовник. В периода XVI-XVII век западноевропейски търговци правят посещения на Русия, а през XVIII век вносът на часовници вече осезаемо се увеличава. Запазен е манифест, създаден от Петър Първи, в който присъства точка за свободния достъп на чуждестранни търговци в страната.

Часовникарството в Русия бележи върховата си точка по време на управлението на Екатерина Втора. С помощта на владетелката са отворени часовникарски фабрики в Санкт-Петербург и Москва, където са поканени да работят видни швейцарски майстори. В онези времена часовниците са били достъпни само за заможните хора и са били белег на високо положение.

Начало на местното производство

В началото на XX век вносът на часовници в Русия се увеличава. Само през 1913 г. са внесени над 3 милиона бройки, възлизащи на  18 милиона рубли. Три години по-късно, обаче, вносът на часовници в Русия секва, за да се стимулира местното производство. За съжаление, империалистическите размирици и граждански войни сриват скромната часовникарска индустрия, която тъкмо е набрала сили.

През 20-те години малко на брой работилници се обединяват в т.нар. „Главна дирекция за фина механика“. За конструирането на часовниците се използват вносни части, които са се пазели в складовете. Тъй като търсенето на часовници не секвало, правителството на Съветска Русия започва да води преговори с някои от швейцарските компании. Тяхна цел е да се поиска разрешение за копродукции на следните марки часовници: Tissot, Zenith, Doxa, Omega и др.

Тъй като преговорите се провалят, правителството отново се насочва към местно производство. Първата и втората московска фабрика са открити през 30-те години на миналия век и покрай това се стартира производството на ръчни часовници за военнослужещи. Именно Втората световна война довежда до подобряване на фината механика и подпомагане производството на часовници в Съветска Русия. Те (часовниците) продължават да бъдат доказателство за висок стандарт. Особено от швейцарските часовници се считат за показател, че притежателите им принадлежат към властимащата върхушка. Самият президент Михаил Горбачов е бил притежател на швейцарски часовник от марката Longines. Други членове на политбюро допълвали визията си с японски ръчни часовници Orient.

Повече за популярните марки руски часовници

Слава – търговската марка на Втори московски часови завод „Слава“ започва производство през 1924 г. Те разчитат на универсалния класически дизайн, ориентиран към масовия купувач. Започват да произвеждат и дамски модели през 1950 г. Производството се разширява и марката пуска на пазара джобни часовници, будилници, а също и кварцови и механични ръчни часовници. Марката набляга на качественото и многобройно производство за сметка на дизайнерските решения. До 1990 г. часовниците изглеждат по характерния „съветски“ начин, а стрелките им са изработени от пластмаса. Заводът е откупен от частна фирма през 2005-та г., с което настъпва нов етап в развитието на марката.

Молния – марката произвежда часовници в Челябинския завод в периода 1947-2007 г. В началото водещ клиент е Министерството на отбраната. Изработват се джобни, ръчни и настолни часовници, но също и специализирани авиационни часовници. По-голямата част от часовниците са се гравирали и сглобявали ръчно. Заводът отваря врати отново през 2015-та год., произвеждайки основно джобни часовници.

Ракета – производството на часовници Ракета стартира през 1961-ва г. в чест на първия човек в космоса – Юрий Гагарин, заради когото названието е именно „Ракета“. Първоначално те се изработват в една от най-старите руски фабрики – Петерхоф в град Санкт-Петербург, основана с указ на самия Петър Първи. Фабриката разполага с най-многобройната архивна колекция от часовникови модели.

Продукцията на „Ракета“ разчита на класически дизайн, който да се харесва на широките народни маси. Постепенно марката започва да произвежда различен тип часовници: джобни, будилници, механични и кварцови часовници за ръка. Частна компания закупува марката през 2009-та г., с което се слага началото на нов етап в развитието на популярните часовници „Ракета“.