Какво ще е бъдещето на смарт часовниците?

Когато за пръв път смарт часовниците и фитнес гривните се появиха масово на пазара преди десетилетие, те бяха относително семпли устройства с няколко функции, създадени да измерват няколко прости показатели, за да помагат с тренировките на фитнес ентусиастите.

От тогава насам много неща се промениха и вашият смарт часовник днес може да разполага с много повече полезни функции – от измерване на нивата на стрес и качеството на съня, до това потенциално да помагат за проследяването на различни медицински състояния.

Статистиката показва, че един на всеки 5 американци носи умен часовник или фитнес тракер. В Европа също се наблюдава тенденция повече потребители да избират подобен тип умни устройства. Но ще продължи ли разцветът на смарт часовниците или те ще се превърнат в поредната забравена технология?

Вижте какво е бъдещето на смарт часовниците според мнението на експертите в следващите редове.

Смарт часовниците стават все по-функционални в бъдеще

Индустрията на умните часовници се развива скоростно. Само в последните 12 месеца приходите от продажбата на този тип устройства в световен мащаб са нараснали с 20%. Но достатъчни ли са функциите и характеристиките на съвременните смарт часовници, за да задоволят изцяло нуждите на потребителите?

Според експертите в сферата, въпреки увеличените функционалности, все още други устройства като мобилния ви телефон, например, превъзхождат в пъти умните часовници. Затова по-скоро на тях се гледа повече като на луксозна придобивка, отколкото на ежедневна необходимост.

Големите производители на смарт часовници са си поставили все по-амбициозни цели, за да направят предлаганите от тях продукти по-атрактивни и полезни.

В каква посока ще се променят смарт часовниците в бъдеще?

Една от промените, които забелязваме, че вече е започнала, това е промяната във визията на тези модерни устройства. Фитнес гривните и умните часовници към момента се произвеждат най-вече с по-спортен дизайн, който ги прави подходящ за любителите на активния начин на живот и спортистите. Те обаче не пасват толкова добре във формална работна среда, например.

Затова се очаква все повече смарт устройствата да преминат към по-елегантна и не чак толкова спортна визия, така че незабележимо да се слеят с ежедневното или офис облеклото ви. Очаква се тази промяна да стимулира и повече почитатели на традиционните часовници да ги заменят с умни такива.

В бъдеще технологичните експерти предвиждат все по-голямо използване на гласово търсене и гласови команди, затова не е учудващо, че основните играчи на пазара опитват да развият и да подобрят възможностите за използване на тази функция от смарт часовниците.

Някои модели от високия клас и в момента разполагат с тази функция, но потребителите срещат трудности при използването ѝ и често предпочитат да използват смарт телефона си за тази цел.

Още една интересна функция, която някои от умните часовници позволяват е т.нар. проследяване на хора. Идеята ѝ е да се използват от родители, които могат да проследят локацията на децата си, докато са на училище или играят навън.

Тя е полезна за използване и при възрастни роднини, развили медицински състояния, свързани с нарушения на паметта. Тук проблемът се състои в това как етично да бъдат използвани тези технологии, така че да осигурят висока защита на сигурността.

Друго нещо, което непременно си струва да споменем, е че технологичните гиганти насочват усилията си да развият още повече функциите, свързани с наблюдение на здравето.

Макар в момента смарт часовниците да не се маркетират като медицински устройства, очаква се в бъдеще те да предлагат още по-голям набор от медицински функции и да станат още по-прецизни в измерването на различни здравословни показатели.

Ще се превърнат ли смарт часовниците от луксозна джаджа в ежедневна необходимост?

Очаква се всички тези промени да доведат до още по-голямо разрастване на пазара на смарт часовниците и те да се превърнат в едно от устройствата, което подобно на телефона ни, непрекъснато използваме. Дали това ще е така, предстои да видим. А дотогава, ако и вие сте в търсене на нов смарт часовник, разгледайте нашите актуални модели на Timedix.bg.