Какво е кварцов часовник?

Часовниковите механизми за повечето от нас са загадка. Как работят всички малки частици и компоненти в идеална система, така че красивият аксесоар на ръката ни да показва часа? Това зависи, разбира се, от вида часовник. Главно, часовниците се делят на механичен и кварцов. В днешно време повечето часовници на пазара са кварцови, така че ако притежавате часовник, най-вероятно той е точно такъв. А защо именно този тип часовници са най-разпространени? Отговорът е заради точността им.


Как работи кварцовият часовник?

За да работи вашият кварцов часовник, е нужна малка батерия. От нея кварцовият часовник черпи електричество, което задвижва компонентите му и кара стрелките да се движат. Едно от основните предимства на тези часовници е, че тази малка батерия е изключително издръжлива и може да бъдат сменяна едва веднъж на всеки няколко години. А както подсказва и самото им име, кварцовите часовници използват и кварцов кристал. Чрез него батерията изпраща електричество, което в последствие кара кварца да вибрира, задвижвайки механизма и местейки секундната стрелка.

Първият кварцов стенен часовник е изобретен през 1927 година, но се използва за пръв път в ръчни часовници чак през 1969 година от японския гигант Seiko. Точността и надеждността на този тип часовници е революционна и много скоро те започват да превземат пазара. За разлика от механичните им предшественици, кварцовите часовници не се нуждаят от пренавиване. Друго голямо предимство на кварцовите часовници е, че са много точни. Гравитацията, движението, а при някои модели дори и ударите, не въздействат на механизма им и не карат часовника да избързва или да забавя.И ако си мислете, че с всички тези превъзходства кварцовите часовници трябват да са скъпи, тук сме, за да ви кажем, че всъщност е, точно напротив. Кварцовите часовници не изискват особено внимание, а поддръжката и ремонтът им е евтин. Самият кварцов кристал е един от най-често срещаните елементи на Земята, затова и използването му в часовниците е толкова достъпно.

С всички тези преимущества, не е изненадващо, че кварцовите часовници днес са почти 90% от всички, произвеждани в света. Опростени, устойчиви и надеждни, няма как да сбъркате с тях. А модели кварцови часовници, може да откриете на Timedix.bg.