На коя ръка се носи часовник?

В днешни дни часовникът не ни служи единствено, за да проверяваме колко е часът. С времето тази негова функция става все по-маловажна. Днес всеки един от нас има телефон, който носи навсякъде и който показва часа. Но въпреки това ръчните часовници не излизат от мода, а даже напротив. Използваме ги за аксесоар също като бижутата. Имаме възможността да избираме сред стотици различни модели, марки, различни каишки, циферблати и размери. Но въпреки единодушието, че часовникът е красиво допълнение към нашето облекло, има различни мнения за това на коя ръка трябва да го носим.

Ще забележите, че повечето хора носят часовниците си на лявата ръка и като неписано правило, мнозинството твърди, че така и трябва да бъде. Но нека разгледаме защо.

Първите ръчни часовници

Преди да стигнем до доводите на коя ръка трябва да бъдат носени часовниците, нека се запознаем с предшествениците на този модерен аксесоар – джобните часовници.  Те се ползвали предимно от мъжете и са били най-често на верижка, за да е да по-лесно изваждането им от джоба. Някои от тях имали и щипка за закрепване към дрехите.

Първият ръчен часовник тип гривна е създаден през 1868 година и дълго време след това този вид часовник се е носел единствено от жени. Мъжете по това време все още разчитали на джобните си часовници. Но през Първата световна война, офицерите установяват колко по-удобно е да провериш часа на китката си, вместо да трябва да бръкнеш в джоба си за това. Така ръчните часовници се популяризират още повече, производството им се увеличава, а джобните стават все по-ненужни.

Защо повечето хора носят часовниците на лявата си ръка?

Основното обяснение за това масово явление е простият факт, че повечето хора са десничари. Затова, когато ръчните часовници станали модерни, повечето хора намирали за по-удобно да ги носят на лявата си китка. Ако всеки ден пишете, рисувате и като цяло използвате предимно дясната си ръка, часовник на нея би затруднявал тези дейности. Освен това е много по-лесно да закопчаете и да навивате часовника си с дясната ръка.

Същото важи и за масово нашумелите днес смарт часовници. За повечето хора би било трудно да управляват такъв часовник с недоминантната си ръка.

Разбира се, като всички правила, дори неписаните, и това си има изключения. Вероятно на всички ни се е случвало да видим човек, носещ часовника си на дясната китка и да се чудим защо. По-странното е, че не само левичари намират това за по-удобно. Истината е, че е възможно някои дейности да са ви по-лесни, когато ги правите с лявата ръка, дори дясната да ви е доминантна. Много десничари например предпочитат да играят тенис с лявата си ръка, да си мият зъбите с лявата ръка и т.н. В тази категория можем да сложим и носенето на часовник.

Съществуват мнения, че мъжете трябва да носят часовника на дясната си ръка, а жените на лявата, както и точно обратното. Срещали сме дори поверия, които гласят, че разведените хора трябват да слагат часовника си отдясно. Разбира се, никое от тези твърдения не е подкрепено с реални аргументи и най-вероятно се свеждат до културна гледна точка и дори суеверия.

Кой носи часовник на дясната си ръка?

В продължение на години, хората под управлението на Съветския съюз не можели да пишат с лявата си ръка. Още от малки, левичарите били принудени да се научат да използват предимно дясната си ръка, въпреки че това било изключително трудно. Изискването дясната ръка да бъде доминираща важало и за това къде се носи часовникът. Затова часовниците, пуснати в производство тогава били единствено за дясната ръка.

За щастие, днес политическите ни виждания не влияят върху тези неща. Можем да пишем с ръката, с която ни е най-удобно, можем да носим часовници, както пожелаем. Въпреки това, според някои психолози съществуват подсъзнателни мотиви  относно кой и защо носи часовника си отдясно.

Съществуват теории, че хората с творческо мислене предпочитат нестандартния начин за носене на часовник. Към тази група спадат писатели, художници, дизайнери и артисти, които се характеризират с изобретателност, развито въображение и иновативност. Независимо дали е само теория или не, интересно е да потърсим тези качества у следващия човек, който видим с часовник на дясната си ръка и да преценим дали  е вярно това твърдение.

Времето е най-важното нещо в живота на всеки от нас. Стараем се да оползотворим всяка минута, да контролираме всеки час и да се наслаждаваме на всеки ден. И за щастие сме създали красиво и елегантно устройство, което да отброява тези моменти. В забързаното ни ежедневие един аксесоар като часовника не може да добави още часове в денонощието, но може да подчертае индивидуалността ни и да ни донесе самоувереност. За това носете любимите си часовници, така както искате и покорявайте деня си със стил.