Защо не се подарява часовник? Митове и легенди

Повечето от нас сме чували, че часовник е едно от нещата, което никога не бива да подаряваме. Този неписан закон важи най-вече за половинките ни или за близките ни и любими хора.

Но откъде произлиза това твърдение и подкрепено ли е въобще от факти или реални причини? Защо с годините масово популярно е станало вярването, че сме длъжни да лишим наш близък човек от един толкова прекрасен подарък – часовниците?

В тази статия ще разнищим именно този казус. Затова ако сте любопитни, не спирайте да четете.

Произход на твърдението

Съществуват много теории за това защо не бива да подаряваме часовник. Някои от тях включват вярването, че подаряването на този предмет на наш любим неизменно ще предизвика раздяла. Други твърдят, че подарените часовници носят негативна енергия за човека или дома, който ги получава.

Трети пък са още по-мрачни и смятат, че след като подарим часовник на някого, той започва да отброява минутите до момента, в който ще се случи ужасна неприятност или злополучие.

Съществуват и хора, според които часовникът привлича демони и зли духове. Всички тези неща могат да се обобщят просто с това, че часовник за подарък се свързва с предизвикването на лош късмет. Но откъде се е появило това вярване?

Митът за часовника

Отговорът е от древен Китай. Въпреки че това суеверие идва от далечния изток и то отпреди векове, днес то е разпространено масово в Европа, както и в други части на света.

Причината китайците да вярват, че не трябва да подаряваме часовник е това, че китайският йероглиф за часовник е много сходен с този за думата смърт. Оттам логично хората са решили, че часовникът не носи пожелания за здраве и щастие. А точно напротив. 

Пак от тази страна идва и вярването, че часовникът е в разрез с китайското изкуство за хармония и благополучие фън шуй. В това изкуство на всеки предмет се гледа като на източник на енергия. Било то добра или лоша, която може да помогне или да навреди на обитателите на дома.

За хората, които живеят според фън шуй, часовникът, особено ако е стар, е сред предметите, които носят негативни вибрации. Твърди се също, че ако все пак някой ви подари часовник, то това трябва да е ваш близък, приятел или човек, който ви обича.

В този дух, не бива да се приема часовник от непознат. Защото се вярва, че само часовник, подарен от някого, който истински държи на вас няма да ви донесе лош късмет или нещастие. 

Но така както ние, хората, сме си създали поверие, че часовник не бива да се подарява. Така сме създали и изключението, в което можем да приемем такъв подарък, ако някой все пак не е чувал за всички тези суеверия. И този човек реши да ни изненада.

Начинът, по който можем да неутрализираме негативната енергия е като просто „откупим“ часовника. Сумата, която по принцип се дава след като някой ни подари часовник е абсолютно символична. Тя има за цел да превърне подаръка в нещо, което сами сме си купили. 

В днешно време

Този прекрасен аксесоар в днешно време е символ на изисканост, привързаност и обич. А кой знае, след няколко години хората може да започнат да вярват и че е на късмет?

Суеверие или не, всеки си решава сам. Фактите обаче са, че все по-малко хора вярват на тези неща. Все повече хора подаряват или получават часовници за специален повод. Разгледайте часовници за специален повод тук: https://timedix.bg