Часовниците Seiko – Как го правят японците

Часовниците на японската марка Seiko вече години наред продължават да са на една от водещите позиции в индустрията. Известни са с изчистения си, семпъл дизайн, деликатните линии и отличното качество, които са така присъщи на японския стил. Освен това, в превод от японски, seiko означава изискан, така че със сигурност отговарят и на името си.

Основателят Кинтаро Хатори

Кинтаро Хатори е роден в Токио през 1860 година. Чиракува в часовникарски магазин, когато е едва 13-годишен и така се учи да прави и да поправя стенни часовници. Четири години по-късно поставя знак на собствената си къща, който известява часовникарските услуги, които предлага. Така домът му се превръща в първия му личен офис.

Амбициите на Хитаро скоро започват да нарастват и домът му вече не е достатъчен за целите, които иска да постигне. През 1881 година той отваря магазин за продажба и ремонт на стенни часовници и бижута в централен квартал на Токио под името K Hattori. Той купува часовници, внесени от чужбина в местна търговска къща. Там бързо печели доверието на собствениците и служителите, понеже винаги плаща в необходимия срок. Благодарение на това, той получава с приоритет достъп до най-новите продукти и така продава най-модерните модели преди конкурентите си. Иновативните продукти и голямата селекция от часовници в магазина му носят много клиенти и бизнесът му се разраства светкавично.

Кинтаро Хатори има амбициите да покорява нови върхове и да стане не само търговец, но и производител на часовници. През 1892 година младият предприемач купува неизползваема фабрика в Токио и я превръща в такава за производство на стенни часовници. Фабриката е основана под името Seikosha, което, буквално преведено, означава изискана къща – seiko значи изискан, а sha – къща. Първите часовници на Seikosha са произведени едва 8 седмици след откриването на фабриката. Те се продавали на по-високи цени от тези на конкурентите си, но за сметка на това били с по-високо качество. Именно това била и стратегията на създателя.

Работата в Seikosha е ключов период за Кинтаро Хатори. Във фабриката, той произвежда своите първи часовници, станали предшественици на модели, с които майсторът се доказва като един от най-добрите производители на часовници в света. Тогава започва и да отваря нови магазини, един от които е на централно място в един от най-търговските квартали на Токио – Гинза. За това място той прави и известната часовникова кула, превърнала се в един от символите на Гинза.

Важни моменти за фабриката Seikosha

  • Създаването на първия джобен часовник на Seikosha

До 90-те години на 19-ти век, Seikosha произвежда само стенни часовници. Но Кинтаро Хатори иска да развива бизнеса и продуктите си още повече и търси иновативни идеи. Така решава, че трябва да започне да прави и джобни часовници, като първият от тях излиза в продажба през 1895 година под името Time Keeper. Въпреки това, фабриката не успява да има печалба от тях в продължение на 15 години. Това не спира Хатори и той продължава да е усърден в работата си и през 1910 джобните часовници най-накрая се превръщат в хит.

  • Създаването на първия ръчен часовник Seikosha – The Laurel

След успехите си със стенните и джобните часовници, Кинтаро си поставя нова цел. Той държи да бъде с една стъпка по-напред от конкурентите си и понеже по това време производителите на ръчни часовници са едва няколко в целия свят, решава, че това ще бъде следващият му бизнес ход. Освен това, всички ръчни часовници в Япония тогава се внасят от чужбина. Първият модел на Seikosha – The Laurel излиза на пазара през 1913г.

Малко след това започва Първата световна война и износът на часовници от Германия към други държави спира. Кинтаро се възползва от този момент, купува голямо количество материали, засилва производството във фабриката си и продажбите се покачват главоломно. Превръща се в най-големият производител на Западна Азия, като дори става известен като „Ориенталският крал на часовниците“.

  • Първият часовник под името Seiko

През 1923 година Япония е разтърсена от Голямото земетресение в Канто. Седалището на Seikosha, както и фабриката е разрушена до основи. Компанията е трябвало да започне всичко от начало. За щастие, малко преди земетресението нов часовник е бил готов за продажба и малко по-късно през 1924 вече е на пазара. Този часовник е бил първият под новото име Seiko.

  • Първият кварцов часовник в света

Първият кварцов часовник в света е произведен именно от Seiko през 1969 година под името Astron. Когато за пръв път влиза в продажба, цената му била колкото на лек автомобил. Въпреки това, този часовник е един от най-важните приноси на компанията за целия свят. Кварцовите часовници не изискват пренавиване и се захранват от батерии, които издържат с години. Освен това не се влияят от гравитацията, която може да въздейства на точността на часовника.

Seiko днес

Компанията днес е най-известна с ръчните си часовници. В началото, всички те се произвеждали изцяло във фабриката – всички малки детайли, батерии, сензори, части и механизми. В последствие някои неща започнали да се правят в отделни фабрики. Днес различни части от производството на часовниците Seiko се прави в Китай, Малайзия, Япония и Сингапур. Но най-луксозните часовници на марката продължават да се правят от начало до край в една единствена фабрика в Япония.

Seiko прави часовници с три вида движения – механични, кварцови и т. нар. Spring Drive. Последното е иновативен механизъм, създаден от Seiko, който имплементира най-доброто от механичното и от кварцовото движение. Часовниците Spring Drive са автоматични, без батерии, но с кварцова точност. Те са единствени по рода си и се произвеждат само в компанията на „Ориенталския крал на часовниците“.

Часовниците Seiko притежават отличителния японски дизайн и вкус, а самата компания описва стила си като функционално красив. По часовниците няма нищо натруфено или кичозно. Циферблатът е ясен, изчистен и с лесно четящи се цифри, корпусът – семпъл, а линиите – тънки и нежни. В хармония с японското почитание към светлината и сенките в природата, циферблатите на Seiko са с идеално полирани и огледално гладки повърхности, които позволяват на светлината да преминава и създава светлосенки.

Още от самото начало на компанията, хората, работещи за Seiko, се стремят към абсолютно съвършенство. Те не правят компромис с качеството на нито една част, нужна за един безпогрешен часовник. Компанията е с дълги традиции и доказано качество, а часовниците Seiko са подходящи за хора, които ценят малките детайли и перфекционизма във всеки елемент.