Интересни факти за ръчните часовници, които много хора не знаят

Всяко едно изобретение е пълно с интересни факти около себе си. Може да бъде повлияно от странна история или пък изобретателят да е бил странен човек. Именно затова в днешната статия ще ви запознаем със интересните факти около ръчните часовници, които може да не знаете.

Как е създаден първия ръчен часовник?

Един от тях е, че първият ръчен часовник е изобретение, което е създадено от графиня Коскович – жена. Тя е поръчала на известна марка часовници да й бъде изработен специален, който да се носи на китката. Той не приличал толкова много на часовник, колкото на бижу, защото имал голям диамант на гърба и златна резба.

Така е създаден първият часовник за китка през 1868 година. До днес той е един от най-предпочитаните методи за разбиране на часа, а вече и за следене на други важни фактори от ежедневието на човека.

Кои часовници са по-точни?

Интересен факт е, че механичните часовници не са толкова точни, колкото онези с кварцов механизъм. Истината е, че механичните са предпочитани, заради красивия си вид, но е доказано, че изостават с няколко секунди на всеки час. Дали това е проблем за вас може да прецените сами, но фактът е факт.

Компаниите, които промениха  часовникарската индустрия

Интересно е, че първият часовник, който може да се самонавива е изработен от часовниците Rolex. Както може да предложите, тази марка е сред предпочитаните от много звезди и една от най-скъпите в днешно време. Друг факт е, че първият часовник с две часови зони е изработен от Tissot, а онзи с вечен календар от Patek Philippe.

В началото на 50-те години е създадена лупата, чрез която много по-удобно можем да виждаме часа на ръчния часовник. Още това се нарича “Циклопско око”.

Усмихващите се часовници

Факт за часовниците е, че поставени на ветрината в магазина почти винаги сякаш ви се усмихват. Това е похват, който датира много отдавна и е признат от търговците като успешен. Поставени стрелките на 10 и 10 – или на 2 без 10 се получава усмихнато човече. Само по себе си то показва доброжелателност и е много по-вероятно клиентът да си купи този аксесоар.

Часовниците с аларма

Часовникът с аларма е създаден от Eterna. Това е швейцарска марка, която е изобретила това творение, но за съжаление то започва да бъде действащо едва след 1915г. Друг интересен факт е, че мъжете на са носели този аксесоар до Първата световна война.

Българската следа в създаването на дигиталния часовник

Българска гордост е Петър Петров, който работи за NASA и е създателят на работещия дигитален часовник. Освен това, часовниковата стрелка се движи от ляво надясно, така както се движи сянката на часовника, който показва слънцето. Този слънчев часовник е създаден в Египет – 15в. преди новата ера.

Интересните факти за ръчните часовници са изключително много и любопитни. Истината е, че това е една необятна материя, от която може да бъде написана цяла история на създаването, моделите и различните факти.

Предлагаме ви да се насочите към актуалните модели, които ще откриете в Timedix. С тях ще се радвате на едни от най-известните марки за часовници, оставили своята следа във времето. Заложете на любимата си марка или не се страхувайте да изберете нова. След като направите вашия избор, вече ще знаете и няколко интересни факта за вашия нов аксесоар.