Как работят механичните часовници

Знаете ли, че първият механичен стенен часовник е създаден в далечната 1275 г. в Англия?


Механичните часовници днес сe възприемат като класика и, въпреки че има какво да се желае по отношение на прецизността, в сравнение с кварцовите часовници, да носиш механичен часовник в 21-ви век е много повече от обикновено модно изявление. Той представлява история на майсторство и развитие , a изработката му отнема много време и внимание към детайла, което е и причина за високата му цена.

 

С навлизането на кварцовите часовници по време на така наречената “Кварцова революция” през 70-те, много хора обърнаха гръб на механичния часовник, сочейки към кварцовия и гордо заявявайки: “Това е бъдещето”. Кризата повлиява негативно на продажбите на механични часовници и точно, когато всички обричат механичния часовник на смърт, един от най-добрите часовникари в света – Джордж Даниелс, решава да докаже обратното. Той е искал да демонстрира на всички, че механичните часовници са по-добри от кварцовите, защото нямат нужда от батерии и в следствие на това изобретява коаксиалния изпускателен отвор за по-голяма ефективност и точност на механичния часовник.

 

При нарастващия интерес към винтидж часовници – дали от носталгия, или от уважение към финото майсторство, или от чиста доза романтика, механичният часовник преживява своя Ренесанс през 80-те, като производството му се покачва със 17% през 1988 г.

 

Познавачите на луксозните часовници са готови да заплатят между 3000 и 500 000 Евро за механичен часовник. Според Федерацията на Швейцарската Часовникарска индустрия (Federation of the Swiss Watch industry) – експортът на механични швейцарски часовници се утроява между 2000 и 2013 г.

 

И така, какво прави механичните часовници толкова интригуващи?

 

Продължавай да четеш, за да разбереш повече за магията, която се крие зад тиктакащите стрелки.

 

Любопитен факт: Първият ръчен механичен часовник е създаден през 1812 г., специално за Кралицата на Наполи.  

Как работи механичният часовник?

Механичният часовник работи със специален механизъм, с който измерва времето и няма нужда от батерии, за да произвежда енергия, за разлика от кварцовите часовници.

 

Първата основна задача при създаването на луксозен механичен часовник е да се подсигури източникът на енергия. Той се задвижва от фин механизъм (калибър), който има двигателната сила да движи стрелките на часовника, както и да захранва с енергия допълнителните функции, като хронометър, двойна часова зона, годишен календар и прочие.

 

Калибърът се задвижва от двигателна пружина, която трябва периодично да се навива посредством коронката, за да отчита времето прецизно. Пружината представлява тънка еластична метална пластина със стандартна дължина около 36 см, извита под формата на спирала в барабан. Когато часовникът се навие, спиралата на пружината се затяга и с времето отпуска напрежението, прехвърляйки енергия към следващия детайл, като по този начин се създава интригуващ механизъм за отброяване на секундите и часовете от денонощието.

Видове механични механизми

 

Има два вида механични механизми – ръчен и автоматичен.  

 

Ръчният часовников механизъм е най-стария вид механизъм, който датира от откритието на механичните часовници с изпускателен механизъм (под формата на джобни часовници) в края на 15-ти век. Стрелките на механичния часовник се задвижват с помощта на двигателната пружина, която задвижва зъбните колела, които пък от своя страна задвижват стрелките. С течение на времето се губи енергия и затова е необходимо механичните часовници да се навиват периодично, с цел затягане на двигателната пружина, която да задейства повторно магията си.

 

С възхода на автоматичните часовници, механичните часовници с ръчно навиване постепенно губят популярността си и, естествено, тяхното прозиводство драстично намалява. В днешно време единствено изключително консервативните и колекционерски (разбирай: безумно скъпи) часовници имат ръчен механизъм.

 


Ръчен механизъм

 

Автоматичният часовников механизъм се среща в повечето механични часовници днес. Не е необходимо да ги навиваш, тъй като те се самонавиват посредством кинетичната енергия, която се образува при естественото движение на ръцете. Въпреки това, в случаите, когато не си носил автоматичния си часовник дълго време, той все пак трябва да бъде ръчно навит.

 

Първият автоматичен джобен часовник е изобретен през 1770 г. от швейцарския часовникар – Ейбрахам Луи Переле, при който механизмът е създаден така, че да се задвижва от енергията на тялото на притежателя му.

 

Истинската революция при автоматичните ръчни часовници настъпва малко след Първата Световна Война, когато технологичният напредък позволява масовата им продукция. Движението на ръцете създава много повече кинетична енергия, в сравнение с джобните часовници, които са носени в джобовете на сака и палта.

 


Автоматичен механизъм

 

Съществува широкоразпространено погрешно разбиране, че автоматичният механизъм не се отнася за механичните часовници. С цел да те улесним максимално, просто запомни, че ако един часовник няма нужда от батерии, за да работи, то той е механичен, независимо от това дали е необходимо всекидневно да се навива ръчно или той се навива автоматично.

Каква е основната разлика между механичния и кварцовия часовник?

 

От изобретяването на кварцовия часовник, повечето часовници днес имат кварцов механизъм. Кварцовият механизъм се нуждае от батерии, за да захранва часовника и това е най-прецизният механизъм за измерване на времето, създаван някога. От друга страна, механичните часовници не изискват батерии и не са толкова прецизни – те ‘губят’ до няколко секунди на ден.

 

Най-лесният начин да различиш механичен и кварцов часовник е като наблюдаваш движението на стрелките му. Стрелките на механичния часовник се движат плавно, докато тези на кварцовия часовник се движат рязко и отсечено.

 


Кварцов механизъм

 

В днешния модерен и “умен” свят на изкуствения интелект, механичният часовник би могъл да се възприеме като изкуство. Фините движения и майсторството при изработката на всеки един малък детайл от механизма, който работи строго спрямо законите на физиката, го превръщат в предпочитан аксесоар на ценителите на часовници от цял свят.

 

А ти имал ли си/би ли закупил някога механичен часовник? Ако да, на кой модел би се спрял? Ще се радваме да споделиш мнението си в коментарите по-долу.

Подобни статии