Какво представлява смарт часовникът?

Ако ‘блокчейн’ е нашумялата дума за 2018 г., то ‘смарт часовник’ бе една от най-модерните думи за 2016 г…

Бихме могли спокойно да заключим, че живеем в ‘смарт ера’. Заобиколени сме от толкова много ‘умни’ устройства, като смарт телефони, смарт телевизори, смарт устройства, които осветяват къщите ни при команда: “Алекса, включи осветлението”, че много често забравяме какво е да умножиш седем по осем на ум.

Всички тези взаимно свързани устройства правят живота ни по-лесен и до голяма степен по-удобен, създавайки футуристичния свят на “Интернет на Нещата” (Internet of Things), в който машините разговарят помежду си, а смарт часовниците постепенно стават част от този свят.

Въпреки, че дигиталните часовници съществуват от десетилетия насам, смарт часовниците направиха своя първи голям пробив през 2013 г., когато от компанията Pebble набраха впечатляващите 10 милиона долара с кампанията си в Kickstarter и продадоха 85 000 смарт часовници по това време. 

Истинската революция в развитието на тази индустрия, обаче, настана през 2015 г. с часовника Apple, когато компанията продаде 11.6 милиона смарт часовници в първите девет месеца от лансирането им, водейки до ‘ефектът на Apple’ в пазара за часовници.

И така, нека да разгледаме какво прави смарт часовника толкова ‘умен’, какво ще кажеш?

Какво е смарт часовник и какви са неговите функции?

Смарт часовникът е дигитално преносимо устройство, което се носи на китката, точно като традиционния часовник. И все пак, смарт часовникът крие в себе си много повече функционалности от това просто да отбелязва часа с абсолютна точност. Смарт часовникът е свързан към твоя смарт телефон, има дигитален сензорен дисплей и поддържа разнообразни приложения.

Казано с прости думи, смарт часовникът комбинира някои от любимите ти функции на смартфона и лаптопа ти, като в същото време можеш да го носиш със стил на ръката си.

Функции на смарт часовника

Повечето смарт часовници имат Bluetooth свързаност към смартфона и съответно можеш лесно да четеш и изпращаш текстови съобщения, както и да отговаряш на телефонни обаждания директно от него, без да ти се налага да търсиш телефона си по джобовете.

Функциите на смарт часовника се различават, в зависимост от марката, но всички би трябвало да работят като мобилен телефон – да приемат обаждания и съобщения, да имат GPS, калкулатор, както и да получават стандартните известия, които получаваш на смартфона си.

По-долу ще откриеш основните заедно с някои по-разширени функции на смарт часовника:

Приемане на обаждания: В зависимост от смарт часовника, можеш да приемаш/отхвърляш входящи обаждания директно, или можеш да свържеш слушалки към него и така да водиш разговори. Независимо от опциите за приемане на обаждания, възможността да отговаряш бързо при повикване е доста практична, особено когато си на път или бързаш за някъде, а телефонът ти не е наблизо.

Изпращане/Получаване на текстови съобщения: Ако си постоянно на крак, вероятно ще ти се стори по-лесно и удобно да изпращаш или получаваш съобщения чрез смарт часовника си, вместо всеки път да вадиш телефона си от джоба или чантата си (онези от вас, които разхождат енергични кучета със сигурност ще оценят тази функция). Някои операционни системи като Android Wear на Google позволяват гласово отговаряне на съобщения, което е още по-удобно.

Калкулатор: Калкулаторът е още една базова и доста практична функция при повечето смарт часовници. 

GPS навигация: Лесно можеш да се ориентираш в нови градове, без да ти се налага да обикаляш по улиците, държейки недискретно телефона пред себе си и рискувайки да опознаеш настилката на града отблизо.

Музика: Можеш да слушаш музика на смарт часовника си по време на сутрешното си бягане и така ще носиш едно устройство по-малко, докато се наслаждаваш на любимия си спорт. 

Фитнес и уелнес услуги: Някои смарт часовници биха могли да изместят любимия ти фитнес трекер, тъй като имат функцията да броят стъпките и да измерват пулса ти, а някои дори автоматично стартират музика, за да те успокоят в случай, че засекат повишено ниво на стрес.

Съвместимост с приложения: В зависимост от смарт часовника и операционната му система, той може да поддържа най-разнообразни приложения. От това да измести бордната ти карта при чекиране за полет, до контрол над домашната ти охранителна система – възможностите за приложения са безброй.

Какви са предимствата на смарт часовника?