Как класическите часовници от миналото се завръщат на модната сцена?

Часовниците винаги са били не само инструмент за отчитане на времето, но и стилен аксесоар, който показва индивидуалността и класата на притежателя си. Въпреки изобилието от модерни технологии и смарт гаджети, класическите часовници от миналото се завръщат на модната сцена и отново са в центъра на вниманието. Но защо се радват на толкова голям интерес и какви са причините за техния ренесанс?

Една от основните причини за завръщането на класическите часовници е тяхната неподвластна на времето изисканост. Тези модели са създадени с дългогодишен опит и внимание към детайлите. Класическите часовници не се подчиняват на преходните модни тенденции и остават актуални дори след години и десетилетия.

В допълнение, през изминалата година видяхме на модните подиуми отчетливо завръщане към естетиката на 80-те и 90-те години. От специфичните цветови палитри, до дизайните на маратонките, краят на миналия век отново е тук. Това не подмина и тенденциите при избора на аксесоари.

Не на последно място, все по-ясно можем да доловим в съвременното общество определена носталгия към миналото - същата тази, която в началото на годината спечели на романа “Времеубежище” нагардата Букър. В контекста на часовникарската индустрия, завръщането към винтидж естетиката е още по-символично: като че ли носейки часовници, които навяват асоциации с отдавна отминали епохи, искаме да върнем времето назад.

Винтидж и неговите разновидности

Макар да няма точни правила, обикновено под “винтидж часовник” се разбира модел, който е произведен преди повче от 20 години. Модерен часовник, от друга страна, е такъв, който е на не повече от 10 години. Но, разбира се, това е твърде голямо обобщение. А “винтидж” има няколко интересни разновидности.

“Автентичен” винтидж

Под автентичен винтидж имаме предвид стари часовници, които са произведени преди време (обикновено повече от 40 години) и купуваме като колекционерски бройки. Те имат необясним чар, който пленява въображението ни. Кой е бил предишният собственик? Каква е била неговата съдба? Какъв е бил животът, когато този часовник е бил нов?

В завсимост от състоянието си, винтидж часовниците биха могли да бъдат доста скъпи. И макар за страстните колекционери тази инвестиция да си струва, ако смятате да си купите такъв тип часовник, за да го носите, трябва да знаете, че той ще изисква много внимание и специална поддръжка от ваша страна.

“Нео винтидж”

На първо четене терминът може да се възприеме буквално: съвременен часовник, който е направен по стар модел. Интересното обаче е, че в света на колекционерските часовници той всъщност означава нещо коренно различно: часовници, произведени през 80-те и 90-те години на ХХ век. Защо именно тези десетилетия събуждат интерес? Освен факта, че модата от 80-те и 90-те направи решително завръщане в много различни направления на модата, в контекста на часовникарската индустрия това са годините директно следващи кварцовата криза. Поради това, те бележат своеобразното прераждане на традиционното часовникарство.

Годините на нео винтидж се характеризират с бурно развитие, иновации, появата на множество нови независими производители, които се опитват да се наложат на пазара и възраждането на някои от по-големите марки, понесли жестокия удар на рязката промяна в индустрията. Часовниците в този стил включват елементи като ултра тънки вечни календари и тритиеви светещи циферблати.

Някои премиум модели от тази категория включват Rolex GMT-Master II Coke Ref. 16710, и Cartier Santos Galbee Large. В достъпния клас едва ли ще намерите нещо по-емблематично от винтидж моделите на Casio. Сред тях ярко се открояват Databank CA53W, часовникът на Марти МакФлай от филма “Завръщане в бъдещето”, а също така и моделът VINTAGE A1000M-1B.

Механичните модели се завръщат

В днешно време, когато всичко става все по-цифрово и автоматизирано, може би за мнозина ще бъде неочакван фактът, че механичните часовници с ръчно навиване също се завръщат сред някои от най-желаните модели. Причината вероятно се корени в претоварването, което съвременният начин на живот ни носи. По думите на Ролф Щудер (съизпълнителен директор на Oris), ръчното навиване на часовник е „момент на съзерцание, момент, който да вземете за себе си.“

И така, не е учудавщо, че тази година редица часовникарски къщи пуснаха на пазара нови модели с механично навиване. От гледна точка на стилистика, те варират драстично: от новия Panerai Radiomir, с характерния за 30-те циферблат тип Калифорния, през 31-милиметровия Calatrava на Patek Philippe, който се вписва в актуалната тенденция за малки часовници, до същинските бижута в стил Ар Деко - Reverso Secret Necklace и Reverso One Precous Colours, разработени от марката Jaeger-LeCoultre. Когато става дума за механични часовници, няма как да не споменем марката Orient. Именно това е марката, която се слави с най-добро съотношение цена-качество сред всички любители на класическите часовникови механизми.

В заключение, часовниците от миналото се завръщат на модната сцена с пълна сила. Те предлагат на любителите на аксесоара елегантност, неподвластна на времето, уникално изживяване, високо качество и индивидуалност. Носенето на класически часовник е своеобразен начин да се върнем назад във времето, свързвайки се с ценностите на отминалите епохи. И така, независимо от постоянно променящит се модни тенденции, класическите часовници ще останат винаги актуални и желани.