Swatch x Omega – колаборацията, която развълнува феновете на часовниците от цял цвят

Всеки ден на пазара излизат нови модели маркови часовници. Малко от тях обаче успяват да се доближат до сензацията, която предизвика колаборацията на два от най-разпознаваемите бранда в швейцарската часовникарска индустрия – Swatch и Omega.

На 26 март тълпи от хора се извиха пред магазините на Swatch в редица големи градове по света, за да се сдобият с MoonSwatch – модерна репрезентация на легендарния модел на Omega Speedmaster Moonwatch, създаден специално за американските космонавти и останал в историята като първия часовник “кацнал” на Луната.

Какво прави MoonSwatch колекцията толкова специална?

Източник изображение: omegawatches.com

Ако не сте от хората, които с интерес следят всичко случващо се в часовникарската индустрия, вероятно ще се запитате какви са причините лансираната от Swatch и Omega колекция да предизвика такъв фурор. Истината е, че има много фактори, които допринесоха колаборацията да се радва на изключително голямо внимание от страна на ентусиастите и ценителите на часовниците от цял свят.

Една от причините, която не е за подценяване, разбира се, е, че говорим за партньорство между два от водещите швейцарски производители, които са си спечелили световна слава. Освен това, за разлика от модния подиум, където колаборациите между брандове са често срещани, то, когато говорим за часовници, такива явления са рядкост. Причината за това се дължи на жестоката конкуренция и технологичните тайни, които водещите компании грижливо пазят, тъй като са източник на сериозно конкурентно предимство.

Omega и Swatch освен конкуренти, са и част от The Swatch Group – швейцарска компания за производство на часовници и бижута, в която се включват и още познати марки, като Calvin Klein, Tissot, Balmain, Hamilton и др.

Няма как да пропуснем и факта, че колаборацията представя модерен прочит на Speedmaster – един от най-емблематични часовници в линията на Omega. По стечение на обстоятелствата моделът придобива историческа слава заради това, че Бъз Олдрин носи именно такъв по време на мисията Apollo 11 и кацането на Луната.

Повече от 50 години след този исторически момент Speedmaster, станал по-известен като “Moonwatch” (“Лунния часовник”), продължава да вълнува колекционери и любители на изящните аксесоари. Стартовата цена на бестселъра на Omega започва от над 6 000 $. Часовниците от серията MoonSwatch, лансирана от двете марки, обаче се продава за невероятната цена от 260$. Да, само толкова. Това е уникален шанс за почитателите на швейцарските часовници, както и на легендарния Speedmaster Moonwatch, да се сдобият с този доста по-бюджетен часовник, който носи логото на Omega и Swatch.

MoonSwatch – галактическа колекция, която ще ви изненада

Източник изображение: swatch.com

Един от първите въпроси, които феновете се питаха, когато колекията беше официално обявена, е как е възможно емблематичният Speedmaster Moonwatch, струващ няколко хиляди долара, да се превърне в часовник с цена 260$. Краткият отговор е не без някои компромиси.

Традиционният модел се отличава с корпус от неръждаема стомана, докато новият MoonSwatch е изработен от т.нар. биокерамика (bioceramic). Този иновативен материал съчетава в себе си керамика и биоразградима пластмаса, за да осигури лекота на часовника, но и необходимата устойчивост.

Още една съществена разлика се крие и в механизма. Традиционният ръчнонавиващ се механизъм е заменен с кварцов такъв. Трябва да отбележим, че това са очаквани и належащи промени, с цел лансираната колекция да може да бъде предлагана в този ценови клас.

Часовниците MoonSwatch обаче предлагат и някои интересни предимства. На първо място това е възможността феновете да се сдобият с оригинален модел с логото на Omega на изключително достъпна цена.

Интересни са и дизайн решенията. Запазен е 42-милиметровият корпус на Speedmaster, като потребителите имат възможност да изберат между 11 различни цвята. Всеки един от тях е вдъхновен от различни космически обекти.

От гледна точка на визия, най-близо до бестселъра на Omega се нарежда MoonSwatch “Mission to the Moon”, изработен в класическо черно и сиво. В колекцията ще откриете както неутрални, така и няколко по-ярки и открояващи се цвята, като жълто (Mission to the Sun), розов (Mission to Venus), червен (Mission to Mars) и електриково син (Mission to Uranus).

Един страхотен детайл, който феновете високо оценяват, е велкро каишката. Такива са били каишките, които астронавтите са ползвали по време на своите мисии, за да могат да носят часовниците си над специалните си костюми. Това позволява на обикновените хора, които едва ли някой ден ще имат възможността да излязат в открития Космос, все пак да се почувстват като истински астронавти поне за миг.

На гърба на всеки от новите часовници е добавено и небесното тяло, на която е посветен конкретният модел, като това всъщност е капакът за батерията. На гърба се четат и надписите: Dream Big, Fly Higher, Explore the Universe, Reach for the planets, Enjoy the mission (Мечтай смело, Лети високо, Изследвай Вселената, Достигни планетите, Наслади се на мисията).

Ако всичко това ви е вдъхновило и искате да станете горд притежател на някой от новите MoonSwatch модели, добрата новина е, че колекцията няма да бъде лимитирана. Това е страхотно, защото с малко търпение, всички желаещи биха могли да се насладят на тази галактическа колекция.