Важни часовникарски термини (част 2): елементи на ръчния часовник

Неотдавна ви запознахме с някои интересни понятия от часовникарската индустрия, които всеки любител е добре да знае. Днес ще разгледаме малко по-задълбочено частите на ръчния часовник и ще ви дадем малко повече подробности относно тяхната функция.

Баланс

Балансът е фино изработено колело (маховик), което е част от осцилиращата система и се използва като регулатор при ръчните часовници. Балансът, в съчетание със спирална пружина, осигурява равномерното движение на ходовия механизъм на часовника. Тази прецизна, компактна механична система гарантира точността на нашите часовници и поради това често е наричана “сърцето на часовника”.

Безел

Безелът е външният пръстен, който се намира около стъклото на часовника. Той може да бъде фиксиран или подвижен и често се използва като инструмент за прецизно отмерване на времето. Съществуват часовници с безели, които се въртят в една или в две посоки. Първите се използват, за по-голяма прецизност при отчитането, защото елиминират възможността от неволно връщане на безела. Ето защо често ще ги срещнете в модели, предназначени за гмуркане.

Циферблат (Дисплей)

Циферблатът е повърхността, върху която се визуализира информацията, която един часовник показва. Това, разбира се, включва часът, но също така и датата, денят от седмицата и др. Той може да бъде цифров или аналогов. При съвременните смарт часовници, дисплеят е интерактивен и много марки позволяват той да бъде настройван спрямо предпочитанията на потребителя.

Заден капак

Това е пластината, която предпазва задната страна на часовниковия механизъм и при ръчните часовници се намира в пряк контакт с кожата. Задният капак може да бъде закрепен по различни начини - в зависимост от модела - например, той може да се завива, или пък да бъде закрепен посредством няколко допълнителни винта. Най-често на задния капак се гравира важна информация относно модела и марката на часовника, както и други ключови показатели, например неговата водоустойчивост. Много производители правят задния капак на своите часовници частично или изцяло прозрачен, за да поставят акцент върху калибъра на часовника.

Илюминатор

Това е осветление на дисплея, което позволява да се види часа в тъмната част от денонощието. Илюминаторът може да осветява равномерно целия циферблат, или да излъчва дискретна светлина с помощта на единичен диод.

Индекс

Този термин може да звучи леко объркващо, но става дума за нещо съвсем лесно. При часовниците с аналогов дисплей често вместо цифри се използват различни символи, които указват часовете и минутите. Именно това се нарича индекс. Индексите най-често са геометрични фигури - например чертички, точки и триъгълници. Дизайнерските модели обаче доста често използват и скъпоценни камъни, които играят тази роля. Един ярък такъв пример е диамантената дамска серия на легендарната швейцарска марка Rado.

Индикатор

Индикаторът е начинът, по който се визуализира определена информация на часовника - например датата, денят от седмицата, фазата на луната и др. Най-често индикаторите представляват миниатюрни отвори или допълнителни циферблати. Често думата “показател” се използва като синоним на “индикатор”.

Камъни

Случвало ли ви се е да прочетете в описание на часовник, че механизмът съдържа определен брой скъпоценни камъни и да се питате какво означава това? Става дума за синтетични рубини или сапфири, които са поставени на различни места в калибъра. Тяхната роля е да намалят триенето между подвижните части. Стандартният брой камъни в един механизъм е 17, макар че някои марки включват до 21. Световният рекорд към момента е калибър с 242 скъпоценни камъка.

Кварцов кристал

Кварцът е един от кристалите, които са пиезоелектрични. Това означава, че при удар генерират електрически импулс. От друга страна, когато върху пиезокристал се приложи електрически заряд, той започва да вибрира с определена честота.

Именно това свойство се използва в часовниковите механизми. При тях батерия привежда в резонанс кварцов кристал с определена форма и големина. След това механизмът отчита броя на импулсите, генерирани от него и по този начин отмерва времето с голяма точност.

Първият кварцов часовник е разработен още през 1927 година. Едва през 70-те години на ХХ век обаче е измислен начин този тип механизми да бъдат произвеждани масово на ниска цена. И това предизвиква същинска революция! Часовникът, който променя света е Seiko Quartz Astron, пуснат на пазара на 25 декември 1969.

Коронка

Коронка се нарича малкото колелце, най-често от дясната страна на часовника, посредством което той може да бъде навиван (при механичните калибри) и настройван.

Както всеки друг елемент на часовника, и коронката преминава през редица обновления в годините. Едно от най-важните сред тях е изобретяването на коронката на винт. Когато не е в употреба, този тип коронка се завива плътно към корпуса на часовника. Това позволява да се подобри значително водоустойчивостта на часовниците. Тази концепция е използвана за пръв път в модела Rolex Oyster през 1926.

Корпус/Каса

Това е един от най-видимите елементи на часовника. Касата представлява кутията,  където се намира самият механизъм. Тя може да бъде направена от различни естествени или синтетични материали, като най-популярните сред тях включват различни видове полимери, титан, стомана и дърво.

Механизъм

Механизмът (още наричан “калибър”) е съвкупността от елементи, които задвижват един часовник. Именно механизмът отмерва времето, фазите на луната и др. С развитието на хорологията са изобретени огромен брой различни механизми. В днешно време всички те се разделят на два общи типа, в зависимост от типа задвижване, което използват: механични и кварцови.

Патенти

Това са малките лостчета, които прикрепят каишката или верижката към корпуса на часовника. Патентите представляват миниатюрни кухи цилиндри, в които има пружина. Тя придържа прикрепящите щифтове в основна позиция, но е достатъчно гъвкава, за да позволи патентите лесно да бъдат освободени от “лъговете” (двете издадени части на корпуса, в които пасва каишката).

Прозорец

Така се нарича всеки отвор на циферблата, който позволява да се видят индикаторите - като дата, ден от седмицата или фаза на луната.

Ремонтоар

Ремонтоар е лостът, на който е прикрепена коронката и който предава движението, за да може механизмът да се настрои или навие.

Стъкло/Кристал

Едва ли има нужда да обясняваме каква е ролята на стъклото. Разбира се, става дума за елемента, който ни позволява да видим циферблата. По-интересното за този елемент (наричан още “кристал”) са материалите, от които може да бъде произведен. Съществуват 3 основни типа кристали:

Акрилен кристал

Това е най-евтиният от трите материала. В зависимост от полимера, който се използва, акрилният кристал може да бъде срещнат също с имената “хесалит”, “перспекс” или “плексиглас”. Става дума за синтетичен материал (по същество пластмаса), който е много лек и изключително издръжлив на удар. За сметка на това е сравнително мек, което означава, че лесно се надрасква. Това е и неговият основен недостатък. При по-малки драскотини, акрилният кристал може да бъде полиран. В днешно време акрилни кристали се използват най-вече за детските часовници.

Минерален кристал

Това е най-”старият” материал, от който се правят часовниковите кристали. Среща се също с името “хардлекс”. Представлява стъкло, което преминава специална термична обработка. Това го прави по-издръжливо на надраскване, в сравнение с акрилната алтернатива. Минералните стъкла са сравнително евтини за производство. Техен голям минус е, че при наличието на драскотини и пукнатини не могат да бъдат поправени - трябва да се смени целият елемент.

Сапфирен кристал

Това също е синтетичен материал. Той е най-скъпият от трите и се характеризира с изключителна устойчивост на надраскване (9 от 10 по скалата Mohs, където 10 характеризира диаманта). Поради това ще го откриете в моделите от висок клас. Недостатъкът е, че материалът е податлив на счупване при силен удар.